У червні в області не було зафіксовано забруднень повітря

У червні в області не було зафіксовано забруднень повітря

Радіаційна обстановка на території Черкаської області оцінюється за значеннями гамма-фону та за результатами досліджень випадінь із атмосфери.

 

Упродовж червня добові значення радіаційного фону коливались у межах 10−17 мікрорентген за годину (мкР/год). Найвище значення у 17 мкР/год було зафіксовано 2 червня у Черкасах. Значення у 16 мкР/год зафіксовано 2 та 5 червня у селі Озірна Звенигородського району, а також 10 червня у м. Чигирин. Про це інформують у Черкаському гідрометцентрі.

 

На метеостанції Золотоноша продовжують спостерігатись найнижчі середньомісячні значення потужності експозиційної дози гамма випромінювання, 11 мкР/год, починаючи з травня 2020 року.

 

Середні значення гамма-фону за червень 2021 року на решті метеостанцій були такими:

12 мкР/год – у містах Канів, Сміла, Чигирин, Черкаси;

13 мкр/год – у містах Жашків, Умань;

14 мкр/год – у селі Озірна Звенигородського району.

 

Усі виміряні показники знаходяться в межах значень діапазону природного фону гамма-випромінення, який для території України становить 4−25 мкр/год.

Визначення радіаційної активності випадінь із атмосфери засвідчили про їх низькі значення у порівнянні з допустимими рівнями. Сумарна бета-активність атмосферних випадінь по м. Черкаси складає в середньому − 1,6 Бк/м2/за добу, що значно нижче контрольного рівня, який складає 110 Бк/м2за добу.

 

Отже, результати спостережень за радіоактивним забрудненням природного середовища засвідчили, що у червні через територію Черкаської області не відбувалося переміщення повітряних мас, що були б забруднені радіоактивними речовинами техногенного походження і спроможні підвищити рівень природного радіаційного фону вище допустимих значень.

 

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x