ПрАТ «Азот» будує альтернативний газопровід у Черкасах відповідно до закону, – офіційна заява підприємства

ПрАТ «Азот» будує альтернативний газопровід у Черкасах відповідно до закону, – офіційна заява підприємства

Будівництво нового газопроводу підвищить безпеку доставки газу та жодним чином не вплине на тарифи на транспортування газу, оскільки такі тарифи регулюються державою. Про це повідомляють у пресслужбі ПрАТ “Азот”.

 

У зв’язку поширенням в окремих черкаських ЗМІ відвертих маніпуляцій щодо будівництва ПрАТ «Азот» альтернативного газопроводу, пресслужба ПрАТ «Азот» повідомляє наступне.

 

ПрАТ «Азот» за власні кошти будує альтернативний газопровід від Магістрального газопроводу до підприємства «Азот» для забезпечення потреб підприємства в надійному постачанні газу, який є основною сировиною для виробництва добрив.

 

Будівництво газопроводу здійснюється на законних підставах – на проведення цього будівництва є всі необхідні дозволи (Дозвіл  № ІУ013210217466, виданий ДАБІ організації-підряднику  СМУ-24, яка проводить будівельні роботи).

 

Мета будівництва резервного газопроводу – забезпечення надійних та безперебійних поставок газу на ПрАТ «Азот», одного з найбільших  містоутворючих підприємств та найбільших виробників азотних добрив в Україні. Також проведення нового газопроводу має знизити навантаження на існуючу систему газопроводів АТ «Черкасигаз», яка наразі працює під тиском 12 атмосфер, та знаходиться у критичному стані через відсутність необхідних інвестицій у заміну труб з боку «Черкасигазу».

 

Будь-які спроби дезінформації з боку керівництва та власників AT  «Черкасагаз» та блокування реалізації проекту нового газопроводу, є спробою зберегти свою монополію на поставки газу з метою отримання надприбутків. Згідно з даними публічного аудиторського звіту, у 2020 році АТ «Черкасигаз» отримав прибуток в розмірі 270, 055 млн грн, а чистий дохід від реалізації продукції склав 2, 062 632 млрд грн.

 

У цьому році системі трубопроводів АТ «Черкасигаз» виповнюється 56 (!) років. Це майже вдвічі перевищує передбачений для таких мереж строк служби. За встановленими нормативами та правилами техніки безпеки, через 30 років експлуатації більшість труб газопроводу має бути замінено.  На жаль, за нашою інформацією, жодних масштабних робіт із заміни трубопроводів та подовження строку служби газопроводу на «Черкасигазі» не проводилось.

Зношеність труб та амортизація основних фондів безпосередньо впливає на ефективність транспортування газу, обсяг технологічних втрат, та, як наслідок, на кінцевий тариф газу для споживачів. Наголошуємо, що тарифи на транспортування газу не залежать від будівництва нового газопроводу, як стверджують окремі ЗМІ та депутати, які безпосередньо беруть участь у медійній кампанії, спрямованій на дискредитацію будівництва нового газопроводу. Тарифи на доставку газу регулюються державою та встановлюються виключно НКРЕП. Рівень тарифів залежить насамперед від ефективності діяльності самого «Черкасигазу». Ми вважаємо категорично недопустимим перекладання результатів своєї неефективної діяльності на звичайних споживачів. Також неетичною є навмисна дезінформація населення з боку політиків про нібито майбутнє зростання тарифів через будівництво газопроводу.

 

Фактична бездіяльність АТ «Черкасигаз» у питанні модернізації існуючої газорозподільної мережі не тільки ставить під сумнів безаварійну роботу ПрАТ «Азот» та забезпечення газом черкащан. Дотримання правил експлуатації труб та підтримка їх у належному стані є питанням безпеки міста Черкаси та його мешканців. Враховуючи стан існуючого газопроводу, будь-які порушення правил експлуатації труб можуть обернутися техногенною катастрофою у регіоні та жертвами.

 

Черкаський «Азот» займається виключно бізнесом, допомагає місту і не займається політикою.

Політикам, які за гроші беруть участь у ганебній PR-кампанії,  ми хочемо сказати очевидне: поширюючи маніпулятивні заяви та брехню про «Азот» заради короткострокових політичних рейтингів, ви демонструєте повну зневагу не тільки до всього трудового колективу нашого підприємства, але й до всіх мешканців міста.

 

Ми закликаємо ЗМІ не розміщувати замовні матеріали, а місцевих політиків припинити поширювати неправдиву замовну інформацію,  необґрунтовано спекулюючи на темі підвищення тарифів.  Будь-яке поширення неправдивої інформації ми вважаємо недопустимим і буде оскаржене в суді.

 

Просимо журналістів звертатись за коментарями безпосередньо до пресслужби підприємства.

 

 

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x