У регіональних «Іграх Нескорених» взяли участь 20 черкащан 

У регіональних «Іграх Нескорених» взяли участь 20 черкащан 

Перші регіональні Всеукраїнські ветеранські змагання «Ігри Нескорених. Черкаси» відбулися на Центральному стадіоні «МСК Дніпро» 27 червня. Участь взяв 131 ветеран АТО/ООС із 21 області України. Про це повідомляють журналісти «Нова Доба».  

Ветерани змагалися в дев’ятьох дисциплінах: легка атлетика (біг 100 м, 400 м та 1500 м), штовхання ядра, метання диску, паверліфтинг (жим лежачи), веслування на тренажерах (спринт 1 хв), веслування на тренажерах (спринт 1 хв, витривалість 4 хв) та велоспорт (на шосе, 5 км). 

«Ветерани АТО/ООС – наш запал і взірець» 

Національна координаторка «Ігор Нескорених» Оксана Горбач розповіла, що локація проведення змагань – одна з найкращих, яку вона бачила. Адже керівництво стадіону для покращення умов ігор побудувала сектор для метання диску, що пристосований для учасників на візках та спеціально обладнаний.  

– Не кожен стадіон в Україні готовий на такі зміни. Окрім інфраструктурної готовності, нас надзвичайно вразила теплота, щирість місцевої громади, яка приймає змагання. Ми отримали підтримку з боку міської та обласної влади. Зокрема щодо перекриття вулиць, забезпечення безпеки, чистоти, санітарних умов, залучення прикордонників, оркестру та студентів-волонтерів, – зауважила Оксана Горбач.  

Ідею проведення «Ігор Нескорених» в Черкасах запропонував ветеран Сергій Прядка. Чоловік розповідає, що всеукраїнські змагання тільки започатковують, адже раніше проводили лише відбір на міжнародні ігри в Україні.  

– Те, що Черкаси підтримали проєкт – дуже приємно. Я перебуваю в складні збірної України в «Іграх Нескорених», але через коронавірус два роки міжнародні змагання переносять. Тому я подумав, а чому б не створити власні українські ігри, щоб ветерани долучилися до спортивних активностей. Я поговорив із міським головою і він підтримав ідею, – сказав Сергій Прядка.   

Ветерана та учасника «Ігор Нескорених» прийшла підтримати дружина. Чоловік розповідає, що вона його найбільший мотиватор. Спочатку важко було розпочати тренування, знайти тренера, проте він вирішив вийти із зони комфорту та рухатися вперед.  

– Ветерани АТО/ООС, частина з яких отримала серйозні травми, але не втратила бойовий дух, – наш запал і взірець, – зауважив міський голова Черкас Анатолій Бондаренко. 

 

«Найголовніше в «Іграх Нескорених» – дух братерства» 

Ярослав Платмір вирішив взяти участь в «Іграх Нескорених» насамперед для себе. Розповідає, що реабілітація після травми тривала шість років. Черкащанин поступово почав займатися гирьовим спортом. На змаганнях у категорії штовхання ядра та метання диску здобув перші місця.  

– Мене змотивувало повернутися в спорт бажання жити і досягати певних висот не лише в науці. Сьогодні був радий побачити людей-достойників, які попри різні фізичні порушення, дають фору здоровим, – зазначив Ярослав Платмір.  

Іван Лепеха взяв участь у змаганнях з веслування на тренажерах та спробував себе в штовханні ядра. Підтримати спортсмена-ветерана прийшла родина. Чоловік розповідає, що вирішив зайнятися ще в 2019 році, адже це допомогло у фізичній та психоемоційній реабілітації.  

– Змагання приносять щоразу задоволення. На стадіоні є суто здорова спортивна конкуренція, тому що тут немає опонентів чи ворогів, лише мої побратими. А найголовніше в «Іграх Нескорених» – дух братерства. Це незабутні емоції, що важко передати словами. Але на душі дуже приємно та тепло. Тут справді неймовірна атмосфера, – сказав Іван Лепеха.  

Олег Толмачов зізнається, що йому важливо популяризувати серед ветеранів, особливо поранених, такі змагання. 

– Спорт допомагає соціалізуватися, мотивує рухатися вперед. На змаганнях найцікавіше було випробувати сили у веслуванні на тренажері. Для мене це поштовх рухатися вперед. Також приємно почати знайомих з минулих ігор, – розповів Олег Толмачов.  

«Такі заходи демонструють, що ми пам’ятаємо героїзм ветеранів» 

Координаторка «Ігор Нескорених» Оксана Горбач розповідає, що спортивно-реабілітаційні, патріотичні заходи потрібні насамперед ветеранам, аби вони зрозуміли, що їх бачать, поважають та вшановують.  

– У цих змаганнях не беруть участь здорові учасники бойових дій. У кожного якась травма, поранення, захворювання, що вони отримали під час виконання обов’язків у зоні бойових дій, на передовій. Такі заходи демонструють, що ми пам’ятаємо їхній героїзм та бачимо потреби ветеранів, – зазначила Горбач.  

Координаторка також додала, що важливо проводити ігри в регіонах, адже таким чином можна привернути увагу громади до ветеранів.  

– На змагання прийшли представники місцевої, обласної влади, олімпійського комітету, прикордонники, нацгвардійці. Я впевнена, що коли вони побачили хлопців з ампутаціями рук, ніг, які біжать, стрибають, метають, штовхають ядро, веслують, займаються пауерліфтингом, жалості не залишається. Це люди, яких треба поважати та захоплюватися тим, що вони подолали себе і показали надзвичайні результати. Тому ми й надалі продовжуватимемо вивозити «Ігри Нескорених» зі столиці у найвіддаленіші куточки країни, для того, щоб там громади могли познайомитися з ветеранами та побачити їх ближче, – сказала Оксана Горбач.

Підготувала Дар’я Роженкова

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

1 Коментар
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Ярослав Платмір

Дякую вам, шановні, за висвітлення подій. Буду вдячний, якщо надішлете фото, де є наші ветерани.
З повагою, Ярослав Платмір

1
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x