На вихідних на Черкащині прогнозують опади

На вихідних на Черкащині прогнозують опади

Агрометеорологічні умови на Черкащині залишаються сприятливими для формування урожаю сільгоспкультур. Інтенсивне наростання тепла активізувало розвиток теплолюбних культур – кукурудзи, соняшнику, сої, фазовий розвиток яких відбувався в строки близькі до середніх багаторічних. Під дією спекотних значень температури повітря в області прискориться й дозрівання зерна та дещо скоротиться період його наливу. Проте, завдяки нетривалому періоду їх дії – 3−6 діб, значної шкоди від цього не очікується.

 

Пом’якшувала дію спеки +30..+35° на рослинність і висока вологість повітря в денні години, а значить відсутність суховіїв. У дні з відсутністю дощів, пом’якшували ситуацію й тривалі роси. Лише для бульбокоренеплодів несприятливим фактором стали високі температури ґрунту, які найчастіше відзначаються в липні та не тільки затримують, а й передчасно призупиняють ріст бульб.

 

Завдяки періодичному випадінню дощів та накопиченій упродовж попереднього періоду волозі, вологозабезпечення ґрунту на більшій частині території області на кінець червня залишалося оптимальним.

Погода на Черкащині стабільна й нестійка одночасно. Температурний фон 23−24º, що на 3−4º вище норми. Максимальна температура повітря 28−30°.

А елементи нестійкості вносять конвективні явища, що призводять до розвитку в денні години хмарних масивів, які, переважно в другій половині дня, місцями проливаються короткими зливами і намагаються виконати липневу норму опадів.

За прогнозом синоптиків, у вихідні на погоду Черкащини впливатиме улоговина з південного-сходу. Тому, в денні години випадатимуть помірні дощі, у супроводі гроз, в окремих районах із градом та шквалами 15−20 м/с. Уночі можливі невеликі. Про це повідомляють у Черкаському гідрометцентрі.

 

Температура вночі 15−20º, вдень збільшення хмарності стримуватиме денний прогрів 23−28º.

Понеділок, 5 липня відзначиться впливом південного циклону, тож прогнозуємо більш інтенсивні дощі, місцями можливі навіть значні, у супроводі гроз, подекуди град та шквали 15−20 м/с. Температура вночі 15−20º, вдень 23−28º.

На припинення дощів розраховуємо з 7 липня.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x