Із середини тижня на Черкащину повернеться спека

Із середини тижня на Черкащину повернеться спека

Липень 2021 на Черкащині стартував підвищеним температурним фоном грозовими зливами, місцями, в окремі дні з шквалами 15−16 м/с та градом. Середньодобові температури 22−24º, що на 2−4º тепліше звичайного, проте вдень вище 30º не було. За три доби у Золотоноші та Умані дощів випало багато − 32−23 мм, або 130−85% декадної норми відповідно, на решті площ 7−12 мм.

 

2 липня, за даними метеостанції Звенигородка за 20 хвилин зафіксовано 17 мм дощу, у Смілі спостерігався шквал 16 м/с, у Черкасах вітер 15 м/с, що є небезпечним метеорологічним явищем. Унаслідок ускладнення погодних було порушено електропостачання 30 населених пунктів Черкаської області.

Винуватцем такої небезпечної погоди є висотний циклон, який підтримує життєдіяльність атмосферних фронтів з якими пов’язаний комплекс літніх явищ (грози, зливи, град та шквали). Вівторок, 6 липня стане завершальним днем негоди.

 

Попри активізацію циклону та атмосферних фронтів із акваторії Азовського моря, з посиленням впливу антициклону зі Скандинавії атмосфера заспокоїться, очікується припинення дощів та поступове повернення спеки. Гребінь тепла з узбережжя Африки, набрав багато сил та тепла, рішуче вступить у свої права. Знову стовпчики термометрів штурмуватимуть 30º позначку. Про це інформують у Черкаському гідрометцентрі.

 

Температурний фон підвищиться, виходячи на рівень спекотних значень та висушуючи ґрунт. Суха та спекотна погода прискорить дозрівання хлібів та їх збирання. Жнивна кампанія у цьому році буде напруженою, через одночасне дозрівання озимих та ранніх ярих хлібів.

За довгостроковими прогнозами, спека у нашому регіоні затримається щонайменше на 7−10 днів. А чергові липневі дощі очікуються ближче до середини місяця.

 

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x