Надавачі послуг зобов’язані відображати розмір субсидії чи переплату – зекономлену субсидію – у комунальних рахунках

Міністерство соціальної політики роз’яснює: якщо сім’я скористалася своїм законним правом і використала зекономлену в попередньому місяці субсидію у рахунок наступного комунального платежу, тобто скористалася так званою «переплатою» і не сплатила рахунок за опалення, водопостачання чи електроенергію, це не може трактуватися постачальниками послуг як заборгованість з оплати комунальних послуг і не є підставою для скасування допомоги.

Головний спеціаліст – державний соціальний інспектор відділу державних соціальних інспекторів управління соціального захисту населення Придніпровського району департаменту соціальної політики Черкаської міської ради Дмитро Потапенко пояснює, що надавачі послуг зобов’язані відображати розмір субсидії чи переплату – зекономлену субсидію – у комунальних рахунках. Більше того, постачальники комунальних послуг не мають права «ігнорувати» переплату і вимагати в людей оплачувати послуги в повному обсязі, при цьому шантажуючи «відключити опалення» чи «відрізати газ». Це грубе порушення діючого законодавства, а саме постанови КМУ № 848 «Про спрощення порядку надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива».

Водночас звертаємо увагу споживачів послуг: громадяни, яким призначено субсидію для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, зобов\’язані щомісячно сплачувати вартість фактично спожитої послуги з урахуванням розміру призначеної субсидії, крім однієї єдиної умови – наявності на особовому рахунку переплати. У разі, коли вартість фактично використаної послуги у конкретному місяці менша, ніж обов’язкова частка витрат на оплату цієї послуги, громадяни сплачують її фактичну вартість.

Якщо сім’я, якій призначено субсидію, не сплачує вартість фактично спожитої послуги з урахуванням розміру допомоги, за винятком випадків, пов\’язаних із затримкою виплати заробітної плати, пенсії тощо, яка підтверджується відповідними документами, – з місяця, в якому надійшло таке подання від надавачів послуг, орган соціального захисту населення має припинити нарахування субсидії. Її відновлення відбувається з моменту подання документів, що підтверджують погашення заборгованості з оплати комунальних послуг.

Заборгованість з оплати за житлово-комунальні послуги не береться до уваги органами соціального захисту населення у процесі оформлення субсидії, але впливає на нарахування надавачами послуг розміру платежу з урахуванням допомоги в разі несплати рахунків за спожитий газ, тепло, воду та освітлення. Такий механізм унеможливлює виникнення заборгованості у громадян, які одержують субсидію.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x