Сущенко: «Упередити корупційні ризики в медзакладах – реально»

Сущенко: «Упередити корупційні ризики в медзакладах – реально»

Після допису про корупційний скандал довкола Черкаської обласної дитячої лікарні перший заступник голови облради Роман Сущенко відвідав заклад на запрошення головного лікаря Миколи Кондрацького. Про це депутат повідомив на своїй сторінці у фейсбуці.

За словами Сущенка, профільні відділення Черкаської обласної дитячої лікарні забезпечені сучасним обладнанням; підготовка медичного персоналу, фаховість лікарів, організація простору та менеджменту – на високому рівні.

– Розмовляв із лікарями, медиками, молодими мамами, дітками. Мав прямий діалог із головним лікарем. Враження склав. Корупційні ризики існують. Гіпотетично не всі лікарі зможуть утриматися від спокуси покласти до кишені готівку, отриману за додаткову медичну послугу на ультрасучасному обладнанні. Ще менше, гіпотетично, може вимагати хабар за експлуатацію обладнання, що протизаконно. Але такі випадки виключати не можна. – розповів Роман Сущенко.

За повідомленням депутата, головлікар надав зважені роз’яснення щодо конкретних запитань. Кваліфікувати ті чи інші дії його підлеглих уповноважені правоохоронці та суд.

Як зазначив Сущенко, у перехідний період реформи системи охорони здоров’я дещо у частині упередження корупційних ризиків може зробити і Черкаська обласна рада.

– Конкретні кроки запропонували лікарі. Йдеться про економічне обґрунтування та впровадження тарифів на окремі медичні послуги, крім тих, що держава надає безкоштовно. За словами медиків, попит на такі послуги є, він зростає, як і кількість охочих і платоспроможних громадян, – пише Сущенко.

Уведення таких тарифів, як зазначає Роман Сущенко, надасть можливість вирішити ряд проблемних питань:

1. З’явиться додатковий ресурс для підвищення зарплат/доплат лікарям та медичному персоналу (що гіпотетично зменшить кількість охочих залізти в кишеню пацієнта.
2. З’являться додаткові кошти на обслуговування, ремонт дорогоцінного медичного обладнання, придбання нового.
3. Додаткові кошти мотивуватимуть лікарів надавати кваліфіковані якісні послуги, що суттєво підвищить довіру до вітчизняної медицини, збільшить відтік відвідувачів приватних медичних закладів.
4. З’являться кошти на розвиток, а це нове обладнання, заохочення кваліфікованих і молодих кадрів, проведення сучасних тематичних обмінів з колегами в Україні та з-за кордону, збільшить кількість стажувань інтернів і як наслідок підніме рейтинг медичного закладу до національного.
5. Будуть перспективні можливості для медичного туризму.
6. Розвиватиме фармакологію та суміжні галузі, створить додаткові робочі місця;
7. Це стане надійним додатковим джерелом наповнення обласного бюджету.

Користуючись повноваженнями, Роман Сущенко видав відповідні розпорядження готувати обґрунтування всім зацікавленим підрозділам та управлінцям закладу, винести на розгляд постійної профільної та інших комісій Черкаської обласної ради.

– Після ретельного вивчення та висновків щодо доцільності депутат запропонує винести окремим рішенням на чергову сесію у червні-липні. Буду вдячний за активне обговорення фахівців та громадськості, – зазначив заступник голови Черкаської облради.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x