«Якщо обробляєте ділянку, то маєте сплачувати податки»: на Черкащині агрофірма 4 роки самовільно обробляла землю

«Якщо обробляєте ділянку, то маєте сплачувати податки»: на Черкащині агрофірма 4 роки самовільно обробляла землю

16 листопада 2020 року Кабінет міністрів України запустив механізм передачі земель сільськогосподарського призначення всім без виключення територіальним громадам. Це один із етапів земельної реформи, який дозволив органам місцевого самоврядування самостійно вирішувати – продавати чи здавати ділянки в оренду.

 

Відразу після цього громади почали проводити інвентаризацію земель: перевіряти наявні угоди оренди землі, які по них сплачуються ставки та скільки громада від цього отримує у свій бюджет. Разом із тим відразу визначалися наділи, які можна передати учасникам бойових дій, які мають на це право, визначене державою. Городищенська міська рада на одній із сесії своїм рішенням віддала першочергове право на отримання землі саме учасникам АТО/ООС. У списку на отримання земельних ділянок в громаді 48 учасник бойових дій. За останні три сесії Гордищенською міською радою дозволи було надано 21 людині.

 

– Депутатами Городищенської громади ініційоване рішення, що першими землю отримують АТОвці. Є таке рішення і за нього депутати голосували. У нас 48 учасників бойових дій, які отримують землю. На попередній сесії 8 учасників бойових дій отримали землю. І на цю сесію так само винесені питання про виділення землі, — зауважив секретар Городищенської міської ради Павло Голуб у ході крайнього сесійного засідання.

За словами начальника земельного відділу Городищенської міської ради Павла Поповича, наразі проводиться детальний аналіз земельних наділів, у ході якого вже виявлені певні бюджетні втрати внаслідок несплати податків за землі, на яких ведуться сільськогосподарські роботи. Такі факти непоодинокі, оскільки дуже багато договорів оренди мають значний термін давності, багато питань і до того, на яких підставах видавалися раніше дозволи на землю і на що посадовці закривали очі.

– Нами була виявлена земельна ділянка (розташовується в районі села Набокове, за межами міста Городище), яка знаходиться наразі у комунальній власності міської ради, а раніше використовувалася агрофірмою «Шульц». Це землі резерву, не пайового фонду. Чотири роки тому вище згадане сільськогосподарське підприємство відмовилося від цієї земельної ділянки на користь АТОвців. Чотири земельні ділянки були надані АТОвцям, а три ще не передані, проте на одну з них вже виготовлені документи, − розповів Павло Олександрович.

 

13 травня 2021 року надійшла заява від учасників бойових дій з проханням надати дозвіл на виготовлення проєкту відводу саме цих земельних ділянок. Заяви були зареєстровані й передані в земельний відділ Городищенської міської ради на опрацювання.

У ході чого було з’ясовано, що ці землі досі обробляються агрофірмою «Шульц», хоча жодної плати за землю до міської ради не надходило.

– Ми пояснили, що земельна ділянка знаходиться у комунальній власності, проєкту відводу на неї немає. І якщо ви (агрофірма «Шульц» — ред.) використовуєте її, посадили там кукурудзу, то робите це незаконно. Було запропоновано керівництву агрофірми заплатити орендну плату за два роки. Але, на жаль, отримали ось таку негативну реакцію, − відзначив Павло Попович.

 

Це питання винесли на розгляд засідання сесії Городищенської міської ради, щоб знайти оптимальне вирішення.

– Від земельного відділу міської ради було звернення з метою ідентифікувати цю землю і щоб за неї були сплачені податки, − у ході сесійного засідання відзначив секретар Городищенської міської ради Павло Голуб. –  Це профільна робота цього відділу: знаходити землю, за яку не сплачують податки, знаходити орендаря і законно наповнювати бюджет. Зараз ви звертаєтеся до голови ОДА (Павло Голуб до Олександра Лупашка, директора агрофірми «Шульц» – ред.). Якщо, на вашу думку, щоб не платити податки, потрібно звернутися до очільника області, то давайте всі будемо звертатися.

Сам же аграрій запевняє, що за цей час до нього жодного разу не зверталися з вимогою заплатити податки.

 

– Чотири роки тому я особисто їздив, щоб віддати цю земельну ділянку саме під ці прізвища (мова іде про учасників бойових дій – ред.). П’ять людей встигли отримати земельні ділянки, а потім виникли проблеми в Держгеокадастрі, ми туди їздили, їздили… Потім нам сказали, що земля передана в ОТГ. Ми подаємо терміново (документи – ред.) у сільраду. Дві людини хочуть отримати землю. Чому не дати? Нормальні люди, герої…

– Є земля ОТГ і є надходження до бюджету громади. З усією повагою, але територіальна громада не повинна бігати за вами, Олександр Вікторович (Лупашко – ред.) і просити вас заплатити. Ви маєте велике фермерське господарство і маєте розуміти, якщо обробляєте земельну ділянку, то маєте сплачувати податки, − обурився Павло Голуб.

При міській раді була створена профільна комісія, яка має з’ясувати, яких саме втрат зазнав бюджет по даному конкретному факту, після чого продовжиться подальша робота з інвентаризації усіх земель сільськогосподарського призначення Городищенської громади.

 

За матеріалами “Вичерпно

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x