Чистий четвер: наводимо лад в оселі

Чистий четвер: наводимо лад в оселі

Чистий четвер 2021 року припадає на 29 квітня. Цей день вважається дуже важливим – саме в четвер відбулася Тайна Вечеря. Це перший із трьох днів, які ще називають «велике тридення». Його шанують не лише сумлінні християни, а й ті, хто просто вірить у хороше, світле, добре. Тому щороку згадуємо традиції і за можливості їх виконуємо.

Традиції чистого четверга

Як розповідають наші бабусі, господині з давніх часів завжди починали з самого ранку:

 

  • вмивалися і готували для цього спеціальну четвергову «срібну воду»: клали у воду срібну прикрасу. Жінки вірили, що, вмившись нею у чистий четвер, збережуть здоров’я, молодість і красу.
  • читали молитву, а праведні християнки йшли ще й до сповіді та причастя;
  • замішували тісто на паски і ставили підніматися. Однак пекли лише після того, як виконають головну традицію чистого четверга – приберуть оселю.

 

Що робити по дому в чистий четвер

Не дарма четвер називається чистим. Вважається, якщо не вимиєш в цей день із хати весь бруд, то до наступної Паски проведеш у «бруді» – у сварках і негативі. До речі, воду, якою мили підлоги, виносили і виливали далеко за двір, наче всі негаразди, – подалі.

Прибирання в чистий четвер – це традиція, яку намагається дотримуватися кожна українка. Але щоразу подумки ставить собі питання: як? Як все встигнути за один день? Робочий, до речі, коли паралельно зум-нарада, звіт, школяр-дистанційник вдома і незварений обід. Маємо кілька порад і надійного помічника…

 

ПОРАДА ПЕРША:
не звалюйте все прибирання на один день

Головна заповідь чистого четверга – щоб навечір в оселі було чисто: підлога вимита, постіль випрана, вікна помиті. А коли саме ви будете мити ті вікна – в четвер в обід чи зранку в середу – це вже ваша справа. Тож радимо розподілити хатню роботу на кілька днів і поступово, не надриваючись, впорядкувати за цей час так звані «невидимі зони»: шафи, полиці, стелажі. Скажімо, сьогодні розчистіть кухонні ящики, завтра – комоди у спальні, післязавтра – помийте вікна.

 

ПОРАДА ДРУГА:
користуйтеся якісними і дієвими засобами

Пів години треш плиту від жиру, а вона не відтирається, миєш вікно, а шибка в розводах – знайома ситуація? Щоб не витрачати сили, нерви, час і навіть здоров’я, дихаючи їдкою «хімією», завчасно запасіться справді діючими засобами і бажано:

  • універсальними: якщо засіб для кухні, то щоб відчищав і жир, і бруд, і кіптяву;
  • безпечними: без подразників шкіри і дихання, що в час пандемії актуальне як ніколи.

 

ПОРАДА ТРЕТЯ:
прибирайте за правилом «зверху вниз»

Рухаючись від найвищих поверхонь до низу – підлоги, ви будете прибирати не хаотично, а системно, не повертаючись до забутих або пропущених зон і не втрачаючи час та сили на одному місці.

  • Починайте з «верхів»: карнизи, настінні шафки, стелажі, вікна тощо.
  • Далі «спускайтеся» на середній рівень: столи, столешні, підвіконня, плита і духовка.
  • Завершуйте найнижчими поверхнями – дивани, килими, підлога.

 

ПОРАДА ЧЕТВЕРТА:
дотримуйтеся «мапи прибирання»

«Мапою» клінхакери, тобто фахівці з прибирання, називають просту і практичну схему руху: починаємо з найвіддаленіших або найменш «затребуваних» кімнат (чи кутків), потім переходимо на кухню, після неї прибираємо коридор і завершуємо «чисточетверговий марафон» ванною. Тобто прибирали в одній кімнаті за правилом «зверху-вниз», зачинили туди двері й перейшли прибирати іншу кімнату і так дійшли до ванни.

 

За матеріалами порталу «Українки»

 

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x