Актуальна інформація для продавців пального

Про зміни щодо реалізації пального у 2017 році розповів начальник відділу контролю за обігом та оподаткуванням підакцизних товарів Головного управління ДФС у Черкаській області Дмитро Анголюк.

Відповідне роз’яснення надано у листі Державної фіскальної служби України від 08.02.2017 №3080/7/99-99-12-03-03-17 «Про законодавчі зміни в частині акцизного податку»: http://sfs.gov.ua/zakonodavstvo/podatkove-zakonodavstvo/listi-dps/71260.html У вказаному листі йдеться про зміни щодо виробництва і продажу пального, алкогольних напоїв та тютюнових виробів, застосування ставок акцизного податку.

Так, законодавчі зміни у частині акцизного податку запроваджені Законами України від 20 грудня 2016 року №1791-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2017 році» та від 21 грудня 2016 року №1797-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо покращення інвестиційного клімату в Україні».

Коротко про зміни щодо реалізації пального.
Із 1 січня 2017 року продаж пального в ємностях до 2 л не вважається реалізацією пального. Отже, суб’єкти господарювання, які здійснюють реалізацію пального в споживчій тарі ємністю до 2 л включно (крім виробників такого пального), не є платниками акцизного податку з реалізації пального та на них не поширюються норми Кодексу щодо реєстрації як платників акцизного податку з реалізації пального, складання та реєстрації акцизних накладних, обов’язковості подання декларації акцизного податку.

Уточнено випадки, в яких акцизні накладні обов’язково складаються платниками податку на обсяги пального, зокрема:
– використаного для власного споживання;
– реалізованого та/або використаного для виробництва непідакцизної продукції на умовах, встановлених ст. 229 Податкового кодексу України, якою передбачено нульову ставку акцизного податку залежно від напрямів використання підакцизних товарів.
Також зобов’язаний складати акцизну накладну виробник пального в споживчій тарі ємністю до 2 л (включно) на обсяги такого пального.
З 1 січня 2017 року скасовано роздрібний акцизний податок з пального – акцизний податок з роздрібного продажу пального (0,042 євро за 1 л, який сплачувався до місцевих бюджетів за місцезнаходженням АЗС та/або АГЗС) перенесено до основної ставки акцизного податку, що сплачується виробниками та імпортерами.

Водночас на суб’єктів господарювання роздрібної торгівлі, які здійснюють реалізацію пального та не є платниками акцизного податку з роздрібного продажу пального, продовжують поширюватися норми Кодексу щодо функціонування СЕАРП (виключення складають ті, хто реалізує тільки пальне у ємностях до 2 л). Такі суб’єкти господарювання не заповнюють розділ ІІ додатка 6 до декларації акцизного податку «Розрахунок суми акцизного податку з реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів».

Із метою компенсації скасування акцизного податку з роздрібного продажу пального та приведення оподаткування дизельного пального до єдиної ставки акцизного податку збільшилися ставки акцизного податку на пальне (п.п. 215.3.4 п. 215.3 ст. 215 Податкового кодексу України):
– на біодизель та його суміші – з 97 євро до 106 євро за 1 000 л;
– на бензини (легкі та середні дистиляти) – з 171,50 євро до 213,50 євро за 1 000 л;
– на паливо моторне альтернативне – з 120 євро до 162 євро за 1 000 л;
– на дизельне пальне (важкі дистиляти (газойлі)) – з 95/125,50 євро до 139,50 євро за 1 000 л;
– на паливо рідке (мазут) – з 97,00 євро до 139,50 євро за 1 000 л;
– на скраплений газ (пропан або суміш пропану з бутаном) та інші гази – з 31,00 євро до 52,00 євро за 1 000 літрів.

Оскільки частина вуглеводнів ациклічних насичених (а саме бутан та ізобутан) використовується як сировина для виробництва скрапленого газу, який є підакцизним товаром, бутан та ізобутан у Митному кодексі України виділено за окремими кодами УКТ ЗЕД, і у Кодексі встановлено окремі ставки, а саме:
– для вуглеводнів ациклічних насичених (крім бутану та ізобутану) ставки збільшено з 171,50 євро до 213,50 євро за 1 000 л);
– для бутану та ізобутану ставки зменшено з 171,50 євро до 52,00 євро за 1 000 літрів.

Нові ставки діють з 1 січня 2017 року.
Нововведення щодо застосування РРО продавцями пального.
Продавцям пального слід враховувати зміни, внесені до Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг», відповідно до яких режим попереднього програмування РРО доповнено кодом товарної підкатегорії пального згідно з УКТ ЗЕД (пункт 11 статті 3 цього Закону). Режимом попереднього програмування зобов’язані користуватись суб’єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або в безготівковій формі (із застосуванням платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (наданні послуг), при проведенні розрахункових операцій через РРО.

Таким чином, при реалізації пального в розрахункових документах, що підтверджують виконання розрахункових операцій, будуть відображені коди УКТ ЗЕД реалізованого пального.
Зарахування акцизного податку у 2017 році.
23,06 відс. акцизного податку з виробленого в Україні і ввезеного на митну територію України пального та 26,75 відс. акцизного податку з вироблених в Україні та ввезених на митну територію України транспортних засобів встановлено як джерела формування спеціального фонду Державного бюджету України (п. 5, 6 ст. 11 Закону України «Про Державний бюджет України на 2017 рік»).

Згідно зі змінами до Бюджетного кодексу України (доповнено пунктом 43) у 2017 році (як виняток з пунктів 7 та 8 частини другої статті 29 цього Кодексу) 13,44 відс. акцизного податку з виробленого в Україні та ввезеного на митну територію України пального (але не менше обсягу нарахувань у 2016 році акцизного податку з реалізації суб\’єктами господарювання роздрібної торгівлі пального) зараховуються до бюджетів місцевого самоврядування автоматично:
– у першому півріччі 2017 року – пропорційно до частки нарахувань за даними декларацій сум акцизного податку з реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі пального за 2016 рік на відповідній території у загальному обсязі таких нарахувань за 2016 рік в цілому по Україні;
– у другому півріччі 2017 року – пропорційно до обсягу реалізованого суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі пального на відповідній території за перше півріччя 2017 року в загальному обсязі такого реалізованого пального в цілому по Україні за перше півріччя 2017 року.

Порядок зарахування цих коштів визначається Кабінетом Міністрів України.

Наступний коментар Дмитра Анголюка – про нововведення для виробників та продавців алкогольних напоїв та тютюнових виробів – вийде у вівторок 28 лютого.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x