Особливості сівозміни на городі

Особливості сівозміни на городі

Наші предки зауважили, що коли роками на городі вирощувати одну й ту ж культуру, невдовзі земля повністю виснажиться. Практично в усіх серйозних великих господарствах за сівозміною культур слідкують агрономи. Розробляють спеціальні програми, де визначають, яку культуру після якої варто вирощувати, щоб отримати максимально ефективний врожай, і при цьому не виснажити ґрунт. Хоча про це знає майже кожен селянин, у себе на городі таких норм мало хто дотримується. Не всі мають агротехнічну освіту, та й масштаби кровних соток не дозволяють особливо розвернутися. То й же, хто знаходить можливість дотримуватися простих і чітких правил, має хороший результат і врожай. Допоки не розпочався городній сезон, пропонуємо ретельно спланувати свої майбутні насадження, врахувавши сівозміну.

Сівозміна городніх культур – необхідне чергування вирощуваних рослин на грядках. Сівозміна на городі, як правило, повинна бути щорічною і безперервною. Це означає, що одна і та ж культура не повинна рости на одному і тому ж місці протягом двох і більше років поспіль. Вибирати наступників слід ретельно, зі знанням. Скажімо, не варто садити культури, які мають спільних шкідників (помідори після картоплі і навпаки), а також рослини, що використовують для розвитку однакові поживні речовини. Завдяки такому правильному підборові вдається вбити відразу кількох зайців. Зокрема, зменшується можливість накопичення у ґрунті специфічних для кожної культури хвороб, шкідників, бур’янів тощо. Одночасно чергування рослин із різною глибиною розташування основної маси дозволяє досягти повного задіяння поживних речовин орного і підорного горизонтів ґрунту. Так, окрім усього іншого, природним чином створюються умови, для відновлення цих запасів.

В агротехніці існує кілька важливих правил, щодо сівозміни. Зупинимося на найголовніших. Ніколи не слід садити один за одним не просто одну і ту ж рослину, але навіть культури родинні, що належать до одного виду. Що довше культура не повертається – то краще. Мінімальний термін, через який можна повернути рослину на колишнє місце, – 3 роки. Для моркви, петрушки, буряка, огірків його краще збільшити до 4–5 років. Капусту, можна повернути лише через 6–7 років. Деякі культури покращують родючий шар вже самим фактом свого зростання на цьому місці. До таких належать майже всі бобові. Вони не тільки розпушують ґрунт, але і наповнюють її мінеральними елементами. Словом, якщо не знаєте що садити – садіть бобові.

Враховуючи все перераховане, визначимо, на яке місце варто розміщувати ту чи іншу культуру.
Кращі попередники томатів – цвітна і рання капусти, огірки, кабачки, гарбузи, зелень, морква і сидерати (наприклад, овес, гірчиця, редька тощо). Можна садити помідори після цибулі, часнику, пряних трав, буряка, капусти пізніх і середніх сортів. А от після решти культур висаджувати на грядку томати вже не варто.
Чудові попередники капусти – огірок, кабачок, гарбуз і бобові. А от далі йде поділ. Для пізніх і середніх сортів як попередники пасують рання картопля та морква, а ранню і цвітну капусту краще посіяти після сидератів і цибулі з часником.

Хороші попередники цибулі і часнику (який вирощують не для зелені) – цвітна і рання капусти, огірки, кабачки, гарбузи, рання картопля, горох, боби, квасоля і сидерати.
Кращі попередники огірків, кабачків, гарбуза та решта – цибуля, часник, боби, кукурудза, рання і цвітна капуста.
Хороші попередники гороху – будь-яка капуста, рання картопля, огірки, кабачки, гарбузи і патисони.
Попередники для моркви – капуста, картопля, зелень і прянощі, огірки-кабачки і сидерати.
Попередники для перцю і баклажана – огірки, цибуля, морква та сидерати.
Корисні попередники буряків – прянощі, зелень, картопля та огірки
Чудові попередники картоплі – кабачки, часник, боби та сидерати.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x