Про прем’єри, майбутній фестиваль і камерну сцену розповіли в Черкаському драмтеатрі

Про прем’єри, майбутній фестиваль і камерну сцену розповіли в Черкаському драмтеатрі

Пресконференція з директором-художнім керівником Черкаського драматичного театру імені Тараса Шевченка Петром Ластівкою та головним режисером Станіславом Садаклієвим відбулася 10 червня. У межах зустрічі діячі культури розповіли про прем’єри вистав, тетральний фестиваль та закупівлю тельферів. Про це інформують журналісти «Нової Доби».

Наприкінці травня відбулася прем’єра вистави «Украдене щастя» за п’єсою Івана Франка. Режисером сценізації був Станіслав Садаклієв.

– У березні охочі побували на костюмованій виставі «Леся Українка» режисера-постановника Павла Гончарова. Також відбувся сольний концерт заслуженої артистки України Наталії Мамалиги «Зоре моя вечірняя» у травні. 26 червня заплановано прем’єру комедії «Сто тисяч» Івана Карпенка-Карого, яку поставив Петро Ластівка, – зазначив головний режисер Станіслав Садаклієв та додав, що цьогоріч виповнилося 150 років з дня народження Лесі Українки. – З цієї нагоди я презентуватиму музичну виставу «Лісова пісня». Сподіваюся, що ми приємно здивуємо черкащан.

За словами Садаклієва, у планах керівництва театру – відновлення камерної сцени.

– Я вважаю, що театру необхідні малі форми, адже вони зацікавлюють глядачів. Також у цьому форматі режисери-початківці можуть здійснювати мистецькі експерименти. Тому за можливості реалізуємо цей задум. Зараз у нас функціонує фоє на другому і третьому поверхах, де вже грали моновиставу «Анна Київська – королева Франції», – сказав режисер.

Петро Ластівка розповів, що приміщення, де презентуватимуть мініатюри, мають облаштувати згідно з правилами пожежної безпеки. Також варто забезпечити 49 місць для глядачів.

– У нас є чудове місце під сценою та глядацьким залом, підвальне приміщення, два кулуари на третьому поверсі, що теж можна використовувати. До того ж, у цих приміщеннях є можливість організувати сольні концерти. За необхідності культурні події невеликого формату вдасться провести на літньому майданчику в технічному корпусі, – додав Ластівка.

Як зазначив керівник Черкаського драматичного театру, в усіх театрах римсько-європейського зразка є тельфери. Це вантажопідйомні механізми, що під’єднані до штанкетів (металеві труби, на яких кріплять декорації, куліси, задники). Ці елементи дуже важливі, особливо для показу балетних і оперних постановок.

– У нашому театрі 49 механізмів позбавлені технічних можливостей. 22 тельфери відремонтували, однак коли монтувальники підіймають їх, то здіймається великий шум. А це неприпустимо під час показу вистав, – пояснив Ластівка.

За словами директора театру, процес закупівлі та встановлення тельферів уже розпочався.

– Учора я обговорив це питання з головою Черкаської ОДА Олександром Скічком. Думаю, що поетапно ми зможемо придбати підйомно-спускні механізми. Завдячую міському меру, голові ОДА, очільнику обласної ради та депутатам за конструктив, – зазначив Ластівка.

Під час зустрічі головний режисер Станіслав Садаклієв анонсував фестиваль «Сцена Людства», що відбудеться в травні наступного року в Черкасах.

– Захід буде присвячений огляду провінційних театрів зарубіжжя й України. Зараз ми розробляємо концепт фестивалю. Загалом плануємо виокремити два-три дні для показу дитячих вистав і близько семи для професійних театрів. У межах проєкту не організовуватимуть конкурси, бо найголовніша мета події, аби завітали глядачі та подивилися постановки, – зауважив Садаклієв.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x