91-річному черкащанину зробили успішну операцію на серці

91-річному черкащанину зробили успішну операцію на серці

91-річному чоловіку Борису Грицевському з Медведівки зробили операцію на серці. За словами кардіолога-хірурга, який оперував чоловіка, Олега Журби, це його найстарший пацієнт із таким хірургічним втручанням, повідомляє Суспільне.

 

Прооперували його десять днів тому і нині чоловік готується до виписки. Насамперед після виписки планує сходити на рибалку.

Його дружина розповіла, що чоловік завжди заспокоюється, коли вона поряд:

«Я ж від найпершого моменту тут. Після наркозу він важко відходив, давали антибіотики, оскільки вже не 40 років. То я тут більше тижня. Були такі ночі, що ми не спали зовсім після наркозу, але поступово все проходить».

Жінка додала, що операції не боялася та вірила, що чоловік витримає. У цьому її запевнив лікар.

«Операції боявся, але поряд була моя найбільша підтримка», — розповів Борис Грицевський.

Олег Журба розповів, що операція тривала чотири години за участі сімох медиків і була проведена на працюючому серці:

«У цього пацієнта був ризик в тому, що він міг отримати інфаркт. Тому було ухвалено рішення, що, незважаючи на його вік, ми будемо робити операцію на відкритому серці саме так».

 

 

За словами Олега Журби, операцію чоловіку елегантного віку зробили без ускладнень:

«Нас завжди вчили наші вчителі, що коронарне шунтування немає вікових обмежень. Є функціональний стан організму, який дозволяє ті чи інші втручання. Паспортний вік нічого не означає. Перевага таким пацієнтам з-за віку, тому що до цього віку всі пацієнти мають супутні хвороби. А в цього пацієнта не було ні проблем із судинами шиї, ні ураження черевної порожнини. У нього навіть всі свої зуби стоять. Він виглядає на 20 років молодше».

Складність могла виникнути через вік пацієнта, розповів лікар-анестезіолог Володимир Голінський. Після операції пацієнт прокинувся після декількох годин на штучній вентиляції легень:

«Це командна робота, тому що працюю не тільки я, працювали і хірурги, які намагалися скоротити час основного етапу, щоб зменшити кількість анестезії. Важливо те, що пацієнт в такому віці досить збережений і вів до цього здоровий спосіб життя, який дозволив йому бути в такій формі».

Також лікар додав, що саме здоровий спосіб життя пацієнта підтримував його у гарній формі, що дозволило провести операцію.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x