Олена Лук’янець: “Особливість екстракорпорального фотоферезу – відсутність побічних дій”

Олена Лук’янець: “Особливість екстракорпорального фотоферезу – відсутність побічних дій”

Процедуру екстракорпорального фотоферезу проводять фахівці Черкаського обласного онкологічного диспансеру. В Україні таку маніпуляцію до цього часу здійснювали лише для дітей в НДСЛ «Охматдит», тепер цю послугу можуть отримати і дорослі пацієнти в Черкасах. Про це повідомляють журналісти “Нової Доби”. 

Лікувальний сеанс складається з декількох етапів. Спочатку відбувається забір мононуклеарних клітин шляхом аферезу, переміщення в контейнер для опромінення з додаванням спеціального розчину й опромінення в Macogenic G2. Опісля – інфузія (повернення) оброблених клітин пацієнту. Фахівці запевняють, що завдяки цій процедурі в хворого зменшуються вияви захворювання.

У 2020 році Черкаський обласний онкологічний диспансер придбав апарат для проведення екстракорпорального фотоферезу. Як розповідає завідувачка обласного лікувально-діагностичного гематологічного центру Черкаського онкодиспансеру Олена Лук’янець, світовими лідерами визнано, що у випадку невдачі першої лінії боротьби з реакцією “трансплантат проти господаря” треба долучатися до процедури  – екстракорпорального фотохіміотерапії. 

– До цього часу процедура для дорослих не була доступна в нашій країні. Ми вирішили придбати цей апарат, щоб надавати допомогу пацієнтам, які її потребують, – сказала Лук’янець. 

Лікування екстракорпоральним фотоферезом показане пацієнтам з РТПХ (реакції “трансплантат проти господаря”), а також у випадках трансплантології солідних органів. Окрім цього фахівці рекомендують проводити процедуру людям, які мають аутоімунні захворювання: атопічний дерматит, пухирчатка вульгарна та листовидна, ревматоїдний артрит, розсіяний склероз, системний червоний вовчак, склероз, токсичний епідермальний некроліз, Хвороба Крона та Шкірна форма Т-клітинної лімфоми. 

До протипоказів належать: кровотеча та її високий ризик, наявність нерозкритого гнійного вогнища, алергічні реакції на компоненти, що використовують для проведення маніпуляції. 

В Україні таку процедуру до цього часу проводили лише для дітей в НДСЛ «Охматдит». Черкаські медики стажувались у столичних фахівців щодо її проведення. 

– Особливість цього методу – відсутність побічних дій. Він не впливає негативно ні на внутрішні органи, ні на стан пацієнта. Для виконання цієї процедури потрібно певне оснащення: сепаратор клітин крові та апарат MacoGenic G2, що робить опромінення крові. Для деяких пацієнтів зі шкірними лімфомами – це майже найбільш результативний метод лікування, – зауважила завідувачка обласного лікувально-діагностичного гематологічного центру Олена Лук’янець. 

Зараз в онкодиспансері цю процедуру проходить пацієнтка з Києва. Жінка спочатку звернулася до МОЗу із проханням виділити кошти на лікування за кордоном. Через карантинні обмеження її погодилася взяти одна турецька клініка. Поки йшов розгляд заявки, в Черкаському онкодиспансері з’явився цей апарат і жінці запропонували пройти курс в Україні. 

Лікування в Туреччині за 28 сеансів склало б  56 000 євро, у Черкасах вартість майже втричі менша. Олена Лук’янець розповідає, що за кордоном сума однієї процедури становить близько двох тисяч євро, а в Україні – 20 тисяч гривень за попередніми підрахунками. 

– Я рада, що потрапила на лікування в Черкаський обласний онкологічний диспансер. Задоволена роботою висококваліфікованих спеціалістів та їхнім ставленням. Процедуру я проходжу безкоштовно. Дуже зручно тим, що можна заздалегідь зателефонувати в поліклініку, в онкодиспансер – узяти талончик та “забронювати” місце, – зазначила Наталія Мартиненко. 

Пацієнтка розповіла, що кожен сеанс складається з двох процедур. Вона вже пройшла п’ять пар, а загалом потрібно 14. У перший раз з нею приїхали рідні, зараз жінка добирається до онкодиспансеру самостійно. Розповідає, що після екстракорпорального фотоферезу почувається набагато краще. 

– Самопочуття покращилося. Я це помічаю по стану шкіри. Уже немає висипань як раніше. Якщо раніше шкіра була як у броньовика, то  зараз стало краще. Окрім проходження сеансів приймаю ліки. Не думала, що мені так пощастить і я зможу отримати необхідне лікування в Україні, – сказала Мартиненко. 

Олена Лук’янець зазначила, що лікування триватиме близько півроку, і надалі вона може залишитися на підтримувальній терапії цієї процедури. Загалом в онкодиспансері провели близько 20 екстракорпоральних фотоферезів. 

Підготувала Дар’я Роженкова

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x