Валерій Макеєв: «Міська влада Черкас виступила на боці «Нової якості»

Валерій Макеєв: «Міська влада Черкас виступила на боці «Нової якості»

Підготовче засідання у справі за позовом ГО «Захист прав обманутих споживачів» до «Нової Якості» відбулося сьогодні, 28 травня, в Господарському суді Черкаської області.

Громадська організація «Захист прав обманутих споживачів» представляє інтереси жителів Черкас.

Як повідомив адвокат із боку позивача Валерій Макеєв, два роки тому виконком Черкаської міськради уклав 846 договорів із «Сантехбудконструкцією» на обслуговування міських багатоповерхівок. Згодом управлінська компанія «Нова Якість» заявила, що є правонаступником підприємства, із чим ГО «Захист прав обманутих споживачів» не погоджується.

– Міська влада як перед місцевими виборами, так і згодом, декларуючи свою любов «до всих і кожного», де факто подавала «фіктивні» позови до «Нової Якості», які успішно програвала та програє надалі. У нашому ж процесі позовні вимоги належно обґрунтовують неправомірність дій як виконкому, так і «Нової Якості», – повідомив Макеєв.

Представник «Нової Якості» адвокат Підгорний подав клопотання про те, щоб закрити провадження у справі розгляду в господарському суді та направити до цивільного суду на тій підставі, що цьогоріч у березні з’явилась позиція Великої Палати Верховного суду, за якою громадські організації мають здійснювати представництво громадян у суді загальної юрисдикції (першої інстанції).

Валерій Макеєв зауважує, що в січні цього року й у попередні роки Велика Палата заявляла про дещо іншу позицію. За словами адвоката, цю справу Господарський суд розглядає вже два роки, і вона пройшла «фільтр» касаційної інстанції, де жодним чином не було вказано на неналежність підсудності.

– Залишення ж позову без розгляду по суті позбавить черкасців доступу до правосуддя. Попри те, що при винесенні ухвали про залишення позову без розгляду суд роз’яснює позивачу право про можливість звернення до суду загальної юрисдикції, скористатись таким правом позивач де юре вже не може, оскільки всі строки на пред’явлення позовних вимог за змістом, що розглядається господарським судом, уже вичерпано, – заявив Макеєв.

Отож, за твердженням Валерія Макеєва, таке застосування процесуальних норм було б явним порушенням доступу до правосуддя, що є порушенням прецедентної практики Європейського Суду з прав людини.

– Сьогодні стало чітко зрозуміло, що виконком міської ради виступив на боці «Сантехбудконструкції» і «Нової якості», по суті попросивши підтримати їхню позицію, щоб закрити провадження у справі. Це зрозуміло з розмов про те, що міська рада бореться з «Новою якістю» і буде розривати з нею угоду, і всі суди їм програє. А тут – наш суд, де позиція виграшна, а вони підтримують «Нову якість». Як на мене, все очевидно. Ми ж захищаємо всіх містян, – зазначив Валерій Макеєв.

У результаті засідання суддя Костянтин Довгань оголосив перерву в засіданні до понеділка, 31 травня.

 

Читайте також: Суд зобов’язав «Азот» відповісти на запитання у справі

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

1 Коментар
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Федір

В ПОСТАНОВІ Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного господарського суду прямий припис: «Справу № 925/1147/19 направити на новий РОЗГЛЯД до ГОСПОДАРСЬКОГО суду Черкаської області», де чітко вказана юрисдикція суду.

 Постанова оскарженню не підлягає. Крім того, підготовче засідання – це ще не розгляд справи по суті.

Відповідно до ч. 1 ст. 316 ГПК України вказівки, що містяться у постанові суду касаційної інстанції, є обов’язковими для суду першої та апеляційної інстанцій під час нового розгляду справи.

1
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x