На Черкащині триває збір заявок на підключення інтернету в селах

На Черкащині триває збір заявок на підключення інтернету в селах

В Україні створили проєкт «Інтернет-субвенція», у процесі реалізації якого на Черкащині до швидкісного інтернету планують підключити близько 400 соціальних закладів.

За даними дослідження Мінцифри більше як 3 мільйони селян в Україні не мають технічної можливості під’єднатися до мережі. Зокрема, на Черкащині 31% жителів сіл не має швидкісного фіксованого інтернету.

Упродовж 2021 року до мережі планують вперше підключити понад 6 тисяч лікарень, шкіл та бібліотек у більш ніж 3 тисячах сіл. На це з державного бюджету збираються витратити 500 мільйонів гривень.

Для забезпечення прозорості й ефективності розподілу Мінцифри створило окремий сайт проєкту «Інтернет-субвенція», де можна отримати інформацію про проєкт.

Також на окремій платформі триває попередній збір заявок від голів громад, а на дашборді можна в реальному часі стежити за реалізацією проєкту.

Офіційний збір заявок буде відкритий одразу після затвердження Постанови Кабінету Міністрів, якою врегульовується порядок та умови надання субвенції.

Помічник голови Черкаської ОДА Сергій Свєрчков говорить, що на Черкащині більше як 30 громад подали заявки на підключення понад 120 сіл до оптичного інтернету. В області планують підключити до мережі близько 450 соціальних закладів.

Для цього у Міністерстві цифрової трансформації України розробили типовий договір. Обов’язковими його умовами є надати користуватися інтернетом в рамках проєкту, швидкістю 100 Мбіт/с без абонплати для кожного закладу соціальної інфраструктури до 31 грудня 2022 року.

Мінцифри безпосередньо не підключає об’єкти до інтернету. Натомість громади отримають кошти з держбюджету, потім проведуть прозорий тендер і лише тоді провайдери почнуть розбудовувати мережу.

За інформацією Черкаської ОДА

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x