
До світлого свята Великодня лишилося зовсім мало часу, тож пора подумати, пектимете паски цьогоріч чи придбаєте магазинні. Якщо ж усе-таки вирішите випікати вдома, для вас декілька рецептів, як традиційної паски, так і оригінальних.
Традиційна великодня паска
Знадобиться:
молоко – 500 мл
борошно – 1 кг
масло – 200 г
яйця – 6 шт
цукор – 300 г
родзинки – 275 г
цукор ванільний – 1 ч. л.
дріжджі – 12 г сухі або 50 г звичайні
сіль – дрібка
Приготування
Якщо дріжджі сухі, то змішати їх із 500 г борошна і додати в тепле молоко, замісивши опару. Якщо дріжджі звичайні, спочатку розчинити їх у теплому молоці, потім додати 500 г борошна, замісивши опару. Накрити ємність рушником і прибрати в тепле місце на 30 хвилин, поки опара не підніметься вдвічі. За цей час білки відокремити від жовтків. Жовтки розтерти з цукром до білого кольору. Білки збити в густу піну.
У опару, яка вже підійшла, додати жовтки з цукром, сіль, добре перемішати, додати розм’якшене (не розтоплене) масло, замісити. Порціями акуратно додати білки, ретельно вимішуючи тісто.
Порційно додати решту просіяного борошна, остаточно вимісити тісто, накрити ще раз рушником і прибрати в тепле місце на 1 годину. Тісто має збільшитися приблизно в 2 рази.
За цей час готуємо родзинки: перебираємо, промиваємо, заливаємо окропом на 10−15 хвилин. Потім ще раз промиваємо, висушуємо рушником або серветками. Висушені родзинки посипати борошном і перемішати, щоб усі родзинки були обваляні в борошні.
У тісто, що підійшло (воно має бути не рідким, але й не таким, як для розкачування), додати родзинки, все добре перемішати і відставити на 10 хвилин. Поки готуємо форми: змастити оливковою або вершковою олією всі форми, злегка посипати борошном або манкою, щоб потім паски легко було дістати.
Розкладаємо тісто: заповнюємо 1/3 форми, не вище, інакше паска дуже «вийде» за її межі при випіканні. Уже заповнені форми відкладаємо ще на 10 хвилин, щоб тісто піднялося вже у них.
Розігріваємо духовку до 100°C. Тісто в формах трохи змащуємо яйцем зверху (використовуємо жовтки) не щільним шаром і ставимо в духовку. Тримаємо при такій температурі не більш як 10 хвилин, потім збільшуємо температуру до 180°C і випікаємо паски до готовності (приблизно 45−50 хвилин). За час випічки дверцята духовки не відкривати. Готові паски будуть рівного коричневого кольору, готовність перевіряємо ножем або дерев’яною паличкою (повинні залишитися сухими).
Робимо глазур: білки збити в густу піну, додати цукрову пудру, ще раз збити. Глазур’ю покриваємо готові гарячі паски, рівномірно обмазуючи весь верх. На щойно нанесену глазур висипаємо кондитерські посипки.
Сирна паска у духовці
Знадобиться:
свіжий сир – 500 г
яйця – 4 шт
цукор –150 г
масло – 100 г
манка – 1 ст. л.
родзинки – 100 г (можна взяти по стільки ж кураги або інших сухофруктів)
шоколад – за бажанням
ванільний цукор – за смаком
цедра лимона – за смаком
Приготування
Сир має бути свіжим, не сухим, але й не дуже вологим. Протираємо його через друшляк. Протертий у такий спосіб сир стає ніжним і повітряним. Якщо вже дуже хочеться пришвидшити процес, можна збити сир блендером.
У протертий сир додаємо манку, розм’якшене масло і ретельно перемішуємо виделкою.
Потім висипаємо в сирну масу родзинки, сухофрукти, шоколад, поламаний на дрібні шматочки, і ще раз перемішати.
Відділяємо жовтки від білків. Жовтки збиваємо з цукром доти, поки маса не стане пишною і посвітлішає. Виливаємо збиту масу в сир і перемішуємо.
Потім збиваємо яєчні білки в густу піну. Викладаємо збиті білки в сирну масу й акуратно перемішуємо. Тісто для неймовірно повітряної сирної паски готове!
Готуємо формочки. Найкраще випікати у металевих рознімних формах для пасок – з них найлегше буде діставати готові пасочки. Якщо брати паперові форми, то їх слід дуже добре змастити маслом та обсипати манкою або панірувальними сухарями. Ще такий нюанс – оскільки сирне тісто випікається довго, краще брати не вузькі й високі форми, а низькі та широкі. І наповнювати їх на половину висоти.
Виклавши тісто в форми, ставимо їх на деко і в духовку. Випікаємо при 150−170°C приблизно 1−1,5 години, залежно від духовки і розміру пасочок. Коли серединка пасочок буде не рідкою, а верх стане рум’яним – вони готові. Однак не треба поспішати їх діставати, бо в такому разі верх пасочок може сильно осісти. Нехай охолонуть у духовці.
Прикрашайте таку смакоту за вашим бажанням. Глазур для сирної паски можна зробити з розтопленого білого або темного шоколаду, посипати горішками або різаними цукатами.
Очищати від паперу і нарізати сирну паску краще, коли вони повністю охолонуть.
Паска «Крафін»
Знадобиться:
1 кг борошна (приблизно)
340 мл молока
21 г сухих дріжджів
250 г цукру, 1 ч. ложка солі
3 яйця
6 жовтків
120 г розтопленого масла (у тісто)
300–350 г масла кімнатної температури (для змащування тіста)
300 г родзинок чи інших сухофруктів
150 г мигдалевих пелюсток або інших подрібнених горіхів.
Приготування:
- Молоко підігріти, додати 1 ч. л. цукру і дріжджі, ретельно вимішати, залишити на 5–10 хв. Яйця збити з цукром до пишної маси.
- Борошно просіяти в миску, додати сіль, перемішати, зробити заглиблення. Вилити опару, яєчну суміш, вимісити, додати розтоплене масло (120 г), замісити тісто.
- Коли тісто почне збиратися в кулю, перекласти на стільницю, борошна не підсипати, вимішувати 10–15 хв, поки перестане липнути до рук. Перекласти у миску, накрити харчовою плівкою, поставити в тепле місце на 50–60 хв, за цей час тісто має збільшитися в об’ємі у два рази.
- Поділити тісто на частини (кожна приблизно по 1/3 об’єму форми). Викласти на підсипану борошном стільницю, розкачати тонким прямокутним пластом, змастити маслом, посипати сухофруктами та горіхами, скрутити рулетом, накрити плівкою. Зробити решту рулетів.
- Кожен рулет гострим ножем розрізати вздовж, залишивши нерозрізаними 2–3 см. Із однієї частини рулету сформувати дно паски, скручуючи тісто по спіралі, розрізом назовні, дійшовши до нерозрізаного кінця, викрутити його наверх і продовжити формувати верхній шар паски. Важливо, щоб розріз тіста був назовні.
- Перекласти паску у форму, застелену пергаментом. Залишити на 60 хв у теплому місці. Пекти в розігрітій до 190 градусів духовці 10 хв, тоді зменшити температуру до 180 градусів і пекти ще 25–30 хв. Бажано накрити фольгою, щоб не пригоріли.
- Готові паски злегка охолодити, витягнути з форм, викласти на полотенце на бік, час від час повертаючи.