Цього тижня погода в регіоні буде нестійкою та з дощами

Цього тижня погода в регіоні буде нестійкою та з дощами

У вихідні погода порадувала літнім комфортом. Хоча й не було так тепло, як повинно бути в ці дні, але переважало блакитне небо та сонце, яке прогрівало повітря вдень до +23..+24º, вночі +10..+14º. Лише у неділю пролунав перший сигнал щодо погодних змін: з’явилися тонкі хмари та незначні дощі.

 

За прогнозом, погода поточного тижня на Черкащині буде нестійкою та вологою. Причиною тому стане циклон південного походження, який буде «топтатися» поблизу східних кордонів країни. У такій обстановці в щоденному графіку, після обіду, будуть шуміти зливи і гриміти грози. При проходженні купчасто-дощової хмарності вірогідні також пориви вітру 15−20 м/с і «мозаїчний» град. При цьому, температурний фон суттєво не зміниться: вночі +10..+15º, удень +19..+24º. Про це інформують у Черкаському гідрометцентрі.

 

За довгостроковим прогнозом, у наступні вихідні очікуємо перерву в опадах. Але на стійку та спекотну погоду розраховувати не варто.

Аналізуючи останні 30 років, у більшості випадків травень був дощовий. І як правило, після нього дощовий був і червень. В окремі роки опадів випадало удвічі більше ніж у травні.

Така погода підтримує оптимальні вологозапаси у ґрунті, а це гарант доброго врожаю ранніх хлібів. Проте, унеможливлює роботи із заготівлі сіна, сприяє розвитку збудників грибкових хвороб, насамперед на полуниці, що дозріла.

Небезпечна, нестійка, хоча і тепла погода, з грозовими дощами, вимагатиме підвищеної уваги. Плануйте свої справи з урахуванням на прогнозу погоди і, виходячи з дому, не забувайте дощовики та парасольки.

 

Під час грози не нехтуйте правила безпеки.

Блискавка небезпечна тоді, коли за спалахом тут же лунає гуркіт грому, тобто грозова хмара знаходиться над вами і небезпека удару блискавки найбільш вірогідна.

Якщо ви перебуваєте на вулиці, уникайте високих дерев, металевих парканів, стін, біля яких ростуть дерева.

Усі електричні прилади, зокрема мобільні телефони, є своєрідними приймачами для кульових блискавок. Тому ні в якому разі не користуйтеся ними під час грози.

Під час грози, якщо ви перебуваєте вдома, зачиніть всі вікна та двері. У приміщенні не повинно бути протягу, що як магніт притягує кульову блискавку.

Якщо ви опинилися у лісі, не ховайтеся від грози на узвишші. Знайдіть низькі дерева, що стоять поряд. Ховатися під одиноким високим деревом небезпечно для життя. Ні в якому разі не бігайте й не плавайте.

 

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x