Жителі села на Золотоніщині обурені оптимізацією школи

Жителі села на Золотоніщині обурені оптимізацією школи

Жителі села Шабельники, що на Золотоніщині, висловили протест проти пониження ступеню школи. За словами ж керівників громади, таке рівення вимушене й допоможе зекономити близько півтора мільйона гривень. Про це йдеться в матеріалі «Суспільного».

Рішення про оптимізацію школи села Шабельники, що входить до Піщанської територіальної громади, ухвалили 9 червня на засіданні сесії. Зі слів директорки Шабельниківського НВК Валентини Наумейко, депутати хочуть зменшити статус школи відразу на два ступені.

Про засідання сесії Піщанської територіальної громади педагогічний колектив дізнався із власних джерел, тому приїхали відстоювати свій навчальний заклад.

Вчителька історії та географії Надія Макарчук таке рішення вважає необґрунтованим:

– Початкова школа перший ступінь мала наповнюваність, а другий і третій достатня наповнюваність. Я не розумію цього рішення. У нас чудова школа, прекрасні результати, ми даємо знання. Минулоріч учень нашої школи з історії України здав ЗНО на 200 балів. Я вважаю, що школа – це душа нашого села, і її не треба знищувати.

Ще рік школа має можливість отримувати субвенцію, зауважив батько учнів Шабельниківського навчального закладу. Тому батьки просять залишити ступені і дати можливість дітям довчитися.

– Це діти, які виросли тут, вони не можуть в іншій школі адаптуватися. Вони хочуть закінчити цю школу. Тому моя позиція і позиція всіх батьків – не закривати цю школу, а дати їй можливість ще поіснувати. Наша школа одна з найновіших у районі, – говорять батьки.

Проти пониження ступеню і місцева жителька Олена Олейнікова. Нині у школі навчаються двоє її дітей, які не хочуть переходити в інші заклади.

– Дитина закінчує 9 клас, ми не знаємо наскільки збережуться ступені і куди дитині йти: чи вступати після 9-ти класів, чи у іншу школу. Я не знаю який це рівень оптимізації і як це можна назвати, коли скорочують ті ступені школи, у яких повні класи. Як мама, я буду до останнього відстоювати свою позицію щоб у селі працювала школа, – говорить Олена Олейнікова.

Про нестачу коштів для навчального закладу їм повідомили у квітні, розповіла директорка школи Валентина Наумейко. Рішення депутатів вважає не виваженим.

– Наразі у нас у школі 16 вчителів, і 48 учнів. У мене немає розрахунків, яка буде економія унаслідок того, що зніметься 2 і 3 ступінь. Адміністрація, виконавчий комітет не надав розрахунки. Зарано робити таку реорганізацію, тому що ми ще не підготували ні базу, ні автобус, ні шляхи, – зазначає пані Валентина.

Оптимізувати школу потрібно, тому проголосував «за», повідомив депутат Піщанської ОТГ Олексій Васильченко:

– Депутати, комісія підходили до цього питання виважено, обґрунтовано і економічно доцільно. Були б діти, ніхто такі питання не виносив ні на комісію, ні на сесію. Кількісно дітей не вистачає, тому ми вимушені робити такі непопулярні рішення, як вважає конкретно та громада. Школу ніхто не закриває, її оптимізують. Частина дітей, неповні класи просто поїдуть в будь-яку школу в межах ОТГ в яку вони забажають.

Оптимізувавши Шабельниківську школу, зекономлять півтора мільйона гривень, зауважив голова Піщанської територіальальної громади Руслан Семенюта. Тому такі рішення були вимушеними для громади.

– Два з половиною мільйона не вистачає на утримання цієї школи. Державної субвенції на заробітню плату вчителів у нас не вистачає 1 мільйон, всі інші кошти ми додаємо з місцевого бюджету. Всі вчителі, які будуть звільнені із Шабельниківської школи, будуть влаштовані у наших учбових закладах. Шкільний автобус буде здійснювати довіз учнів і вчителів до місця навчання, – каже Семенюта.

За словами голови громади, на сесії понизили ступінь і в Софіївському навчальному закладі. Там колектив згодний із таким рішенням.

 

Фото – з матеріалу «Суспільного».

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x