У міській раді обговорили суперечку між «Азотом» і «Водоканалом»

У міській раді обговорили суперечку між «Азотом» і «Водоканалом»

«Круглий стіл» за участю керівництва КП «Черкасиводоканал», ПрАТ «Азот» та депутатів Черкаської міської ради відбувся 23 червня. На зустрічі обговорили врегулювання проблемних питань між «Черкасиводоканалом» та «Азотом» щодо надання послуги з очищення стічних вод, а також питання передачі очисних споруд стічних вод з державної в комунальну власність.

Нагадаємо, конфлікт між підприємствами триває вже кілька років. Наразі за позовом «Азоту» в суді розглядають справу щодо стягнення штрафів із «Черкасиводоканалу».

На початку «круглого столу» голова правління ПрАТ «Азот» Віталій Скляров нагадав, що його підприємство веде соціально відповідальний бізнес, адже не лише надає робочі місця і сплачує податки, а й долучається до соціальних проєктів. Зокрема, як зазначив Скляров, «Азот» вклався в палац культури «Дружба народів», подарував місту 15 тролейбусів, змонтував понад 100 дитячих і спортивних майданчиків і в умовах коронавірусної епідемії забезпечує медзаклади Черкас і області киснем.

За словами Віталія Склярова, депутат Черкаської облради Олександр Радуцький безпідставно звинувачує «Азот» в усіх бідах.

– Рік тому з ініціативи Радуцького й директора «Черкасиводоканалу» було запущено збір підписів проти начебто рейдерського захоплення комунального підприємства «Азотом». Я тоді попросив Овчаренка зібрати колектив, щоб я надав пояснення – бо «Азот» рейдерство не цікавить. У відповідь – тиша, а підписи таки позбирали. І згодом конфлікт знову повторився. Виходить, «Водоканал» просто не хоче платити за очистку стоків, тому звинувачує «Азот» у рейдерському захопленні, – сказав Скляров.

Як заявив далі голова правління ПрАТ «Азот», згодом виникло питання щодо укладення нового договору про очищення стоків.

– «Водоканал» відмовився підписувати договір за нашою редакцією про очищення стоків на очисних спорудах «Азоту». Але протягом останніх п’яти років ми підписували договори з допустимими концентраціями забруднювальних речовин, точно такі ж концентрації були зареєстровані й на 2021 рік. Єдине, що ми вказали в договорі, – це штрафи за перевищення ПДК, вони мають бути враховані, і за їхнє перевищення ми можемо стягувати штрафи з «Водоканалу», – зазначив Віталій Скляров.

За словами Склярова, досі за перевищення ПДК «Водоканал» ніразу не звинувачували – попри те, що були випадки, коли очисні були на грані екологічної небезпеки. А вже, мовляв, коли така ситуація сталася – в «Азоті» завявили, що наступна угода буде тільки з урахуванням штрафів за такі помилки.

– Стоки міські, а трубопроводи перебувають на балансі «Азоту». Коли по ночах на «Водоканалі» включають потужні насоси і рвуться трубопроводи, відповідаємо за наслідки ми. Ми платимо штрафи, а Водоканал, виходить, ні до чого.

Голова правління ПрАТ «Азот» стверджує, що заяви Радуцького про підвищення тарифу для населення через можливе запровадження штрафів для «Водоканалу» – неправдиві, адже тарифи погоджує і затверджує НКРЕКП.

– Заяви Радуцького про можливе збільшення тарифу – це абсолютна маячня. Тарифи затверджує НКРЕКП, і ніхто не дозволить ці штрафи. Ми ж хочемо внести ці пункти в договір, щоб дисциплінувати «Водоканал». Бо якщо буде загроза екелогічної небезпеки – хтось має за це відповісти, – запевнив Віталій Скляров.

Вони мають скидати стоки в межах допустимих концентрацій, як прописано в місцевих правилах. Їх узгодили на виконкомі. У цих правилах прописано, що з усіх об’єктів, які скидають стоки з перевищенням вимог ПДК, «Водоканал» має вимагати встановлення лічильників, своїх локальних очисних споруд і добиватися допустимих концентрацій, які вони скидають на очисні «Азоту».

– Заяви про те, що ПрАТ «Азот» не проводить ніяких реконсрукцій, капітальних ремонтів і наші мережі в незадовільному стані – теж абсолютна маячня. Бо щороку при захисті своїх тарифів при НКРЕКП ми надаємо на затвердження нашу інвестиційну програму і програму капітальних ремонтів, про яку ми наприкінці року звітуємо. І претензії від НКРЕКП не було, – сказав голова правління ПрАТ «Азот».

Як зазначив Скляров, сьогодні «Азот» продовжує очищати стоки, а заборгованість «Водоканалу» за надані послуги наразі становить 26 млн грн.

– І останнє – питання про передачу очисних у комунальну власність. У нас достатньо місця для розміщення локальних очисних споруд. Так, це коштуватиме дорого, але це можливо. Але, якщо ми змушені будемо побудувати очисні в себе, то хто обслуговуватиме ті, що будуть на балансі міста? Коли очисні передадуть місту, тоді кожен житель міста відчує збільшення тарифу на собі, – заявив Скляров.

Директор КП «Черкасиводоканал» Сергій Овчаренко зі свого боку зазначив, що його підприємство успішно модернізувало свої об’єкти – усі водопровідні й каналізаційні насосні станції, внаслідок чого питомі витрати електроенергії на деяких об’єктах в рази зменшились. Він запросив депутатів громадськість ознайомитися з технологічним рівнем обладнання на підприємстві.

Натомість Овчаренко запропонував ознайомитися і з технічним станом очисних споруд каналізації. Бо, за його словами, немає достовірної інформації щодо того, у якому стані вони зараз.

– Головні колектори, що розміщені на вулиці Чигиринській і проспекті Хіміків, протягом останніх десятиліть перебували в абсолютному незадовільному стані. На «Водоканалі» нещодавно повністю закінчили санацію колектора, і місто це відчуває – немає аварійних ситуацій. У свою чергу ми б хотіли побачити, що зробив конкретно «Азот» для того, щоб зберегти експлуатоване державне майно, – заявив Овчаренко.

Як зазначив директор КП, події останніх років – це шантаж і вплив на «Черкасиводоканал» з боку «Азоту».

– Наразі триває судовий процес за позовом «Азоту» із заявою про спонукання підписати угоду за їхньою редакцією. Для міста погодження такого договору означало б нарахування за перший квартал штрафних санкцій 2021 в обсязі 75 млн грн. Це справжній шантаж громади. Тому ми й наполягаємо передати очисні споруди з державної в комунальну власність, – заявив Сергій Овчаренко.

За словами Овчаренка, завдання «Азоту» – якісно виготовляти добрива, а «Водоканал» має якісно надавати послугу водопостачання і водовідведення. Для цього потрібно мати повний комплекс споруд як для приймання, так і для транспортування та очистки стічних вод.

– «Азот» у цій справі взагалі має бути в стороні. Є державні очисні споруди, комунальні підприємства і громада, яка хоче мати на своєму балансі очисні і їх експлуатувати – то в чому проблема? Так само немає проблеми в модернізації. Сьогодні проєктна потужність очисних споруд дає можливість поетапно виводити об’єкти і завдяки інвестиціям поступово модернізувати – так, як ми зробили зі своїми об’єктами, – сказав директор КП «Черкасиводоканал».

Овчаренко зауважив, що закидів про мільйонні нарахування – неправдиві і є черговим маніпулюванням. А впливати на населення, яке перевищує концентрацію стоків, «Водоканал» не може.

– Зрозумійте, кожне рішення на підприємстві, що стосується господарської діяльності, ухвалюють колегіально, з урахуванням технічного, економічного і юридичного аудитів. Моє завдання – донести позицію фахівців, а депутати вже мають вирішити. Якщо у громади будуть десятки мільйонів гривень для відшкодування забаганки однієї людини – то будь ласка… – сказав Сергій Овчаренко.

На це голова правління ПрАТ «Азот» Віталій Скляров заявив, що 75 млн можливих штрафів лише зайвий раз підтверджує викиди стоків із підвищеною концентрацією.

За словами ж Сергія Овчаренка, тарифи затверджує державний регулятор, і на сьогодні держава заборгувала «Водоканалу» 50 млн грн, бо щороку чекали на затвердження тарифу. За його словами, «Черкасиводоканал» фінансову підтримку або не отримував, або отримував не в повному обсязі.

Із пропозицією перевірити діяльність «Азоту» виступив депутат Черкаської міськради Віктор Євпак.

– Пустіть депутатський корпус і незалежних експертів, щоб проінспектувати стан справ на «Азоті». Доведіть, що гроші інвестували саме на модернізацію. «Азот» – це критичний об’єкт інфраструктури міста, що перебуває в руках людини, яка зараз під санкціями (Дмитро Фірташ – Ю.С.). Це ненормально. Така ситуація, як у нас, тільки в Сєвєродонецьку й Рівному. Інші ж міста справляються з тим, що очисні у них – на балансі міста, – зазначив Євпак.

За словами Віталія Склярова, з фінансових питань ПрАТ «Азот» щорічно звітує перед НКРЕКП, штрафів підприємство не отримувало, а депутати у цьому питанні – не фахівці.

Депутат Черкаської міської ради Павло Карась висловив свою думку щодо приналежності очисних, їхнього технічного стану і якості стоків.

– Я бачу два способи вирішення проблеми: перший – у найбільших промислових забруднювачів будувати локальні очисні споруди; другий – розбавляти стоки чистою водою до градієнта допустимої концентрації. Другий спосіб легший, і розбавлення потраплять у базову структуру тарифу, що затверджуватиме НКРЕКП. Тобто кількість стоків збільшиться, а градієнт зменшиться. Якщо населення продукує стоки, що перевищують градієнти і є потреба розбавляти, то потрібно просто довести, що це треба робити, і внести відповідні затрати в тариф, – заявив Карась.

За словами Павла Карася, проблема якості стоків вирішувана, і це мають робити «Водаканал» спільно з місцевою владою. «Азот», на думку депутата, тут ні до чого.

– Щодо технічного стану, то сьогодні очисні досягли стану планованої капітальної модернізації. Очисні зношуються – вони відпрацюють свій ресурс за 10–15 років, тож треба вирішити питання спільного управління. Здійснити це мають «Азот» спільно з «Водоканалом» за участю міста, поклавши фінансування на три сторони. Або ж нехай ПрАТ «Азот» будує свої очисні, коли має на це можливості. Я підтримую передачу на баланс міста. Подальше утримання призведе до великих витрат, тому треба все прорахувати, – сказав депутат.

Із пропозицією здійснити перевірку очисних споруд «Азоту» за участі депутатів і експертів виступив і депутат Араік Мкртчян.

– Депутати мають перевірити, щоб знати, за що голосувати. Треба розібратися в цифрах. Тож я прошу, щоб «Азот» дозволив фахівцям здійснити перевірку.

Наприкінці «круглого столу» висловився міський голова Черкас Анатолій Бондаренко.

– У цій суперечці, крім політики, немає нічого. Треба однаково ставитися і до комунальних, і до приватних підприємств. Але зараз ми отримуємо відмову у кредиті від Мінфінансів через те, що комунальне підприємство невчасно закрило оплату. Модернізувати очисні ми зараз не в змозі. Тож треба сідати разом за стіл переговорів і вирішувати це питання далі, – зазначив Бондаренко.

Автор – Юлія Світайло

 

Читайте також: Суд схвалив доцільність перевірки очисних споруд «Азоту»

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x