На Черкащині розпочали планові огляди тварин

На Черкащині розпочали планові огляди тварин

У Черкаській області стартували щорічні протиепізоотичні заходи в підсобних господарствах громадян. Про це інформує ГУ Держпродспоживслужби в Черкаській області.

Огляди тварин (диспансеризація) передбачають планові діагностичні, лікувально-профілактичні і санітарно-гігієнічні заходи, спрямовані на раннє виявлення ознак захворювань тварин, їх профілактику і лікування. Це необхідно для забезпечення стабільної епізоотичної ситуації в регіоні як щодо заразних захворювань тварин, так і щодо захворювань, спільних для тварин і людини.

Здійснюють планові профілактичні щеплення проти таких інфекційних хвороб тварин:

– сибірська виразка – велика та дрібна рогата худоба, коні;

– сказ – собаки та коти;

– ньюкаслська хвороба – птиця родини куриних;

– класична чума свиней.

З метою своєчасної діагностики основних захворювань проводять лабораторну діагностику на:

– лейкоз, бруцельоз та туберкульоз – велика рогата худоба;

– фасціольоз – велика та дрібна рогата худоба;

– варроатоз, нозематоз та акарапідоз – бджоли.

Територіальні органи Держпродспоживслужби, державні установи ветеринарної медицини разом з органами місцевого самоврядування визначають  місця та дати проведення в населених пунктах  так званих «виводків». Інформування власників тварин відбувається у ЗМІ, за допомогою письмових оголошень, місцевого радіомовлення та інших засобів комунікації.

У деяких випадках протиепізоотичні заходи проводять  безпосередньо у домоволодіннях власників тварин – «подвірно». Це в основному стосується профілактики хвороб свиней, дрібної рогатої худоби, бджіл та птиці, а також у випадках, коли власники з вагомих причин не можуть доправити продуктивних або домашніх дрібних тварин на «виводок».

У Головному управлінні Держпродспоживслужби в Черкаській області закликають власників тварин відповідально поставитись до проведення диспансеризації, адже тільки тоді вони матимуть гарантії, що тварина здорова і її продукція – якісна та безпечна.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x