Головна на великодньому столі: рецепти смачних та оригінальних пасок

Головна на великодньому столі: рецепти смачних та оригінальних пасок

До світлого свята Великодня лишилося зовсім мало часу, тож пора подумати, пектимете паски цьогоріч чи придбаєте магазинні. Якщо ж все-таки вирішите випікати вдома, для вас декілька рецептів, як традиційної паски, так і оригінальних.

 

 

Традиційна великодня паска

Молоко – 500 мл

борошно – 1 кг

масло – 200 г

яйця – 6 шт

цукор – 300 г

родзинки – 275 г

цукор ванільний – 1 ч. л.

дріжджі – 12 г сухі або 50 г звичайні

сіль – дрібка

Якщо дріжджі сухі, то змішати їх із 500 г борошна і додати в тепле молоко, замісивши опару. Якщо дріжджі звичайні, спочатку розчинити їх у теплому молоці, потім додати 500 г борошна, замісивши опару. Накрити ємність рушником і прибрати в тепле місце на 30 хвилин, поки опара не підніметься вдвічі. За цей час білки відокремити від жовтків. Жовтки розтерти з цукром до білого кольору. Білки збити в густу піну.

У опару, яка вже підійшла, додати жовтки з цукром, сіль, добре перемішати, додати розм’якшене (не розтоплене) масло, замісити. Порціями акуратно додати білки, ретельно вимішуючи тісто.

Порційно додати решту просіяного борошна, остаточно вимісити тісто, накрити ще раз рушником і прибрати в тепле місце на 1 годину. Тісто має збільшитися приблизно в 2 рази.

За цей час готуємо родзинки: перебираємо, промиваємо, заливаємо окропом на 10−15 хвилин. Потім ще раз промиваємо, висушуємо рушником або серветками. Висушені родзинки посипати борошном і перемішати, щоб усі родзинки були обваляні в борошні.

У тісто, що підійшло (воно має бути не рідким, але й не таким, як для розкачування), додати родзинки, все добре перемішати і відставити на 10 хвилин. Поки готуємо форми: змастити оливковою або вершковою олією всі форми, злегка посипати борошном або манкою, щоб потім паски легко було дістати.

Розкладаємо тісто: заповнюємо 1/3 форми, не вище, інакше паска дуже «вийде» за її межі при випіканні. Уже заповнені форми відкладаємо ще на 10 хвилин, щоб тісто піднялося вже у них.

Розігріваємо духовку до 100°C. Тісто в формах трохи змащуємо яйцем зверху (використовуємо жовтки) не щільним шаром і ставимо в духовку. Тримаємо при такій температурі не більш як 10 хвилин, потім збільшуємо температуру до 180°C і випікаємо паски до готовності (приблизно 45−50 хвилин). За час випічки дверцята духовки не відкривати. Готові паски будуть рівного коричневого кольору, готовність перевіряємо ножем або дерев’яною паличкою (повинні залишитися сухими).

Робимо глазур: білки збити в густу піну, додати цукрову пудру, ще раз збити. Глазур’ю покриваємо готові гарячі паски, рівномірно обмазуючи весь верх. На щойно нанесену глазур висипаємо кондитерські посипки.

 

 

Сирна паска у духовці

Свіжий сир – 500 г

яйця – 4 шт

цукор –150 г

масло – 100 г

манка – 1 ст. л.

родзинки – 100 г (можна взяти по стільки ж кураги або інших сухофруктів)

шоколад – за бажанням

ванільний цукор – за смаком

цедра лимона – за смаком

Сир має бути свіжим, не сухим, але й не дуже вологим. Протираємо його через друшляк. Протертий у такий спосіб сир стає ніжним і повітряним. Якщо вже дуже хочеться пришвидшити процес, можна збити сир блендером.

У протертий сир додаємо манку, розм’якшене масло і ретельно перемішуємо виделкою.

Потім висипаємо в сирну масу родзинки, сухофрукти, шоколад, поламаний на дрібні шматочки, і ще раз перемішати.

Відділяємо жовтки від білків. Жовтки збиваємо з цукром доти, поки маса не стане пишною і посвітлішає. Виливаємо збиту масу в сир і перемішуємо.

Потім збиваємо яєчні білки в густу піну. Викладаємо збиті білки в сирну масу й акуратно перемішуємо. Тісто для неймовірно повітряної сирної паски готове!

Готуємо формочки. Найкраще випікати у металевих рознімних формах для пасок – з них найлегше буде діставати готові пасочки. Якщо брати паперові форми, то їх слід дуже добре змастити маслом та обсипати манкою або панірувальними сухарями. Ще такий нюанс – оскільки сирне тісто випікається довго, краще брати не вузькі й високі форми, а низькі та широкі. І наповнювати їх на половину висоти.

Виклавши тісто в форми, ставимо їх на деко і в духовку. Випікаємо при 150−170°C приблизно 1−1,5 години, залежно від духовки і розміру пасочок. Коли серединка пасочок буде не рідкою, а верх стане рум’яним – вони готові. Однак не треба поспішати їх діставати, бо в такому разі верх пасочок може сильно осісти. Нехай охолонуть у духовці.

Прикрашайте таку смакоту за вашим бажанням. Глазур для сирної паски можна зробити з розтопленого білого або темного шоколаду, посипати горішками або різаними цукатами.

Очищати від паперу і нарізати сирну паску краще, коли вони повністю охолонуть.

 

 

Паска «Крафін»

Знадобиться:

1 кг борошна (приблизно)

340 мл молока

21 г сухих дріжджів

250 г цукру, 1 ч. ложка солі

3 яйця

6 жовтків

120 г розтопленого масла (у тісто)

300–350 г масла кімнатної температури (для змащування тіста)

300 г родзинок чи інших сухофруктів

150 г мигдалевих пелюсток або інших подрібнених горіхів.

Приготування:

  1. Молоко підігріти, додати 1 ч. л. цукру і дріжджі, ретельно вимішати, залишити на 5–10 хв. Яйця збити з цукром до пишної маси.
  2. Борошно просіяти в миску, додати сіль, перемішати, зробити заглиблення. Вилити опару, яєчну суміш, вимісити, додати розтоплене масло (120 г), замісити тісто.
  3. Коли тісто почне збиратися в кулю, перекласти на стільницю, борошна не підсипати, вимішувати 10–15 хв, поки перестане липнути до рук. Перекласти у миску, накрити харчовою плівкою, поставити в тепле місце на 50–60 хв, за цей час тісто має збільшитися в об’ємі у два рази.
  4. Поділити тісто на частини (кожна приблизно по 1/3 об’єму форми). Викласти на підсипану борошном стільницю, розкачати тонким прямокутним пластом, змастити маслом, посипати сухофруктами та горіхами, скрутити рулетом, накрити плівкою. Зробити решту рулетів.
  5. Кожен рулет гострим ножем розрізати вздовж, залишивши нерозрізаними 2–3 см. Із однієї частини рулету сформувати дно паски, скручуючи тісто по спіралі, розрізом назовні, дійшовши до нерозрізаного кінця, викрутити його наверх і продовжити формувати верхній шар паски. Важливо, щоб розріз тіста був назовні.
  6. Перекласти паску у форму, застелену пергаментом. Залишити на 60 хв у теплому місці. Пекти в розігрітій до 190 градусів духовці 10 хв, тоді зменшити температуру до 180 градусів і пекти ще 25–30 хв. Бажано накрити фольгою, щоб не пригоріли.
  7. Готові паски злегка охолодити, витягнути з форм, викласти на полотенце на бік, час від час повертаючи.

Реклама

Реклама

Реклама

0 0 голос
Рейтинг статті
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x
()
x