Віктор Плаха: «Кожен українець – інвестор»

Віктор Плаха: «Кожен українець – інвестор»

 Фахівці Управління забезпечення реалізації повноважень у Черкаській області Регіонального відділення Фонду державного майна України по Київській, Черкаській та Чернігівській областях провели прессніданок 22 квітня.

Під час зустрічі присутні обговорили питання приватизації державного майна. Зокрема, специфіку зарахування об’єктів до переліку приватизації та участь в онлайн-аукціонах.

– Головна теза, навколо якої Фонд державного майна України будує свою роботу, – «Кожен українець – інвестор». Щоденне завдання – створити та підтримувати умови, що гарантують охочим рівні принципи участі в приватизаційних аукціонах, – зазначив начальник Управління забезпечення реалізації повноважень у Черкаській області Віктор Плаха.

За його словами, минулоріч нова команда ФДМУ докорінно змінила принципи й механізми проведення приватизації на прозорі й відкриті.

– Інформація про всі державні активи, що можна приватизувати, оцифрована та опублікована на сайті privatization.gov.ua. Це наче велетенський онлайн-магазин, де можна обрати актив на будь-який смак – від спиртзаводу до будівлі невеличкого сільського клубу, від складів у передмісті до готелю, – пояснив Плаха.

Він додав, що Фонд держмайна створив віртуальні кімнати даних, де потенційний інвестор може отримати вичерпну інформацію про актив від установчих до фінансових документів: дозвільні документи, технічна документація, інформація про право власності, про земельну ділянку, портфоліо об’єктів.

– Натомість мала приватизація відбувається через електронні торгові майданчики системи «Prozorro.Продажі», чесність та ефективність яких перевірена й доведена сотнями успішних аукціонів. Їх здійснюють у режимі онлайн в електронній торговій системі. Покупці можуть взяти участь у торгах на будь-якому із 42 електронних майданчиків (https://prozorro.sale/#brokers). Продажі забезпечують рівність усіх учасників під час торгів за одними для всіх правилами, – зауважив начальник Управління забезпечення реалізації повноважень у Черкаській області.

– Із початку року Фонд держмайна провів більше як півтори тисячі аукціонів. Інтерес до державної приватизації росте, а кількість учасників збільшується. Малі підприємці, які купують старі, ледве дихаючі державні будівлі в містечках та селах, трансформують їх у магазинчики, автосервіси та перукарні, – додав Плаха.

Як сказав фахівець, сотні українських великих та малих інвесторів, що починають власну справу, розширюють виробництва та перепрофільовуються.

– Вони створюють робочі місця, платять податки до бюджетів усіх рівнів, розвивають підприємництво у своїх містечках та селах, економіку та, власне, життя в громадах, – пояснив Віктор Плаха.

Він додав, що в календарі приватизації Фонду держмайна на цей рік заплановано близько 500 об’єктів, а доходи встановлені на рівні 12 мільярдів гривень.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x