Урожай соняшнику на Черкащині може сягнути рекордних значень

Урожай соняшнику на Черкащині може сягнути рекордних значень

Після торішнього недобору врожаю, основною причиною якого стали погодні умови – дефіцит опадів, спека та жорстка посуха, у цьому році погода кардинально змінила характер. Це дозволило знову заговорити про нові рекорди зерна. Зокрема, «король українських полів» − соняшник йде на рекорд.

 

Попри те більш пізні, ніж останніми роками, строки сівби, зумовлені загальною затримкою початку весняної посівної кампанії, погода відстрочила дефіцит опадів, високі температури та суховійні явища. Натомість, подарувала незвичну для останніх років прохолоду та періодичні дощі, які на достатньому та оптимальному рівні підтримували вологозапаси ґрунту.

Так, середня температура у травні – першій половині червня була на 1−2° нижчою від норми, максимальна температура не перевищувала 26−28°. Останні заморозки спостерігалися 10−11 травня, їхня інтенсивність становила 1−4° і шкоди для сходів не представляла. Кількість опадів становила від 1 до 2 норм. Про це інформують у Черкаському обласному гідрометцентрі.

 

Запаси продуктивної вологи в орному шарі з початку вегетації становили 25−40 мм і більше, в метровому 140−180 мм та найвищі за останні роки.

Такі агрометеорологічні умови сприяли появі дружніх сходів, були цілком задовільними для періоду листоутворення та сприяли формуванню потужної кореневої системи у соняшнику. Саме вона дозволятиме рослинам використовувати вологу з глибоких шарів в посушливі періоди.

На окремих площах спостерігалися й значні дощі у супроводі граду та шквалів. Тож локально цілком можливе й замулення, пошкодження та навіть змив посівів. Проте, в масштабах області таких площ небагато.

За спостереженнями агрометеорологів області, наразі на посівах соняшнику триває листоутворення, подекуди сформувалися суцвіття. стан посівів добрий. Недобір ефективного тепла вище +5°, в порівняні з нормою, становить 80−120°, що не являється критичним для нормального розвитку посівів. Тим більше, що на старті перший період спеки, проте не тривалий. Загалом, червень та липень за прогнозом очікуються помірно теплими з позитивною аномалією температури за місяць на 1°.

 

За агрометеорологічними розрахунками, які враховують основні агрометеорологічні фактори в передпосівний та весняно-літній періоди, середньообласний врожай соняшнику в Черкаській області в 2021 році очікується високий, а валовий збір – рекордний. Майбутній врожай у значній залежності від заходів спрямованих на захист та збереження посівів від шкідників та хвороб, умови для розповсюдження яких в цьому році надзвичайно сприятливі.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x