Людмила Ткаченко: «Яр біля «дачі Андрєєва» засмітили… за рішенням міської влади Черкас»

Людмила Ткаченко: «Яр біля «дачі Андрєєва» засмітили… за рішенням міської влади Черкас»

З’ясовуючи ситуацію довкола Соснівки, журналісти «Нової Доби» вирішила «докопатися» до причин засмічення яру довкола «дачі Андрєєва» 15-метровим шаром сміття та прояснити законодавчий стасус цієї частини Соснового бору. Як виявилося, територія «дачі» тричі передавалася «з рук в руки» з порушенням земельного законодавства (першого разу несподівано вирісши на 3 гектари). Крім того, уже рівно 50 років територія перебуває «без статусу». А засмічення урочища будівельними відходами відділ екології Черкаської міської ради, в 2008 році, розглядав як боротьбу з ерозією ґрунту.

Людмила Ткаченко: «Яр біля «дачі Андрєєва» засмітили... за рішенням міської влади Черкас»

− Територія, яку розглядають під подальшу забудову відноситься до комунальних земель міста, − стверджує природозахисник, голова Черкаської еко-асоціації «ЕКО-СВІТ» Людмила Ткаченко. − У 2011 році Черкаська міська рада безпідставно з порушенням вимог ст. 117 Земельного кодексу України передала 3 га землі Управлінню по експлуатації Будинку рад та об’єктів обласної комунальної власності Черкаської обласної ради при цьому збільшивши територію об’єкту «Дача Андрєєва» з 2,4 до 5,4 га. А вже 5 серпня 2011 року Управління по експлуатації Будинку рад та об’єктів обласної комунальної власності Черкаської обласної ради отримало державний акт на право постійного користування земельною ділянкою по вул. Менделєєва, 4 та зареєструвало його у Книзі записів про державну реєстрацію державних актів на право постійного користування земельною ділянкою.
Нинішній гіпотетичний забудовник, підприємство ПП «Міськбуд-плюс», отримало майновий комплекс «Андріївські дачі» в оренду на 5 років у квітні 2015. До липня 2016 року ця земельна ділянка перебувала в оренді комунального підприємства Черкаської обласної ради «Готельний комплекс Дніпро». Проте, 28 липня 2016 року міська рада задовольняє заяву комунального підприємства про відмову подальшої оренди ділянки і надає її в оренду
ПП «Міськбуд-плюс» до 2020 року без зміни цільового призначення, як об’єкта громадської забудови. Передача землі відбулася з порушенням вимог ст. 123 Земельного кодексу України.

Уже у вересні, інвестор-орендар звертається до міської влади з проханням внести зміни до генерального плану і змінити статус земель з громадської забудови на територію житлової та громадської забудови та отримує погодження у вигляді рішення Черкаської міської ради від 22.09.2016 № 2-1098 «Про доручення департаменту архітектури, містобудування та інспектування Черкаської міської ради та деякі питання управління у сфері містобудувної документації». Цим рішенням міська рада фактично надала згоду на внесення змін до Генерального плану міста Черкаси.
− Таким чином з 2011 року до 2017 року як мінімум тричі були порушені вимоги Земельного законодавства для подальшої передачі земельної ділянки ПП «Міськбуд-плюс», − підсумовує Людмила Ткаченко.

50 років без статусу
У 1967 році територія цієї частини Черкаського бору була передана Черкаській міської раді народних депутатів під лісопаркову частину зеленої зони міста. Проте з того самого часу, 1967 року міська влада не може надати офіційного статусу Соснівці як землям лісів, парків, чи будь який інший статус, що охороняється державою.
− Це можливість для махінацій, − переконана Людмила Ткаченко. – Бо кожна нова влада розглядає цю територію як можливість побудувати там, або індивідуальні котеджі, або взагалі багатоповерхівки.
За Генеральним планом забудови міста, затвердженим розпорядженням Ради Міністрів УРСР від 29.03.84 р. №144, статус Соснівки був визначений, як парково-оздоровча зона міста. Генеральним планом також було передбечено винесення за межі Соснівки обєктів, розміщення яких суперечить санітарним та функціональним вимогам цієї зони. Житлове будівництво не передбачено.
Територія Соснівки рішенням обласної ради народних депутатів від 29.03.91року №64 оголошена заповідною територією «Черкаські берегові схили». Відповідно до п.2 згаданого рішення, проектування будь-яких обєктів, а також проведення будівельних та інших робіт повинно погоджуватись із державними органами охорони памяток історії та культури, державними органами охорони природи.
Натомість і по цей час дана територія не винесена в натуру, не розроблений проект та не встановлені чіткі межі заповідної території «Черкаські берегові схили».
− Тобто, ми не можемо визначити межі цієї території, а отже, це дає простір для незаконного будівництва. До речі, така ж ситуація у нас із більшістю парків, тож, якщо хтось почне будуватися «на задвірках» парку, то зможе в судіц з легкістю довести, що діяв у межах закону, − пояснює Людмила Ткаченка.

Верховна Рада «за» національний природний парк, а міська – проти?
Постановою Верховної Ради України від 27.02.1997 року №123/97-ВР «Про Національну програму екологічного оздоровлення басейну Дніпра та поліпшення якості питної води» та Законом України «Про Загальнодержавну програму формування національної екологічної мережі України на 2000-2015 роки» в області передбачалось провести організацію Національного природного парку «Черкаський бір». Територія Соснівки та всі міські ліси повинні були входити до складу парку та мати наукове рекреаційне та естетичне значення.
Своїм листом від 09.01.01р. №6911-01-18 міськвиконком не заперечував та підтримав ініціативу створення Національного природного парку. На таких землях забороняється господарська діяльність, яка негативно впливає на навколишнє середовище та може призвести до зміни ландшафту.
− Проте, вочевидь, в цьому напрямку програма залишилась не виконаною. Національний природний парк «Черкаський бір» так і не було створено. Об’єктивні причини для такої бездіяльності з боку органів місцевого самоврядування та природоохоронних органів відсутні, − резюмує Людмила Ткаченко.

Засмічували яр, щоб перемогти ерозію
В обгрунтування свого некоректного рішення щодо забудови території Черкаська міська Рада посилається на засміченість та забрудненість відходами на ній.
− Проте, необхідно згадати причини та походження утвореного звалища будівельних відходів на території Соснівки. Так, у 2008 році було виявлено несанкціоноване розміщення будівельних відходів, яким фактично було засипано вщент урвище по вул. Менделєєва, поблизу об’єкту «Дача Андрєєва». За результатами перевірки проведеної Державною екологічною інспекцією в Черкаській області було нараховано мільйонні збитки. Матеріали перевірки були передані до УМВС України в Черкаській області. У своє обґрунтування відділ екології Черкаської міської ради, в 2008 році, надав пояснення, що дане засмічення вони розглядають як боротьбу з ерозією ґрунту. То б то дана територія була засмічена саме з ініціативи Черкаської міської ради та за їх сприяння, − розповідає Людмила Ткаченко. − Причини з яких винних осіб не було притягнено до кримінальної відповідальності за нанесену шкоду засміченням земельної ділянки у відповідності до ст. 211 Земельного кодексу України невідомі.

За словами природозахисниці, з 2008 року до Черкаської міської ради неодноразово направлялись приписи ДЕІ в Черкаській області щодо необхідності проведення рекультивації даної земельної ділянки згідно з вимогами ст.ст. 166, 167 Земельного кодексу України. Останній припис датовано 2010 роком. На сьогодні Державна екологічна інспекція у Черкаській області не висловила своєї чіткої позиції щодо можливої забудови та подальшого використання даної території.

Крім того, частина проекту стосується забудови прибережної захисної смуги Керемнчуцького водосховища, що є порушенням ст. 61 Земельного кодексу України, згідно з якою в межах прибережних захисних смуг забороняється будівництво будь-яких споруд (крім гідротехнічних, навігаційного призначення, гідрометричних та лінійних), у тому числі баз відпочинку, дач, гаражів та стоянок автомобілів. Відповідно до ст. 60 Земельного кодексу України ширина прибережної захисної смуги для великих річок, водосховищ на них та озер встановлюється 100 метрів, а при крутизні схилів більше трьох градусів мінімальна ширина прибережної захисної смуги подвоюється. Таким чином, будівництво повинно бути розташоване на відстані не менше, ніж 200 метрів від урізу води.

Долею Соснівки опікуватимуться народні депутати
За інформацією Людмили Ткаченко до Прокуратури Черкаської області та Головного Управління Національної Поліції в Черкаській області буде направлено листи з проханнями провести перевірку щодо законності збільшення площі земельної ділянки по вул. Менделєєва, 4з 2,4 до 5, 4 га та подальшої її передачі в оренду в оренду ПП «Міськбуд-плюс», а також провести перевірку щодо засмічення даної території будівельними відходами.
Також лист буде направлено до Черкаської міської ради з вимогою встановити офіційний статус території Соснівки як природоохоронної території при врахуванні думки громадськості.
− Також ми будемо звертатися до Черкаської обласної державної адміністрації у відповідності до ст. 17 Земельного кодексу України, спільно з Черкаською міською радою, з проханням розробити пропозиції щодо створення програми «Формування екомережі на території Черкаської області» та включення до неї створення «Національного природного парку «Черкаський бір», − розповідає про плани Людмила Ткаченко. – А обранці Олег Петренко та Владислав Голуб направлять депутатські запити до Верховної Ради з цього питання.

Ірина Семенова

Відео можна переглянути тут

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x