ГО «Характерник»: за козацькою назвою стоять реальні й добрі справи

ГО «Характерник»: за козацькою назвою стоять реальні й добрі справи

«Найщасливіші − це ті, хто найбільше робить для інших», − сказав колись відомий політик, оратор Букер Т. Вашингтон. Ці слова актуальні й досі, адже, чим більше людина віддає безкорисно, тим більше отримує взамін. Допомагати іншим, не чекаючи нічого взамін, може не кожен. Але ті, хто це роблять, дійсно почуваються щасливішими. Особливо такими є люди, які не лише допомагають іншим, а й гуртують навколо себе однодумців. А хороша команда – це завжди запорука успіху. До таких людей можна віднести Олега Секретарюка, який за власної ініціативи та великого серця опікується нашими військовими, їхніми сім’ями та дітьми, підтримує юних спортсменів та розвиває рідний край за допомоги ГО «Характерник», яку фактично заснував, об’єднавши однодумців навколо себе.

ГО «Характерник» заснована ще 2015 року в Умані. Усе починалося з Уманської міськрайонної спілки учасників АТО, нині – це обласна спілка учасників АТО «Характерник». Створили її добровольці, але одним із ініціаторів та фактичним засновником став Олег Секретарюк. Тоді ніхто не був готовий до війни, бійці потребували всього: від їжі до елементарного обмундирування. Тож діяльність Олега Анатолійовича та побратимів із громадської організації почалася з того, що в зону бойових дій возили гуманітарну допомогу. Також підтримували бійців, які поверталися з війни і потребували допомоги на місцях: психологічної, юридичної, фінансової або навіть звичайної поради. Вони знали, що можна прийти до громадської організації – тут допоможуть.

− Підтримуємо ми не лише хлопців, а й їхні сім’ї. Ми одні з найперших створили юридичний відділ у нашій громадській організації. Адже саме такої допомоги потребувала більшість воїнів. Оформлення допомоги, пільг, земельних ділянок, складення договорів, написання листів, заяв – усе це складно для людини, яка ніколи подібним не займалася. Тож ми допомагаємо абсолютно безоплатно, − розповідає юрист організації Інна Матієнко.

Фактичний керівник організації, Олег Серкетарюк, має декілька вищих освіт у різних напрямках, одна із яких – юридична, тому створення юридичного відділу було його ініціативою. Інна Володимирівна і сама має юридичну освіту, тож із радістю консультує людей у громадській організації. На сьогодні за весь період діяльності надали юридичну допомогу більш як 10 тисячам осіб. Тут працює декілька юристів, кожен з яких займається своїм напрямком. Також юридичну допомогу надають і жителям Ізраїлю, які звертаються часто.

Команда ГО «Характерник» також організовує поїздки на схід України. Раніше в основному возили їжу, речі, одяг, медикаменти. На сьогодні, зазначає пані Інна, продуктами бійці більш-менш забезпечені, але все ж потребують і бронежилетів, й елементарних речей, за допомогою яких організовують свій побут: брезент, кабель, генератор і так далі. Звичайно, щоразу возять і медикаменти та їжу.

− Перед кожною поїздкою ми зідзвонюємося й запитуємо, що потрібно для кожної із бригад, відповідно до цього формуємо багаж. Насамперед привозимо те, що просять, адже хлопці чекають найнеобхіднішого, − розповідає пані Інна.

Та не лише гуманітарною допомогою на фронт займаються члени громадської організації. Активно підтримують і місцевих дітей-спортсменів, дітей з інвалідністю, дітей-сиріт та дітей учасників АТО й ООС. 16 квітня 2021 року в Черкасах відбувся чемпіонат Черкаської області з кікбоксінгу WAKO. Завдяки ГО «Характерник», підтримці Христинівського міського голови Миколи Наконечного та радника-координатора Христинівського міського голови Василя Шеремети юні спортсмени Христинівської ДЮСШ взяли участь у змаганнях. Христинівську громаду на змаганнях представляли 13 спортсменів різних вікових та вагових категорій.

Турнір відбувався відповідно до Правил спортивних змагань із кікбоксингу WAKO (розділу «фул-контакт» та «лоу-кік»), в особистому заліку – за олімпійською системою з вибуванням після першої поразки.

Результати команди вражають:
Ⅰ місце – чотири нагороди;
Ⅱ місце – п’ять нагород;
Ⅲ місце – чотири нагороди.

19 квітня 2020 року на передодні свята Воскресіння Христового ГО «Характерник» скоординувала 200 тис грн. на підтримку учасників АТО та їх родин.

15 травня 2020 року ГО «Характерник» скоординувала більше 2-х млн. грн. на підтримку родин в Черкаській та Вінницькій областях.

1 січня 2021 року – 1000 новорічних подарунків із привітальними листівками та 100 тис. грн. для багатодітних родин (учасників АТО та ООС ) з казково-культурним привітанням.

13-14 січня 2021 на свято щедрівки та засівалки ГО «Характерник» та Христинівська міська рада, привітали дітей учасників АТО та ООС, дітей-сиріт та дітей-спортсменів Христинівської громади.

1 травня 2021 року ГО «Характерник» та Христинівська міська рада привітали дітей сиріт та учасників АТО та ООС.

Інна Матієнко розповідає, що це – лише частина заходів у 2020– 2021 роках.

Громадська організація «Характерник» співпрацює з уманськими, вінницькими, київськими, черкаськими та іншими підприємцями, які охоче надають посильну допомогу. Жителі Ізраїлю, Англії США та інших країн, які отримують юридичну допомогу в громадській організації, в свою чергу допомагають фінансово.

Під час пандемії коронавірусу та карантину в Україні завдяки фінансовій допомозі та особистому внеску Олега Секретарюка сім’ям членів ГО надали матеріальну допомогу, маски та антисептики. Так із Днем сім’ї привітали родини в Черкаській та Вінницькій областях, роздавши коштів на суму 2 мільйони гривень – від 1000 грн до 5000 грн кожній родині.

 

− Намагаємося всебічно допомагати не лише конкретним людям, а й розвивати рідний край. Звичайно, допомога в бік операції об’єднаних сил, до наших бійців, їде постійно, допомагаємо сім’ям і дітям військових, підтримуємо юних спортсменів. Також дбаємо про розвиток і процвітання нашої малої Батьківщини, − розповідає Інна Матієнко. – Наприклад, відомо, що в Христинівському районі народився й проживав відомий сотник, один із очільників Коліївщини Іван Гонта, про якого не так багато знають, як, наприклад, про його побратима Максима Залізняка. Тож плануємо провести патріотичний захід, на якому б розповіли про наших земляків Гонту й Залізняка, щоб молодь знала більше про цих видатних людей, які відстоювали наш край.

І це не перший захід, який організовують члени громадської організації. Минулого року на День Незалежності України в Умані, на території Національного дендрологічного парку «Софіївка», відбувся культурно-мистецький захід «Уманський край, як історична та культурна спадщина країни».

Головним організатором святкового зібрання стала ГО «Характерник». Захід відбувся за участю та за підтримки Управління культури та охорони культурної спадщини Черкаської ОДА, Національного дендрологічного парку «Софіївка», Черкаської єпархії ПЦУ, благодійного фонду «Омофор», а також меценатів та громадськості Умані.

Під час святкового заходу Уманський благочинний протоієрей Олександр Гринько з благословення митрополита Черкаського і Чигиринського Іоана вручив високі церковні нагороди волонтерам, які роблять вагомий вклад у розбудову Помісної Української Православної Церкви, допомагають військовим у зоні проведення АТО/ООС, а також реалізовують різноманітні соціальні проекти для покращення життя українців. Зокрема, медаллю «За жертовність і любов до України» нагородили волонтера, фактичного керівника ГО «Характерник» Олега Секретарюка, а також волонтерку Інну Матієнко.

Також тодішній голова Черкаської ОДА Роман Боднар відзначив Олега Секретарюка подякую з нагоди Дня Конституції України. Подяка за багаторічну сумлінну працю, розвиток громадського суспільства, активну участь в АТО, культурно-мистецьку та благодійну діяльність.

У межах заходу голова інформаційно-видавничого відділу Черкаської єпархії, керівник благодійного фонду «Омофор» протоієрей Андрій Шпунт презентував учасникам зібрання книгу «Митрополит Василь Липківський. Відродження церкви в Україні 1917−1930». Священик передав частину тиражу громадській організації «Характерник» та подякував за їхню підтримку у видавництві книги.

− Якщо ти можеш, маєш бажання, то потрібно допомагати людям. Я щаслива, що можу саме так приносити користь і що є частинкою нашої громадської організації. Ми не байдужі й завжди готові допомагати, підтримувати тих, хто цього потребує, − підсумувала Інна Володимирівна.

 

Фото − з фейсбук-сторінки ГО «Характерник»

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x