24 млн грн надійшло до бюджету завдяки приватизації об’єктів на Черкащині

24 млн грн надійшло до бюджету завдяки приватизації об’єктів на Черкащині

 Процес приватизації державних об’єктів триває на Черкащині з минулого року. Про механізм продажу державної власності в області поінформував начальник регіонального відділення Фонду державного майна України по Київській, Черкаській та Чернігівській областях Вадим Курило та директор Департаменту інфраструктури та ЖКГ Черкаської ОДА Сергій Чубань.

За словами Вадима Курила, донедавна у державі було понад 3,5 тисяч державних підприємств. У розвинених країнах, таких як США, є не більше 10.

– Після проведення аудиту у Фонді держмайна вирішили, що половину підприємств можна ліквідувати, а частину передати в управління. Також у третини підприємств є шанс розвиватися за умови інвестицій та нового менеджменту. У результаті їх можна приватизувати, – зазначив Курило.

Він додав, що основна мета Фонду держмайна – створити умови, аби кожен пересічний українець отримав достатньо прості механізми використання майна для забезпечення своїх цілей.

– Ми продаємо не майно, а мету людям, які мріють створити власний бізнес. Тому нині ми надаємо можливість пересічним українцям будь-яких верств населення використовувати державне майно з метою прибутку для себе і розвитку нашої держави, – пояснив Вадим Курило.

Аби приватизувати державний об’єкт, потрібно зробити кілька кроків:

 

     – ознайомитися з переліком обєктів на сайті https://privatization.gov.ua/

      – зареєструватися на будь-якому майданчику Prozorro Продажі. Це електронна система аукціонів, де є понад 40 майданчиків продажів;

      – подати заявку на участь в аукціоні. Фахівці майданчику допоможуть оформити всі документи;

      – завантажити всі відповідні дані;

      – узяти участь в аукціоні.

– Після закінчення аукціону переможець проходить перевірку всього пакету документів. До цього співробітники Фонду держмайна не знають, хто брав участь, адже інформація конфіденційна. Потім підписується протокол аукціону і договір купівлі-продажу. Переможець оплачує об’єкт і до нього переходить право власності, – сказав Курило.

Як зазначив начальник регіонального відділення Фонду державного майна України по Київській, Черкаській та Чернігівській областях, завдяки цьому механізмові обсяг надходження до бюджету збільшився майже в шість разів з 2019 до 2020 року.

– На Черкащині за 2019 рік до бюджету України завдяки приватизації об’єктів надійшло 15 млн грн. У 2020 році – на 9 млн грн більше. Також збільшилася середня кількість учасників і ціна на аукціонах. Об’єкти продаються за ринковою вартістю. Є випадки, коли вартість майна збільшується у десятки разів, – зауважив Курило.

Директор Департаменту інфраструктури та ЖКГ Черкаської ОДА Сергій Чубань розповів, що паралельно в області триває процес передачі об’єктів позастатутного майна в комунальну власність.

– Це майно, яке не зарахували до переліку приватизації: житлові, інженерні споруди, споруди цивільного захисту. Зараз ці об’єкти передають на баланс територіальних громад безкоштовно. Громади отримують майно, яке є на їхній території, без будь-яких затрат, – зазначив Чубань.

Довідково: у листопаді 2020 році продали єдиний майновий комплекс Черкаського державного комерційного житлово-побутового підприємства «Житлосервіс». У березні 2021 року – акції акціонерного товариства «Черкаський приладобудівний завод». У квітні 2021 року продали єдиний майновий комплекс «Черкаський експертно-технічний центр Держпраці».

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x