Диванні футболісти виграють завжди

Диванні футболісти виграють завжди

За що люблю футбольні матчі глобального рівня, то це за шквал пристрастей, який вирує навколо них. За ту колосальну кількість раптових переходів від «Слава!» до «Ганьба!» і навпаки, яка навіть не снилася політикам із їхніми мітингами. О, скільки тестостерону і адреналіну викидається в повітря під час баталій за трибунами стадіонів! Скільки емоцій розплескується увсебіч вулицями і площами міст та містечок! Які дивовижні заклики лунають від різномастних компаній в кольорових шарфиках і без них! Це ж просто «Вау»!

 

Та не це найсмачніше в футболі. Найбільше в такі моменти мене радують різноманітні… ем, як би це культурно сказати… медійні платформи, що дають можливість фанатично налаштованим громадянам висловити свою думку. Громадсько-індивідуальну так би мовити. Від написів на парканах в стилі «Суддю – на мило!» до татухи з символом улюбленої команди на лобі, грудях, кулаці чи ще десь. Та найпрекрасніше з цим справляються соцмережі. В дні футбольних баталій стрічка стає просто жееееесть.

Інколи здається, що єдине, чого не вистачає справжнім футболістам, – це уміння ретельно збирати поради, заклики і зауваження так енергійно висловлювані людьми, які точно знають, як потрібно грати, щоб перемогти. Сила слова диванних експертів! О, яка ж ти могутня і непереможна. Коли гортаєш стрічку хоча б у тому ж фейсбуці, то виникає враження, що єдині, хто не знає, як грати в футбол – це одинадцять кривоногих лузерів, що повзають по полю, як столітня баба по пішохідному переходу. Ні, ну правда! Хлопці в формі зі словами «Слава Україні! Героям слава!», ви чого? Та просто почитайте, що вам пишуть знаючі люди, які мають колосальний досвід перегляду футбольних матчів у себе вдома на дивані! Ну, їм же видніше! Ні, реально!

 

Втім, ніде правди діти, є категорія вболівальників ще страшніше за тих диванних експертів, які грали в футбол в часи, коли ходили без штанів. Це спеціалісти, яких герцог принц де Марсільяк, більш відомий як Франсуа де Лярошфуко, називав найнестерпнішими дурнями. В довільному перекладі його знаменита максима, що радувала придворну аристократію Франції ще в XVII столітті, звучить якось так: «Найнестерпнішими дурнями є ті, котрі не до кінця позбавлені розуму». Ой, не дай же вам Боже натрапити в дні футбольних матчів на людину, яка в тисяча дев’ятсот ковирнадцятому році брала участь у вікопомному матчі «Голохвастівка VS Забрьохівка» в межах Олімпійського тижня західного кутка Перетятівського району. Ой, порве вона ваші вуха, як Тузик куфайку. На дрантячко порве…

Якщо більш-менш серйозно, то як журналіста мене завжди щиро дивує, коли людина, яка професійно розбирається лише в тому, як, наприклад, зробити дугу на аргоновій сварці, може з піною біля рота доводити, що для перемоги коронавірусу треба просто всім жувати подорожник. Більше того, вона не просто переконана в цьому, а готова мало не кулаками вбивати в голови всім навколишнім свою «експертну» думку. До речі, уточню, щоб не побили, я не проти зварників, я проти того, щоб вони нав’язували мені свої методи лікування. Ну, або ділилися реально діючою стратегією перемоги футбольної команди на міжнародних змаганнях.

 

Я не експерт. Навіть не вболівальник. Ну, не цікавлюсь я футболом. А ще не збираю моделі літачків і не розвожу коропів у домашньому ставку. Так склалося по життю. Маю інші вподобання. Але моєї відсутності будь-яких знань в цьому аспекті цілком вистачає, щоб зрозуміти, що справа, в яку вкладаються такі колосальні кошти, до якої прикута така величезна увага всього світу, просто не може робитися аби-як. І якщо команда зіграла так, а не інакше, то на те були свої підстави і причини, переважна більшість із яких залишиться за кадром. Все що залишається вболівальникам – радіти за свою команду, клуб, країну. Або разом з ними розділити біль поразки, щиро вірячи, що в тих умовах, в яких вони були, вони зробили все, що могли, щоб отримати той результат, який є. І вже стоп`ятсот відсотків, аби замість котрогось із професійних легіонерів, які присвятили грі все своє життя, по полю чибиряв я, то результат би був в рази гірший. Думаю, аби кожен з тих, хто засмічує соцмережі своїми експертними думками, перш ніж тицькати пальцями по клавіатурі, прокрутив би в голові оці кілька речень, то навколофутбольного спаму було трохи менше.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x