Піст. Користь чи шкода для здоров‘я? Неочевидні фактори

Піст. Користь чи шкода для здоров‘я? Неочевидні фактори

Перший неочевидний фактор дотримання посту − це власне «практика аскези», тобто свідоме утримання від улюблених страв. Можливо ви не замислювались, чому таке неймовірно смачне те яйце, чи шматочок м’яса, з’їдені вперше після посту. А секрет цього явища в дофаміні − гормоні (радше нейромедіаторі) задоволення. Коли ми свідомо утримуємось від чогось, що любимо, то створюємо, так званий «дофаміновий голод». Чим він корисний? Поясню. У сучасному світі доступних задоволень занадто багато: їжа, алкоголь, соцмережі. Такий надлишок дофаміну призводить із часом до депресій. Тому при періодичному «дофаміновому голоді» ми профілактуємо схильність до депресій. Другий важливий фактор користі посту для тих, хто полюбляє їсти готові м’ясні вироби: ковбаси, сосиски, паштети. Відмовившись від них хоча б на період посту, ви утримуєтесь від небажаної для нашого здоров’я їжі.

У чому ж можуть бути мінуси пісного меню? У надлишку вуглеводів і недостатньої кількості білку в їжі. Справа в тому, що білок (а радше амінокислоти, з яких він складається) є складовою частиною більшості наших органів і систем. Наприклад, колаген, що є каркасом нашої шкіри − це білок. Кератин, з якого складається волосся, − це теж білок. Що ж робити? Замінюємо під час посту тваринний білок на рослинний. Додаємо його у своє щоденне меню. Це такі продукти, як:

  • бобові (боби, квасоля, сочевиця, соя)
  • горіхи
  • цільнозернові крупи (гречана, вівсяна, перлова)

Цікавий факт: гриби, які часто вважають білковим продуктом насправді складаються з великої кількості води, вуглеводів і незначної кількості білка. Але їхній плюс у тому, що вони низькокалорійні і тому смачні. Бобові та різні види насіння в оболонці потрібно перед приготуванням замочувати в воді на 5−12 годин. Справа в тому, що та сама оболонка містить фітинову кислоту, яка негативно впливає на наш організм: не дозволяє засвоюватись цілій низці вітамінів із їжі та подразнює слизову шлунка. При попередньому замочуванні ви позбуваєтесь цих наслідків. Також під час посту варто збільшити кількість зелені й овочів у своєму раціоні, щоб отримувати якомога більше користі для підтримки імунітету. Саме в свіжих овочах (капуста, буряк, редька, цибуля, морква, петрушка, кріп) найбільше вітамінів, а не у фруктах, як часто думають. Постуйте розумно і на здоров’я!

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x