При передачі очисних споруд у комунальну власність небезпеки для Черкас не буде

При передачі очисних споруд у комунальну власність небезпеки для Черкас не буде

Про це говорили на сьогоднішньому засіданні комісії з урегулювання проблемних питань у сфері екології підприємств водопостачання та водовідведення, що відбулося за розпорядженням Черкаської ОДА.

Під час засідання обговорили питання надання послуг з очищення стічних вод КП «Черкасиводоканал» на очисних спорудах, що перебувають на балансі ПрАТ «Азот».

До складу комісії ввійшли представники регіонального відділення Фонду держмайна, структурних підрозділів ОДА, територіальних органів центральних органів виконавчої влади, депутати, представники КП «Черкасиводоканал», ПрАТ «Азот» і ГО «Захист прав обманутих споживачів».

Нагадаємо, після обговорення суперечки між «Водоканалом» і «Азотом» у міській раді це питання винесли на обговорення постійної комісії з прав людини, законності, депутатської діяльності й етики регламенту. На нараді цієї комісії за головування депутатки міськради Любові Майбороди було встановлено, що заборгованості «Черкасиводоканалу» перед «Азотом» за очистку стічних вод немає.

За словами директора департаменту інфраструктури Сергія Чубаня, наразі вирішують питання про надання згоди щодо передачі очисних споруд із державної в комунальну власність.

Із проханням створити при ОДА комісію зі врегулювання проблемних питань у сфері екології підприємств водопостачання та водовідведення раніше звернувся депутат Черкаської облради Олександр Радуцький. На сьогоднішньому засіданні він наголосив на необхідності передати очисні місту.

– Це стратегічний державний об’єкт, що має бути на балансі міста. Суди тривають ще з 2010 року, при цьому керівник «Азоту» постійно включає механізми шантажу. Зараз депутати міськради нарешті мають ухвалити потрібне рішення щодо передачі очисних у комунальну власність Черкас, – зазначив Радуцький.

Технічний директор ПрАТ «Азот» під час засідання виступив із тезами, які раніше вже озвучував Віталій Скляров: їхнє підприємство здійснює модернізацію, за що звітує перед НКРЄКП. останнє, за словами представників «Азоту», встановлює і тариф, тому закиди щодо здорожчання послуги водопостачання й водовідведення начебто необґрунтовані.

При цьому депутат міської ради Араік Мкртчян зауважив, що ПрАТ «Азот», не зважаючи на неодноразові запити депутатів, досі не дало дозволу на перевірку роботи підприємства. Натомість КП «Черкасиводоканал» погодилось на перевірку фахівців і місцевих депутатів.

Директор КП «Черкасиводоканал» Сергій Овчаренко наголосив, що контролювання «Азотом» очисних споруд означатиме ризик для міста.

– Ці очисні є державною власністю, «Азот» же користується ними тимчасово. А будь-яка приватна фірма має використовувати державне майно на підставі угоди, що передбачає певну відповідальність (зокрема модернізацію й оплату за користування держмайном). Досі договір щодо очищення стічних вод не укладено. Тому вважаю, що приватна структура просто шантажує Черкаси й маніпулює цифрами. Цю суперечку інакше як бізнесовою я не можу назвати. Відповідно не має бути сумнівів щодо того, що очисні споруди треба передати в комунальну власність міста, – сказав Овчаренко.

Директор «Черкасиводоканалу» зауважив, що капітальна модернізація є обов’язковою, адже очисним спорудам міста – понад 50 років, і не має залежати від державного регулятора, яким прикривається «Азот». За його словами, для уникнення ризиків наразі терміново необхідно здійснити енергетичний і технічний аудит очисних споруд та розробити бізнес-план підприємства.

На запитання заступника голови комісії Віктора Гусака щодо передачі очисних споруд на баланс міста технічний директор ПрАТ «Азот» відповів відмовою.

– Наша позиція така: очисні лишаються державними, але на балансі «Азоту». Якщо влада наполягатиме на передачі в комунальну комунальну власність, це вплине на виробничість «Черкасиводоканлу», бо обсяги стоків надалі можуть змінитися. З огляду на енергоаудит стічних вод, тариф не буде таким, як заявляють депутати і «Черкасиводоканал», – заявив представник ПрАТ «Азот».

Як повідомив в.о. начальника Управління забезпечення реалізації повноважень Фонду держмайна в Черкаській області Олександр Кива, перевірки щодо збереження держмайна здійснюють, відповідно до положень, раз на два роки. За його словами, документи свідчать, що «Азот» залучає кошти на модернізацію й ремонт та несе витрати на утримання обладнання.

– Процедура передачі на баланс міста визначена законодавством, і це питання порушували неодноразово. Вона передбачає ухвалення рішення органами місцевого самоврядування про надання згоди, потім формують пакет документів і далі – слово за Кабінетом міністрів. З огляду на відсутність такого рішення міськради «Азот» не готовий відповісти щодо передачі в комунальну власність, – зазначив Олександр Кива.

За інформацією депутатки міської ради Любові Майбороди, рішення комісії про передачу очисних споруд у комунальну власність вже зареєстроване, його розглядатимуть на сесії міської ради.

– Згідно з розрахунками, 40% стічних вод – від «Азоту», 60% – від міста. «Азот» витрачає на очищення 79 млн грн, при цьому 60 млн грн – це міські гроші. Якщо «Азот» платитиме місту, а не навпаки, то цих коштів цілком вистачить і для того, щоб не підвищувати тариф, і для того, щоб здійснювати модернізацію обладнання. Віталій Скляров погоджується з цими підрахунками. Інше питання – у разі передачі очисних місту «Азот» боїться за свою подальшу виробничу діяльність. Але ж не можна бути заручником ситуації, нам усім жити в цьому місті. Я б не хотіла, щоб Азот сприймав це як неповагу. Це – господарське питання і місто має його вирішити, – зауважила Любов Майборода.

За словами депутатки, при передачі очисних споруд з державної в комунальну власність ніяких небезпек для Черкас не буде. Вона також зазначила, що Фонд держмайна не має стояти осторонь у цьому питанні, а повинен координувати всі природоохоронні служби й інспекції для якнайшвидшого вирішення проблеми.

При ухваленні рішення депутат обласної ради Олександр Радуцький попросив врахувати також попередні рішення міської влади щодо очисних споруд (починаючи з 2010 року), за які проголосували і які набули чинності.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x