Право на пільгове пенсійне забезпечення

«Я народився 12 лютого 1960 року. Із 07.10.1993 по 22.07.2015 р. працював водієм автотранспортних засобів 1-го класу автобази ВАТ «Лисичанськвугілля» на КрАЗі 65-10 із перевезення вугілля, породи, шлаку для шахт. Тепер захворів, маю II групу інвалідності. Чи маю я право на пільгове пенсійне забезпечення?»
Ігор, Черкаси

− Пунктом «з» статті 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення» передбачено право чоловіків на пенсію за віком на пільгових умовах, зокрема водіїв великовагових автомобілів, зайнятих у технологічному процесі важких і шкідливих виробництв: після досягнення 55 років та за наявності стажу роботи не менше як 30 років, у тому числі на зазначеній роботі не менше як 12 років 6 місяців.
У разі якщо спеціальний стаж не підтверджено записами в трудовій книжці, в управління Пенсійного фонду додатково подають уточнюючу довідку підприємства (його правонаступника), видану на підставі первинних документів.
Статтею 10 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (далі – Закон 1058) передбачено, що коли особа має одночасно право на різні види пенсії (за віком, по інвалідності чи у зв’язку з втратою годувальника), то призначається один із цих видів пенсії за її вибором.

За нормами статті 45 цього Закону, переведення з одного виду пенсії на інший здійснюється з дня подання заяви на підставі документів про страховий стаж, заробітну плату (дохід) та інших документів, що містяться на час переведення в пенсійній справі, а також додаткових документів, які одержали органи Пенсійного фонду.
Під час переведення з одного виду пенсії на інший на бажання особи може бути враховано заробітну плату (дохід) за періоди страхового стажу, зазначені в частині першій статті 40 цього Закону (за весь період страхового стажу починаючи з 1 липня 2000 року до місяця звернення з приводу переведення, або за будь-які 60 календарних місяців страхового стажу підряд по 30 червня 2000 року незалежно від перерв та за весь період страхового стажу починаючи з 1 липня 2000 року до місяця звернення щодо переведення з одного виду пенсії на інший), із застосуванням показника середньої заробітної плати (доходу), що враховувався під час призначення (попереднього перерахунку) попереднього виду пенсії.

Якщо особа після призначення пенсії по інвалідності працювала й набула не менше як 24 місяці страхового стажу після призначення (попереднього перерахунку) пенсії, то під час переведення вперше з пенсії по інвалідності на пенсію за віком застосовується середня заробітна плата (дохід), визначена за три роки, що передують року звернення з приводу переведення на пенсію за віком.
Для визначення права та доцільності переведення Вас з пенсії по інвалідності на пенсію за віком на пільгових умовах рекомендуємо звернутися в управління Пенсійного фонду, в якому Ви перебуваєте на обліку як одержувач пенсії, з наявними у Вас документами про роботу водієм, − пояснює Наталія Сергієнко, заступник начальника управління ПФУ у м.Черкаси.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x