Онколог Олександр Лисиця проконсультував черкаських медиків з трансплантації кісткового мозку

Онколог Олександр Лисиця проконсультував черкаських медиків з трансплантації кісткового мозку

Завідувач відділення трансплантації кісткового мозку (ТКМ) НДСЛ «Охматдит» Олександр Лисиця вперше відвідав Черкаський обласний онкологічний диспансер. Зустріч відбулася 15 травня.

Фахівець ознайомився із матеріально-технічним, лабораторним оснащенням диспансеру, надав консультаційну та методичну допомогу онкологам щодо трансплантації кісткового мозку та в конкретних випадках окремих пацієнтів.

– Спільний виклик для всіх онкологів України – забезпечення розвитку системи надання послуг із трансплантації кісткового мозку на належному рівні, що дозволить рятувати життя пацієнтів тут, на Батьківщині, не відправляючи їх за кордон, – зазначив Лисиця.

Також Олександр Лисиця познайомився з наймолодшим у закладі пацієнтом, якому нещодавно провели аутотрансплантацію (хворому пересаджують його власні стовбурні клітини).

17-річний Андрій лікується в обласному центрі дитячої онкології та гематології понад рік. Хлопець родом з Уманського району, село Оксанино. Поступив до закладу у тяжкому стані, діагноз Неходжкінська лімфома (ІІІ стадія). Саме для нього збирали допомогу студенти та викладачі Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького.

– Враховуючи недостатність належного результату на стандартне лікування протягом значного часу, лікарі-гематологи двох відділень, дорослого та дитячого, ухвалили рішення про проведення високодозової хіміотерапії з аутотрансплантацією кісткового мозку, – зазначила завідувачка обласного центру дитячої онкології та гематології Оксана Глухарева.

Так, наприкінці квітня фахівці вперше виконали у дитини ТКМ.

–  Зараз пацієнт перебуває у задовільному стані. Ми щиро дякуємо «старшим» гематологам-онкологам нашого диспансеру за допомогу, вдячні й Олександру Лисиці за фахову консультацію та наставництво, – додала Глухарева.

Як зауважила завідувачка обласного лікувально-діагностичного гематологічного центру Олена Лук’янець, усього на Черкащині провели 41 ТКМ. Усе це відбувається у межах бюджетного фінансування.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x