Богдан Кулинич: «Спортом може займатися кожен, незалежно від фізичних особливостей»

Богдан Кулинич: «Спортом може займатися кожен, незалежно від фізичних особливостей»

Відкрите тренування з футболу в межах проєкту «Так, я можу» для дітей з інвалідністю відбулося в Черкасах нещодавно. Реалізовують ініціативу представники благодійного фонду «Чемпіони по життю», МСК «Дніпро» та «Parimatch Foundation Ukraine» з 2021 року. Про це повідомляють журналісти «Нової Доби».

Зараз у двох групах з різними нозологіями займаються 35 дітей. Як зазначив співорганізатор, гравець Національної паралімпійської збірної України з футболу, майстер спорту України міжнародного класу Богдан Кулинич, на заняттях тренера разом із дітками намагаються відпрацювати рухи із координації, адже в групі багато вихованців із аутизмом та синдромом Дауна. Також вони виконують фізичні та гімнастичні вправи, що спрямовані на розвиток гнучкості м’язів для дітей з діагнозом ДЦП. Це все має сприяти тому, щоб вихованці себе більш комфортно почували.

– Найголовніше – це те, що ми робимо тренування не для якогось спортивного досягнення, а для того, щоб діти мали соціалізацію в суспільстві. Ми хочемо донести соціуму, що спортом може займатися кожен, незалежно від фізичних особливостей, – зауважив Богдан Кулинич.

Тренування минуло під гаслом: «Давайте разом ставати чемпіонами по життю». Президентка міжнародного благодійного фонду «Parimatch Foundation Ukraine» Катерина Білоруська стверджує, що подібні проєкти важливо підтримувати, бо в такий спосіб вони показують,  що спорт для всіх.

– Кожен, незалежно від віку, статі, фізичних особливостей, може займатися спортом. Для нас тема інклюзії та роботи з дітьми з інвалідністю дуже важлива, бо місія нашого фонду – розкривати дитячий потенціал, – сказала президентка фонду.

Катерина Білоруська зазначила, що інклюзивні групи функціонують у Києві, Полтаві, Кропивницькому, Луцьку, Запоріжжі й тепер у Черкасах. Мета фонду – охопити всю Україну.

– Головна ціль – соціалізація. Ми вважаємо, що завдяки спорту, і тому, що з дітьми працюють професіонали, вихованці займаються в групах – вони розвиваються. На якісь нозології ми можемо вплинути більше, на щось – менше. Із практики ми знаємо, що стан дитини змінюється. Коли вона займається в групі, то стає більш соціалізованою, – зауважила Білоруська та додала, – Загалом сьогодні відбувся хороший івент. Приємно, що голова Черкаської ОДА приїхав і теж підтримує такі ініціативи. Ми сподіваємося, що в області зможемо відкрити ще декілька таких груп.

Як розповіла очільниця БФ «Черкаси чемпіони по життю» Анжела Котова, реалізовувати ініціативу їм допомагають як представники бізнесу, обласної та місцевої влади, так і прості черкащани.

– Діткам дуже важлива увага та соціальна адаптація. Сьогоднішнє заняття з спортсменами має вплинути позитивно, адже вихованці у футболістах можуть побачити взірець. Хлопці із МСК «Дніпро-Черкаси» готові комунікувати та займатися з дітьми з інклюзією, і не тільки. Адже вони працюють також із дитячим будинком у Золотоноші, – зазначила Анжела Котова, – Ми вперше вивели діток на справжнє поле, до цього вони займалися в залі. Через те, що ці дітки більше схильні до хвороб, ми боялися, щоб вони не застудилися. Думаю, надалі ми практикуватимемо заняття на вулиці.

 

Футболіст МСК «Дніпро» Віктор Мартян розповідає, що після заняття його переповнюють емоції.

– Хочеться робити дітей щасливими, щоб вони раділи. Ми завжди готові прийти і позайматися, найголовніше, щоб малеча була задоволена. Складнощів у роботі з дітками з інвалідністю не виникало. Я думаю, завжди важливо знайти підхід та спільну мову. Ти просто береш дитину за ручку і вона одразу все розуміє, – зауважив футболіст та додав, що позитивно ставиться до такої ініціативи.

Футболіст МСК «Дніпро» Вадим Лобода додає, що головне їхнє завдання – дати дітям позитивні емоції та усмішки, а також показати, що ми завжди поряд і готові підтримати.

– Команда проводить подібні заняття не лише з дітками з інклюзією, але й з вихованцями дитячого будинку. Ми в цьому плані прогресуємо і хочемо допомагати дітям у всіх напрямах, – сказав Вадим Лобода.

Мати одного з вихованців Марина Антошкіна, розповідає, що син відвідує заняття від початку роботи групи. Дізналася про заняття завдяки ГО «Сонячні діти Черкащини».

– Мій син раніше не вмів грати, не розумів, що таке футбол. Попри те, що йому важко, зараз він дізнався про особливості гри, почав комінікувати з іншими дітьми різної вікової категорії, набув певних спортивних навичок. Я дуже вдячна тренерам за їхнє бажання працювати з дітьми з інвалідністю, терпіння. Вони багато чому навчили дітей.

Заняття відбуваються щосуботи на Центральному стадіоні (спортивний комплекс «Сокіл»).

За детальнішою інформацією можна звернутися:

– тренер Богдан Кулинич (097 581 76 16);

– голова правління БФ «Черкаси чемпіони по життю» Анжела Котова (096 222 32 69).

Більше світлин у фоторепортажі

#успішнаУкраїна

Матеріал підготувала Дар’я Роженкова

Реклама

5 1 голос
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x