Артем Новіков: «Якщо не маєш досвіду, то влаштуватися дуже складно»

Артем Новіков: «Якщо не маєш досвіду, то влаштуватися дуже складно»

Молодь у віці від 14 до 28 років становить майже чверть населення  і є важливим людським ресурсом для розвитку країни. Однак близько половини цих молодих людей закінчили середню школу, і кожен восьмий молодий чоловік або жінка не може знайти роботу.

Існує чимало проєктів які спрямовані на те, щоб допомогти молоді знайти способи бути більш активними у своїх спільнотах, а також краще підлаштуватися під ринок праці. Своїми думками та досвідом поділився інтерн у команді комунікаційників USAID KEY, студент 4 курсу Артем Новіков

– Програма Конкуренто спроможна економіка України, що це і як вона діє?

– Програма «USAID КЕУ» покликана забезпечити сталий розвиток для малого й середнього бізнесу шляхом надання їм грантової, інформаційної та ресурсної допомоги. Ми підтримаємо круті стартапи, які відповідають вимогам західних стандартів у виході й на міжнародні ринки. Це дуже допомогає українській економіці зростати, а, відповідно, покращувати благоустрій усіх українців.

– Які функції ти виконуєш під час проходження стажування?

–   До сфери моєї діяльності належить медіамоніторинг усіх згадок у ЗМІ нашої програми, оперативне реагування на виявлені проблемні публікації і вирішення таких проблем. Також я створюю візуали, картинки для дописів та пишу тексти для публікацій. Іноді дають завдання перекласти  тексти з англійської. Також робив розшифровку інтерв’ю із представниками успішних стартапів, а також  планую створити відео про наші стартапи для сторінок у соціальних мережах.

– За яких умов відбулося твоє знайомство з проєктом?

– Це цікава історія. Я побачив інформацію про цей проєкт у телеграм-чаті.  Це якраз був останній день, коли можна було заповнити анкету й надіслати всі документи. Я швидко повернувся додому, усе підготував і відправив.  Уже через місяць відбулася співбесіда, за результатами якої мене відібрали як найкращого кандидата.

– Як відомо, ти цьогоріч отримав гранд, на що ж все-таки плануєш витратити кошти?

– У 2019 я поїхав на конференцію в Лондон для журналістів, яку проводила організація «British Council». Це був класний досвід. Грант отримав у 2021 році: подав заявку на участь у конкурсі та виграв. Так я отримав чимале фінансування на реалізацію проєкту, який назвав «Ecoloperation». І тепер я реалізую цей проєкт на платформі Молодіжного ресурсного центру (за що їм, до речі, дуже вдячний!). Проєкт покликаний зосередити увагу молоді на проблемах екології, створити довкілля.

– Яким чином навчання в університеті допомогло тобі?

–  Я отримав в університеті навички зі створення візуального контенту, написання текстів, формування креативних ідей. Ми мали чимало завдань, на яких набили руку та підвищили свої професійні вміння. Особливо під час навчання я «підкачав скіли» щодо використання фотошопу, відеоредактора й інших корисних програм. Нам подавали актуальні теми і кейси, а тому мені не потрібно було навчатися цьому з нуля. Я був уже достатньо підготовленим фахівцем для такої діяльності.

– Наявність української вищої освіти – обов’язкова умова для успішного здобуття іноземних грантів?

– Наявність статусу студента відкриває перед тобою світ величезних можливостей. За 4 курси я подорожував Європою у межах «Erasmus- проєктів», де спілкувався з європейською молоддю. І в Україні для студентів є низка майстер-класів, програм із підвищення професійних компетенцій та таке інше. До речі, я виграв грант і на навчання в США на осінь 2021 року і саме статус студента дає змогу брати участь у таких програмах. Це обов’язкова умова і показник того, що людина, як мінімум, зацікавлена в отриманні знань.

– Які труднощі виникли під час твоєї діяльності  в МРЦ?

– Основними складнощами є те, що мені доводиться фактично поєднувати стажування, навчання й проєкт одночасно. Вільного часу немає зовсім, але я думаю, що на 4-му курсі – це корисно, адже, якщо ти досі не мав досвіду роботи, то влаштуватися на якусь круту позицію буде складніше. А для студентів пропонують дуже багато цікавих стажувань і проєктів, де можна набути такі навички. У МРЦ мені подобається, крім того, маю класнючу кураторку –  Діану Олійник, яка завжди тримає мене в тонусі, змушує дотримуватися всіх дедлайнів та виконувати всю роботу дуже якісно. Усім би таких керівників!

– Яка мотивація була в тебе, аби взяти участь у подібному проєкті? Та чому наважився створювати свій стартап саме за допомогою такої ініціативи?

– Це не зовсім стартап, а більше освітній проєкт. Я розумію, що від наших дій сьогодні залежить те, яким ми побачимо майбутнє через 40 років. І я не збираюся стояти осторонь і дивитися, як людська недбалість  та малограмотність закопує майбутнє для нас та наших дітей у тонни сміття. Нині ми маємо багато екологічних проблем, а тому  мета – у зміні ставлення людей до цієї проблеми, і на побутовому, і на загальному рівнях.

– На твою думку, якими якостями варто володіти студенту, що  хоче спробувати себе в реалізації подібних починань?

– Головне, на мою думку, – упевненість у собі. Проблема багатьох талановитих і розумних у тому, що вони недооцінюють себе та свій потенціал. Вони може і є кращими кандидатами, але через брак сміливості навіть не заповнюють анкету. І виходить, що на такі проєкти проходять найбільш сміливі та проривні. Хоча я не думаю, що це погано. Напевно, це якості лідера, який би отримавши такі знання, може потім навколо себе згуртувати тих самих розумних і талановитих. І це круто!

 

Спілкувалася Анна Мамай

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x