Чому свербить шкіра тіла?

Чому свербить шкіра тіла?

Усе частіше відчуваєте бажання почухатися? Сверблячка може бути наслідком авітамінозу, стресу або певних захворювань. Постійний свербіж, який виходить за рамки звичного, – причина для обов’язкового візиту до лікаря.

Запам’ятайте: не розчухуйте шкіру ще більше, так ви лише ускладните свій стан. Шкіра з пошкодженим захисним шаром – чудовий ґрунт для інфекції. Злегка погладьте шкіру пальцями, якщо складно витерпіти, але не дряпайте.
Перш, ніж вдаватися до якихось методів лікування, потрібно дізнатися, від чого свербить шкіра по всьому тілу. Лише усунувши першопричину, ви зможете домогтися позитивного ефекту. В іншому випадку, полегшення буде нетривалим, і через якийсь час ви знову будете її розчісувати.

Першочергові заходи для покращення стану шкіри:
Почніть приймати вітамінний комплекс, що містить залізо і вітаміни групи В. Вони позитивно впливають не тільки на організм, але і дозволяють шкірі зберегти природний баланс вологості. А ще за стан шкіри відповідають вітаміни А і Е. Перший міститься у моркві, гарбузах, зелені, печінці. А на вітамін Е багаті рослинні олії. Найкраще ці два вітаміни засвоюються, якщо споживати їх разом.
Запобігти сухості шкіри допоможе збільшення вживання рідини. Оптимально – 2 літри на день. Замість води можна пити трав’яні настої. Кропива, ромашка і м’ята допоможуть заспокоїтися у нервовій ситуації і покращать стан шкіри. Більш концентрованими настоями з цих трав можна протирати ті місця на тілі, які сверблять найбільше.
Зверніть увагу на засоби, якими ви миєтеся. Можливо, якщо використовувати мило або гель із більш м’якою дією, проблеми зникнуть. Обирайте засоби з натуральною олією у складі, з позначкою «для чутливої шкіри». Відкладіть подалі засоби, які містять спирт.

Носіть одяг з натуральних волокон, особливо це стосується спідньої та постільної білизни. Слід бути дуже обережним з використанням одягу з натуральної вовни – вона нерідко викликає запальні реакції шкіри.
Зволожуйте повітря вдома та в робочому кабінеті спеціальними зволожувачами – взимку повітря особливо сухе.
Часто шкіра на тілі свербить у літніх людей – це через порушення гормонального фону і зниження інтенсивності роботи сальних залоз. Такий стан недостатнього природного зволоження шкіри медики називають «ксероз». У цьому випадку радять наносити на шкіру косметичні засоби, мед, вершки, сметану і яєчні жовтки.

Обмежте вживання продуктів, які стимулюють виробництво гістаміну в організмі або містять його: тверді сири, морепродукти, консерви з риби, бобові, шпинат, томати, спиртні напої, кава, чай, шоколад, прянощі.
Якщо нав’язливе бажання почухатися пов’язане з розладом нервової системи, займіться її відновленням. Медитація, йога, холодні обливання, здоровий сон і регулярні прогулянки – дієві методи для відновлення психічного здоров’я.
Усі ці заходи не можуть гарантувати вирішення проблем, якщо причиною свербежу є захворювання. Тож якщо проблема не хоче зникати, обов’язково зверніться до лікаря. Свербіж може бути проявом певної шкірної хвороби або порушення роботи нирок.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x