Учасники курсу з підприємництва в Черкасах захистили бізнес-плани (ФОТО)

Учасники курсу з підприємництва в Черкасах захистили бізнес-плани (ФОТО)

Захист бізнес-планів учасниками курсу підприємництва в межах проєкту Міжнародного фонду соціальної адаптації «Норвегія-Україна» відбувся 9 і 10 червня в Черкаському державному технологічному університеті. Цей проєкт покликаний допомогти людям, які присвятили життя службі чи брали участь у бойових діях, інтегруватися й соціалізуватися в мирному житті.

Розвиток зеленого туризму, просування хендмейд-бренду, відкриття соціального кафе й центру здоров’я, створення ритуальних постільних комплектів, агрообробка за допомогою дронів, обліпиховий та горіховий сад, вирощування зелені – це ще не весь перелік ідей військовослужбовців та членів їхніх сімей, які є учасниками курсу підприємництва.

Такі ідеї слухачі курсу представили керівній комісії на кваліфікаційному іспиті – захисті бізнес-плану. До цього учасники йшли упродовж трьох місяців: мали навчання з 8 дисциплін, навчальну й виробничу практику, консультації, тренінги тощо.

Тепер кожен з учасників презентував концепцію розвитку майбутнього бізнесу – започаткування та подальше розширення власної справи, привабливої для інвесторів, з урахуванням економічної доцільності.

Члени комісії були прискіпливими до кожної бізнес-ідеї, адже, на думку фахівців, у підприємництві надзвичайно важливо врахувати всі можливі ризики й перспективи, налагодити зв’язки для майбутньої співпраці, подбати про ринок збуту й просування бренду в сучасних умовах – і це лише невелика частина роботи.

Бізнес-проєкт учасника курсу В’ячеслава Скічка пов’язаний зі створенням агротуристичного центру на Чигиринщині.

– Я мрію змінити уявлення про сільський побут і вивести його на новий рівень. Сьогодні наші села зникають, і єдиний спосіб зберегти їх – піти польським і німецьким шляхом, створивши невеликі, але належно облаштовані хутори. З такою думкою і виникла в мене ідея «Славного хутора» в Холодному Яру. Зелений туризм у цьому місці – хороша ідея, бо цей край приваблює гарною природою й історичними місцями, – зазначив пан В’ячеслав.

Як розповів В’ячеслав Скічко, у такому центрі можна створити козину ферму й сироварню, закласти горіховий сад і плантацію ягід.

– Це в планах, а поки хочу отримати можливість почати бізнес із малого: здійснити ремонт й облаштувати кілька хат, закупити інвентар і для обслуговування житла, і для надання послуг. Приміром, тут класна локація для активного відпочинку: влітку – велосипеди, узимку – санки і лижі, – каже пан В’ячеслав.

Керівник проєкту «Україна–Норвегія» від ГО «МЕЖА.ЮА» Олександр Тимошенко розповів, що загалом задоволений захистом бізнес-планів учасниками.

– Як для першого разу складання іспиту вдале, оскільки для всіх учасників це було щось нове. Як людина-практик я розумію: щось можна було зробити і краще, є деякі недопрацювання, у чомусь забракло досвіду. Але ми зробили висновки й надалі буде тільки краще. Загалом же вдалося отримати той результат, який ми запланували. А, отже, проєкт можемо назвати успішним, – говорить пан Олександр.

За його словами, додаткове навантаження у процесі реалізації курсу підприємництва створювала хіба зайнятість учасників. Адже у кожного з них, крім навчання бізнесу, ще є сім’я і робота. Проте завдяки організованій співпраці слухачів курсу, викладачів, психологів, фахівців із працевлаштування й керівників проєкту вдалося отримати належний результат.

 

 

 

 

 

 

 

Читайте також: Військовослужбовці долучилися до тренінгу-семінару «Кар’єрний ріст»

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x