У першій половині тижня на Черкащині дощитиме

У першій половині тижня на Черкащині дощитиме

Червень найбільш дощовий місяць року. За останні 30 років, лише у 14 роках, кількість опадів була менше норми (30−60 мм), а в 7 роках вона становила 1,5−2,5 норми. Найбільша кількість дощу 161 мм зафіксували у червні 2011 р.

 

У неділю пройшли грозові дощі, пов’язані із проходженням атмосферного фронту. У південно-східній частині області випало 15−27 мм, на решті території області 3−12 мм. Критерію значних опадів, які відповідають І рівню небезпеки, дощі досягли у Смілянському, Уманському та Чигиринському районах. За даними очевидців м. Умань та м. Кам’янка випадав ще й град. Ці небезпечні метеорологічні явища завдали значної шкоди господарствам. Такі часті та значні дощі на помірному температурному фоні на Черкащині в цьому році, зумовлені довготривалими південними процесами. Вони то послаблюються, то активізуються завдяки прогріву земної поверхні.

 

За прогнозом синоптиків, у першій половині поточного тижня на погоду Черкащини ще впливатимуть атмосферні фронти південного циклону, тому збережеться грозова діяльність із високою ймовірністю швидкоплинних зливових дощів на фоні наближених до норми температур: вночі 11..16º, вдень 21..26º. Про це інформують у Черкаському гідрометцентрі.

 

Із четверга, 17 червня у керування погодою буде втручатися Європейський антициклон «YONA». Він стабілізує обстановку, підсушить зайву атмосферну вологу і на фоні розмивання хмарності знизить нічну температуру до 9..14, а вдень, навпаки прогріє помірне повітря до 22..27º.

У найближчі вихідні на допомогу червневому сонцю прийде спекотне повітря із Казахстану. Із ним і нічна температура підвищиться до 12−17º, а денна досягне 24..29º.

 

 

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x