Яким повітрям дихають жителі Черкас

Яким повітрям дихають жителі Черкас

Проблема забруднення атмосфери актуальна для м. Черкаси вже більше 20 років, поскільки до забруднення транспортом, котельнями додається забруднення від підприємств хімічного виробництва. Щодня жителі Черкас змушені дихати повітрям, яке є суміщаю пилу, промислових викидів та вихлопних газів. Про це \”Нова Доба\” дізналася в Черкаському обласному гідрометцентрі.

Державний моніторинг в галузі охорони атмосферного повітря у м. Черкаси здійснюється лабораторією спостережень за забрудненням атмосферного повітря Черкаського обласного центру з гідрометеорології.
За повідомленням начальника Черкаського обласного центру з гідрометеорології Віталія Постриганя, відбір проб повітря проводиться щоденно (окрім неділі та святкових) 4 рази на добу на 3х стаціонарних постах: в центрі міста, в Південно-західному мікрорайоні та Дніпровському мікрорайоні. З метою оцінки ступеня забруднення повітря використовуються гранично допустимі концентрації: середньодобова та максимально-разова (ГДК).

У 2016 році концентрації забруднюючих повітря речовин мали такі значення:
Пил 0,1 мг/м3 / 0,67 ГДК с.д./
Діоксид сірки 0,013 мг/м3 / 0,26 ГДК с.д./
Діоксид азоту 0,04 мг/м3 /1,00 ГДК с.д./
Оксид вуглецю 1,0 мг/м3 / 0,33 ГДК с.д./
Оксид азоту 0,03 мг/м3 / 0,50 ГДК с.д./
Сірководень 0,001 мг/м3 –
Аміак 0,04 мг/м3 / 1,00 ГДК с.д./
Формальдегід 0,006 мг/м3 / 2,00 ГДК с.д./

Упродовж року забруднення атмосфери було обумовлено підвищеним вмістом формальдегіду, аміаку, діоксиду азоту,. В літній період зростали концентрації пилу та оксиду вуглецю. Вміст важких металів в повітрі міста Черкаси змінювався в межах норми.
Найбільш забрудненими залишаються Дніпровський мікрорайон та центр міста.
У порівнянні з 2015 роком зменшилися середньорічні концентрації по діоксиду сірки на всіх постах, по сірководню в Південно-західному мікрорайоні вдвічі, по аміаку в Дніпровському мікрорайоні у 1,2 рази, по діоксиду азоту в центрі міста у 1,5 рази. Проте, в центрі збільшились концентрації аміаку у 1,3 рази, а у Південно – західному мікрорайоні зросли концентрації оксиду азоту у 1,5 рази. Вміст інших домішок залишився майже без змін.
Високе забруднення / вище 5 ГДК м. р./ у 2016 році у місті не зафіксовано.
За індексом забруднення атмосфери (ІЗА), рівень забруднення повітря в місті вважається приблизно рівним середньому забрудненню (ІЗА за 2015 рік по Україні склав 7,7). ІЗА в порівнянні з 2015 роком зменшився у 1,04 рази, завдяки зменшенню в цілому по місту середньорічної концентрації по аміаку в 1,25 рази.

На розсіювання домішок в повітрі значний вплив має погода. За кліматичними даними місто Черкаси має низький природний потенціал до розсіювання шкідливих домішок в атмосфері. Це переважання слабо вітряної погоди, часті тумани в осінній та весняний період року та мала кількість опадів влітку в поєднанні з безвітряною погодою. Такі умови призводять до застою брудного повітря в місті.
Тенденція зміни середнього рівня забруднення атмосферного повітря за останні 5 років характеризується зниженням концентрацій по діоксиду сірки, збільшенням – по діоксиду та оксиду азоту . По іншим домішкам спостерігається стабільність. По важким металам збільшення відмічено майже по всім домішкам крім хрому та цинку.
Отже, незважаючи на спад промисловості, рівень забруднення атмосферного повітря по окремим домішкам залишається високим. В цілому по місту забруднення атмосферного повітря є помірним. Але подальше збільшення об’ємів викидів в атмосферу основних хімічних підприємств та автотранспорту призведе до забруднення атмосфери до високого.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x