Виставили на аукціон: АТОвці Черкащини відстоюють право на земельні ділянки

Виставили на аукціон: АТОвці Черкащини відстоюють право на земельні ділянки

Територіальні громади Черкаської області виставили на аукціон землі, призначені для учасників російсько-української війни та Революції Гідності. Про це йшлося на пресконференції за участі волонтерки Оксани Циганок, військовослужбовців та представників громадськості.

Торік, згідно з рішенням ГУ Держгеокадастру в Черкаській області, було надано дозвіл на розробку технічної документації для отримання земельних ділянок учасникам АТО/ООС. Цю документацію військовослужбовці розробили власним коштом, однак земель так і не отримали. Як з’ясувалося, ділянки, призначені для учасників бойових дій, територіальні громади виставили на аукціон.

За словами волонтерки, депутатки Черкаської облради Оксани Циганок, наприкінці 2020 року земельні ділянки, призначені для АТОвців, передали на баланс територіальних громад. Відтоді зворотнього зв’язку немає, а ділянки виставили на аукціон.

– Якось один із ветеранів сказав мені, що в нього руки опускаються, коли його «кидає» держава. Зараз відбувається наступ на законні права ветеранів війни, але у волонтерів руки не опускаються. Ми боротимемося за вас, як ви боретеся на кордоні за нас, – сказала Циганок.

За інформацією Уповноваженого Ради ветеранів у Черкаській області, учасника бойових дій Олександра Тіхонова, з минулого року було надано близько 1500 дозволів, із них 200 осіб документи не отримали. Усе тому, що землі виставили на аукціон.

– По всій Україні учасників АТО та їхні сім’ї ошукали на близько 320 мільйонів гривень. Службовці з Черкащини розробили документацію за свої кошти, витративши на це близько 4,5–5 тисяч гривень, нехай із пільгами – десь по 3 тисячі. Тобто загалом близького одного мільйона гривень, – розповів Тіхонов.

У бездіяльності, як запевняє Тіхонов, варто звинувачувати Держгеокадастр, оскільки там не виявили порушень у документах і відмовили надавати роз’яснення через те, що не мають повноважень: мовляв, ці ділянки передані у власність територіальних громад.

– Я звернувся до Держгеокадастру ще раз – коли землі вже перейшли в комунальну власність. Надав список людей із кадастровими номерами, та відповіді не отримав. Потім звернувся знову з проханням подати документи на затвердження. Невдовзі – ще раз, але відповідей ні від Держгеокадастру, ні від ТГ так і не було, – повідомив пан Олександр.

Олександо Тіхонов каже, що відтоді минуло два місяці, тому вважає це навмисним затягуванням часу. Однак, за його словами, на Черкащині не всі відмовчуються. Наприклад, Катеринопільська й Новодмитрівська ТГ вирішили цю проблему.

Як зазначив ветеран полку «Азов» Ігор Зайчук, деякі АТОвці з Черкас на землі навіть не сподіваються. Він каже, що в місті виділяють землю й віддають забудовникові, при цьому гроші не йдуть до бюджету, а службовці не отримують своїх ділянок.

– Ми бачимо вибірковість наших чиновників у цих питаннях. До нас ніхто не виходить із пропозицією розробити детальний механізм дій. Наприклад, можна розробити тристоронню угоду, видавати квадратними метрами. На жаль, ми маємо доводити свій статус і права. Зараз уже створена спеціальна комісія, тож сподіваємося, що поетапно вирішуватимемо проблему, – сказав Зайчук.

На думку волонтерки Інни Лук’янченко, територіальні громади діють незаконно, тож варто оскаржувати ситуацію в суді й зобов’язати орган самоврядування виконати покладені на нього повноваження.

Насамкінець Оксана Циганок заявила, що пресконференція є спільним зверненням ветеранів і волонтерів до президента України, міської та обласної влади, зокрема до мера Черкас Анатолія Бондаренка, голови облради Анатолія Підгорного й очільника ОДА Олександра Скічка із проханням розробити прозорий механізм отримання землі учасниками АТО. Також вони просять внести до законодавства зміни, відповідно до яких учасники бойових дій на Сході повинні мати першочергове право на оформлену землю.

За словами АТОвців, зробити це треба до 1 липня, оскільки запроваджувана зміни щодо ринку землі недосконалі й можуть тільки погіршити ситуацію.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x