Електронні картки матимуть усі пацієнти черкаських медзакладів

Електронні картки матимуть усі пацієнти черкаських медзакладів

Усі міські первинної медико-санітарної допомоги та поліклініки міста об’єднали в єдину інформаційну систему. Пілотний проект з інформатизації медичної галузі міста запровадили в Черкасах. Про це повідомляє власний кореспондент «Нової Доби».

Єдина електронна система буде містити в собі дані про кожного пацієнта (в тому числі результати аналізів та обстежень, історія хвороб) та інформацію про завантаженість кожного лікаря – скільки пацієнтів і коли він прийняв. Кожен черкасець матиме електронну картку пацієнта. Доступ до цих даних без згоди пацієнта буде обмежений.

– Знімається багато питань спекуляції. Зникнуть приписки-дописки. Абсолютно неможливо буде видати певний документ заднім числом. Система відсікає будь-які наміри втручання з корупційною метою, – пояснює Олег Стадник, директор департаменту охорони здоров’я ЧМР.

За словами Олега Стадника, на відкритих торгах за угоду на розробку та обслуговування системи змагалися дві компанії. Зараз на систему і необхідне обладнання витратили майже 4 мільйони гривень. Два сервери, які міститимуть інформацію про здоров’я містян, розташовані у різних кінцях Черкас.

Перша міська поліклініка впровадження системи на своїй базі розпочала ще у травні 2016 року, ставши тестувальним майданчиком для IT-фахівців. Працювала над розробкою і впровадженням системи вітчизняна компанія.
– Ми, напевне, перші в Україні, хто об’єднав усе місто в єдину мережу. Це була робота з нуля. Особливо складно було навчити більше ста осіб роботі не лише із системою, але декого із комп’ютером загалом. На базі ЧДТУ ми розгорнули комп’ютерний клас. Це були лікарі, медсестри і керівники. Їх навчали як студенти-старшокурсники, так і викладачі, – розповідає Вадим Терентюк, заступник директора ТОВ «АЛТ Україна ЛТД», керівник напрямку інформатизації закладів охорони здоров’я.

За словами Юрія Триуса, завідувача кафедри комп’ютерних наук та інформаційних технологій управління ЧДТУ, робота над проектом дала студентам теми для наукових робіт та базу для набуття практичних умінь. Для тих, хто хоче опанувати систему, фахівці кафедри розробили навчальну систему на відкритій платформі. Там розміщенні відеоматеріали, презентації та інші матеріали, які можна використати для навчання.

Електронні картки матимуть усі пацієнти черкаських медзакладів Директор Першої черкаської міської поліклініки Михайло Шевченко зауважив, що колектив очолюваного ним закладу із розумінням поставився до необхідності переходити на роботу з новими технологіями. У реєстрі закладу уже внесені дані близько 22 500 осіб. Час реєстрації первинного хворого скоротився приблизно на 50 % і займає 2-3 хвилини.

У майбутньому фахівці ІТ-компанії планують забезпечити можливість записатися до лікаря не виходячи з дому – через веб-портал та сполучити черкаську мережу медзакладів із іншими містами.

Олеся Безпалова

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x