Чоловіки матимуть право на 14-денну «декретну» відпустку

Чоловіки матимуть право на 14-денну «декретну» відпустку

14 днів оплачуваної відпустки для чоловіків при народженні дитини – багато це чи мало? У своєму дописі перша леді Олена Зеленська написала про важливість ухвалених парламентом змін.

 

Далі пряма мова:

Парламент у другому читанні проголосував законопроєкт, який надає чоловікові право скористатися додатковою оплачуваною 14-денною відпусткою впродовж трьох місяців з дня народження дитини.

Особисто я дуже чекала на ухвалення цього законопроєкту. Адже це перший важливий законодавчий крок для розвитку відповідального батьківства в Україні.

Для дитини – це можливість відчути тепло та турботу обох батьків з перших днів життя.

Для чоловіка – це можливість ближче познайомитися з дитиною та встановити особливий батьківський контакт.

Для матері – це велика підтримка.

А з точки зору рівності прав – це перемога і для чоловіків, і для жінок у питанні поєднання трудової діяльності із сімейними обов’язками.

Також новим законом закріплено, що відпусткою для догляду за дитиною до трьох років однаково зможуть скористатися як батько, так і мати. Раніше чоловіки могли піти в таку відпустку, лише якщо матір дитини вийшла на роботу. Тому в родинах, де жінка – ФОП чи самозайнята особа, чоловіки взагалі не мали цього права.

Крім того, для чоловіків, які мають дітей віком до чотирнадцяти років або дитину з інвалідністю, батьків, котрі виховують дітей без матері (зокрема у разі тривалого перебування матері в лікувальному закладі) може встановлюватися скорочена тривалість робочого часу.

Ці нововведення – виконання на практиці зобов’язань, які Україна взяла на себе, приєднавшись до міжнародного «Партнерства Біарриц».

Тож я вітаю ухвалення цього законопроєкту та чекаю на ваші думки у коментарях.

 

 

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x