Оновлена споруда замість радянського універмагу: як змінилася будівля в центрі Черкас

Оновлена споруда замість радянського універмагу: як змінилася будівля в центрі Черкас

Реконструкцію будівлі на вулиці Гоголя, 274 в Черкасах розпочали в грудні 2018 року. Раніше тут розміщувався двоповерховий універмаг «Добробут», згодом поряд «виросли» численні ярмаркові ятки. Як згадує краєзнавець Борис Юхно, будівля у своєму первісному вигляді простояла пів століття – з 1968 року.

Сьогодні на місці 50-річного радянського універмагу – оновлена сучасна споруда. Щоправда, реконструкцію почали не так швидко: продавці з яток уздовж вулиці обурювалися будівництвом, адже новий власник запланував прибрати ярмаркове обладнання, що роками заважало руху пішоходів.

Над проєктом реконструкції універмагу працював архітектор Віталій Солодкий.

Оновлена будівля має три поверхи, облаштовану автостоянку й широку пішохідну доріжку. Для вільного проходу вздовж дороги прибрали торговельні кіоски.

– Через велику кількість несанкціонованих МАФів зникає обличчя Черкас, – говорить Андранік Казарян, співзасновник приватного підприємства «Надія», що є власником будівлі та здійснювало реконструкцію. – Коли ми наводимо лад у подібних місцях, місто ніби відкривається, повертає собі ті рівні лінії розташування будівель, що передбачав проєкт Вільяма Гесте. Ця лінійність – родзинка Черкас, і її треба берегти та відновлювати. Коли почалося будівництво, дехто обурювався й звинувачував нас у тому, що буцімто реконструкція знищить малий бізнес. Проте підприємцям, які тут працювали, запропонували належні умови, і вони можуть продовжувати далі розвивати свій бізнес. Причому в будівлі, що обладнанана всім необхідним, та з дотриманням норм пожежної безпеки.

Житель Черкас Олександр Кравець згадує, що в старому двоповерховому універмазі не був уже давно.

– У «Добробуті» усілякі речі продавали, та я за останні 5 років там нічого не купував. Зараз же будівлю й усе навколо неї належно облаштували – гарну справу насправді зробили. Тут іще тривають роботи, але вже набагато краще, ніж було раніше. Крім того, люди цією дорогою йдуть з роботи додому і тепер можуть зайти в магазин – це зручно. Думаю, це потрібно жителям Черкас, – розповів Олександр Кравець.

Як розповіла черкащанка Любов Кисленко, за останні роки територія біля колишнього універмагу стала набагато зручніша для всіх.

– Раніше соромно було глянути на цю територію, зараз же тут усе змінилося. Як на мене, стало набагато краще: усе навколо гарно облаштували, прибрали кіоски. Та й загалом я вдячна за те, що тепер є супермаркет неподалік від дому, – поділилася.

Черкаська школярка Олександра Левчук розповіла:

– Я тут раніше й не ходила ніколи. Але поряд – моя школа, і тепер можна забігти в «АТБ» за перекусом. Тут зручно, бо тротуар широкий і прилегла територія має нормальний вигляд.

Реклама

2.3 3 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x