До Міжнародного дня музеїв: що відвідати на Черкащині?

До Міжнародного дня музеїв: що відвідати на Черкащині?

До Міжнародного дня музеїв, що відзначають 18 травня, «Нова Доба» рекомендує добірку закладів Черкаської області, що варті вашої уваги.

1. Черкаський обласний краєзнавчий музей
Черкаси, вул. Слави, 1
Експозиція музею розміщена в 30 залах на площі 2 800 м². Вона має розділи: природи краю, археології, етнографії, історії краю XIV − початку XX століття, історії краю від 1917 року і сучасність та велика зала вшанування пам\’яті Т. Г. Шевченка, низка окремих залів, присвячених видатним землякам, вихідцям із Черкащини або відомим особам, чия діяльність пов\’язана з краєм.

2. Музей «Кобзаря» Т. Г. Шевченка
Черкаси, вул. Байди-Вишневецького, 37
У музеї показано історію видання «Кобзаря» Тараса Шевченка, простежено еволюцію ілюстрування шевченківських творів, а також «Кобзарі» у перекладах мовами народів світу.

3. Черкаський художній музей
Черкаси, вул. Хрещатик, 259
Експозиція музею складається з 2 відділів: декоративно-ужиткове мистецтво та образотворче мистецтво. У першому відділі можна ознайомитись зі зразками народного мистецтва Середнього Подніпров\’я, у другому — із роботами професійних митців. Крім цього, 4 зали третього поверху приміщення експозиційною площею 500 м² постійно використовуються під періодичні виставки.

4. Черкаський літературно-меморіальний музей Василя Симоненка
Черкаси, вул. Хрещатик, 251
У музеї представлені фотографії, документи, листи Василя Симоненка, які він одержував і писав дописувачам, працюючи у відділі листів газети «Черкаська правда». Експонуються також особисті речі поета, рукописи його творів, записник із робочими нотатками, заява про вступ до спілки письменників України та фотографії, зроблені І. Ф. Осадчим, колегою-фотографом. В окремих вітринах виставлені твори В. Симоненка як мовою оригіналів, так і переклади. Тут також зібрані спогади про поета, його друзів та однодумців.

5. Музей Богдана Хмельницького в Чигирині
Чигирин, вул. Грушевського, 26
Музейне зібрання нараховує близько 2 000 експонатів. Головне місце в колекції займають пам’ятки козацької доби: зброя та спорядження, предмети декоративно-ужиткового мистецтва, нумізматика, побутові речі. До визначних історико-культурних пам’яток музейної збірки належать зразки холодної та вогнепальної зброї – шаблі, ножі, бойові сокири, чекани, рушниці. Серед експонатів музею – польова гармата 17 ст. прикрашена зображенням польського герба «Побуг» − в овальному щиті перевернута вниз підкова із кавалерським хрестом на ній.

6. Музей Трипільської культури державного історико-культурного заповідника «Трипільська культура»
село Легедзине Тальнівського району
Тут до уваги туристів представлені знахідки трипільської культури, зокрема речі побуту зі своєрідними трипільськими розписами та орнаментом. Цікавими та оригінальними у музеї є керамічні вироби. Своєрідним є і оформлення музею – він знаходиться під відкритим небом, а тому створює враження справжнього давнього поселення.

7. Корсунь-Шевченківський історичний музей
Корсунь-Шевченківський, острів Коцюбинського, 4
Музей історії Корсунь-Шевченківської битви — створений за постановою Ради Народних Комісарів Української РСР і ЦК КП(б)У від 28 червня 1945 року для увічнення перемоги радянських військ у Корсунь-Шевченківській операції.
До 1957 називався історичним музеєм. Під музей було віддано колишній палац князів Лопухіних-Демидових на острові Коцюбинського у м. Корсуні-Шевченківському.
Серед картин музею зберігаються роботи Віктора Коваленка.

8. Музей гармоніки
Жашків, вул. Соборна, 50
Відкритий у 2006 році, на честь 15-річчя незалежності України і 15-річчя творчої діяльності зразкового дитячого ансамблю гармоністів. Ініціатором створення, засновником, активним й натхненним поповнювачем експозиції є заслужений працівник культури України Іван Сухий .

9. Літературно-меморіальний музей Тараса Шевченка
село Шевченкове, вул. Бондарівська, 33
Музей розташований на території батьківської садиби Тараса Григоровича Шевченка, де він проживав із 1815 по 1829 рік, розповідає про біографію і творчість Кобзаря.

10. Кам\’янський державний літературно-меморіальний музей О. С. Пушкіна та П. І. Чайковського
Кам’янка, вул. Героїв Майдану, 42
Літературно-меморіальний музей О. С. Пушкіна і П. І. Чайковського, заснований у лютому 1937 року, розміщений в одному з флігелів колишньої садиби Давидових, так званому Зеленому будиночку, спорудженому на початку ХІХ ст. У цьому будиночку бували видатні герої Вітчизняної війни 1812 року Денис Давидов, Микола Раєвський, Михайло Орлов, проводили свої наради декабристи. Відділ музею, присвячений П. І. Чайковському, розповідає про особливу роль, яку відіграла Кам\’янка в житті композитора.
В експозиції літературно-меморіального музею О. С. Пушкіна і П. І. Чайковського представлені меморіальні речі родини Давидових, особисте піаніно П. І. Чайковського, прижиттєвий портрет композитора, написаний у Кам\’янці, інші цікаві речі.

11. Канівський музей Тараса Шевченка
Канів, Тарасова гора
Приміщення музею Шевченка було збудоване в 1935–1937 роках за проектом архітектора Василя Кричевського, якого вважають автором українського архітектурного модерну. Музейна колекція нараховує понад 20 тисяч унікальних пам\’яток, окрасою яких є меморіальні речі та офорти Тараса Шевченка, рідкісні видання його творів, високохудожні твори українських та зарубіжних митців, шедеври народної художньої творчості, цінні архівні документи, фото- і кіноматеріали, аудіо- та відеозаписи знаменитих бандуристів і кобзарів.

12. Уманський краєзнавчий музей
Умань, вул. Незалежності, 31
Фондова збірка музею нараховує близько 50 тисяч експонатів. Серед них — унікальні археологічна та нумізматична колекції, предмети декоративно-прикладного мистецтва, воєнно-історичні, історико-побутові, художні, документальні та фотодокументи.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x