До заповідника «Трипільська культура» встановлять євровказівники

До заповідника «Трипільська культура» встановлять євровказівники

Місця для встановлення сучасних євровказівників до державного історико-культурного заповідника «Трипільська культура» визначали на державних дорогах Черкащини. Усе для того, аби подорожуючі бачили більше інформації про музей та завертали сюди на відвідини. Про це повідомляють у пресслужбі Черкаської ОДА.

 

Інформаційні стенди встановлять уже цьогоріч на дорогах М-05, М-12 та Н-16, аби про Трипілля знали  ті, хто їде з Києва, і ті, хто з Одеси, Кропивницького, Вінниці.

У заповіднику відзначають, що це стало можливим завдяки співпраці з ProCredit Bank Ukraine.

Додамо, до складу державного історико-культурного заповідника входить одинадцять пам’яток археології – трипільських поселень, зосереджених у південно-західній частині Черкащини. З них вісім є поселеннями-гігантами, тобто найбільшими у світі для мідно-кам’яної доби. Загальна площа цих поселень – більше 2 тисяч гектарів.

Половина з цих площ були роздержавлені (розпайовані) ще в середині 90-х років (ледь не за 10 років до створення заповідника).

Трипільські поселення-гіганти (за виключенням Майданця, на якому археологи почали працювати ще в 1972 році) системно досліджуються археологами з 1981 року (Трипільська експедиція інституту археології НАН України) .

Останній раз розкопки на цих унікальних поселеннях за бюджетні кошти проводилися ще у 1994 році. З 2001 року Програма з дослідження поселень-гігантів трипільської культури фінансується фондом «Search Foundation» (США).

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x