У Каневі вшанували пам’ять Кобзаря

У Каневі вшанували пам’ять Кобзаря

Піша хода “Останнім шляхом Кобзаря” із нагоди 160-ої річниці перепоховання праху Тараса Шевченка пройшла в Каневі. Про це повідомляє пресслужба Черкаської ОДА.

Долучилися до вшанувань очільник області Олександр Скічко, його заступники, представники територіальних структур, студентство, школярі та громада Канева, інших міст та регіонів України. Під час заходу голова ОДА анонсував реставраційні зміни в музеї Шевченка та розвиток туристичного потенціалу цього місця.

– Канів сьогодні традиційно скликав нащадків Тараса Шевченка звідусіль, – зазначив Олександр Скічко. – Минає 160 років, як він знайшов тут вічний спокій. Тарас Шевченко – геніальний український письменник, знаний у всьому світі. Його читають, ним захоплюються. А Чернеча Гора, без сумніву, справжнє #місцесили. І важливо, щоб сюди приходили не лише в пам’ятні дати. Канів має стати особливим містом, яке відновить свій туристичний потенціал. Я вірю, що Будинок культури, реконструкція якого нині триває, стане справжнім культурним центром. І мрію, щоб саме там вручали Шевченківську премію. Символічно, що з музею Тараса Шевченка розпочнеться і проект #ВеликаРеставрація Президента України. Я впевнений, що нам усе вдасться. Але ми зможемо зробити це лише разом, в єдності!

Нагадаємо, 8 (20 травня) 1861 року на пароплаві «Кременчук» останки Кобзаря перевезено з Києва до Канева. Дві доби домовина перебувала в Успенському соборі. Брати Т. Шевченка хотіли поховати Тараса біля стін Успенського собору, але Григорій Честахівський, який супроводжував прах великого поета зумів відстояти виконання останньої волі Тараса. 10 (22 травня), після відслуженої в церкві панахиди, прах віднесли на Чернечу гору.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x