Якою була радіаційна обстановка в області упродовж квітня

Якою була радіаційна обстановка в області упродовж квітня

Радіаційна обстановка на території Черкаської області оцінюється за значенням гамма-фону та за результатами досліджень випадінь із атмосфери. Про це інформують у Черкаському гідрометцентрі.

 

Упродовж квітня добові значення радіаційного фону коливались у межах 10–16 мікрорентген за годину (мкР/год). Значення у 16 мкР/год було зафіксовано 21 квітня у селі Озірна Звенигородського району. Середнє за квітень значення склало 14 мкР/год, є найвищим по області, а також найбільшим із січня 2020 року для самого села.

На метеостанції Золотоноша продовжують спостерігатись найнижчі середньомісячні значення потужності експозиційної дози гамма випромінювання, 11 мкР/год починаючи з травня 2020 року.

 

Середні значення гамма-фону за квітень 2021 року на решті метеостанцій були такими:

12 мкР/год – у містах Канів, Сміла та Чигирин;

13 мкр/год – у містах Жашків, Умань та Черкаси.

 

Спостереження за радіаційною активністю випадінь із атмосфери засвідчили про їхні низькі значення у порівнянні з допустимими рівнями. Сумарна бета-активність атмосферних випадінь по м. Черкаси складає в середньому − 1,4 Бк/м2/за добу, що значно нижче контрольного рівня, який складає 110 Бк/м2 за добу.

 

Рівні гамма-фону на території України.

 

Узагальнення про радіаційний стан довкілля всієї території України складає Центр прогнозування наслідків радіаційних аварій Українського гідрометеоцентру (ЦПНРА). За даними ЦПНРА, у квітні більш ніж на 90% території України усереднені показники гамма-фону коливалися від 8,5 мкР/год (с. Писківка Київської області) до 16,5 мкР/год (м. Коростень Житомирської області). На метеостанції Чорнобиль середнє значення склало 16 мкР/год, а максимальне – 18 мкР/год.

Вплив газоаерозольних викидів АЕС на рівень радіоактивного забруднення атмосферного повітря був зникаюче малим. Дози додаткового опромінення населення України внаслідок роботи АЕС були значно нижчими допустимих рівнів, визначених Нормами радіаційної безпеки України.

 

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x