Водонагрівач газовий або електричний − який вибрати

Водонагрівач газовий або електричний − який вибрати

Газовий нагрівач обійдеться дорожче, зате нагріває воду швидше електричного і займає набагато менше місця. 

Вибір типу палива − один із перших питань, які доводиться вирішувати людині, що вирішила купити водонагрівач. Щоб визначитися, потрібно розуміти різницю між обома категоріями.

 

Основні відмінності

Головні відмінності між газовим та електричним обладнанням можна описати, відповівши на кілька запитань:

 

– що дешевше купити і встановити?

– що буде витрачати менше енергії?

– що безпечніше?

– ніж зручніше користуватися?

 

Який варіант дешевше

Вартість самого обладнання може сильно відрізнятися в залежності від виробника. Якщо взяти середні ціни на схожі за якістю моделі, то газові водонагрівачі виходять дешевше. Однак це зовсім не означає, що ви витратите менше грошей при виборі газового обладнання. Крім покупки колонки, вам доведеться оформляти документи і дозволи на її установку, а також викликати фахівців для монтажу. Все це означає додаткові витрати. Склавши їх разом з вартістю агрегату, ви отримаєте суму, більше вартості електричного обладнання.

Наступний пункт, який потрібно враховувати − вартість сервісного обслуговування. Для газової колонки вона теж виявиться більшою, ніж для електробойлера. Не забувайте й про те, що вам доведеться зробити для газової колонки димохід.

Незважаючи на те, що установка газового водонагрівача обійдеться дорожче, це зовсім не означає, що не варто його вибирати. Газові колонки мають свої плюси, про які ми скажемо трохи нижче в статті.

 

Який варіант економічніше

 

Газовий або електричний бойлер
Газовий або електричний бойлер

 

За своєю вартістю газ зараз дешевше електрики та є одним з найбільш вигідних видів палива. Відштовхуючись тільки від ціни на паливо, можна прийти до висновку, що газова колонка буде працювати економічніше, але це не зовсім так. Справа в тому, що проточні та накопичувальні бойлери працюють по-різному, отже, по-різному й витрачають енергію.

При роботі електричного бойлера максимальне навантаження припадає на період, протягом якого бойлер нагріває обсяг води в баку. Після цього апарат відключається та переходить в економний режим підігріву води. Якісна теплоізоляція, яка знаходиться всередині бака, захищає воду від втрат тепла.

Газова колонка нагріває воду в режимі реального часу − прямо в той момент, коли відкривається кран гарячої води. По-перше, їй спочатку потрібно прогріти теплообмінник, по-друге, енергія полум’я буде використовуватися не на 100%.

 

Що безпечніше − колонка або бойлер

Газове обладнання небезпечніше, тому що пов’язано з високою горючістю палива, ризиком вибуху або попадання чадного газу в житло. З цієї причини установка колонки вимагає оформлення дозвільних документів.

Бойлер можна встановити й самому. Серед моментів, які слід враховувати – якість проводки в будинку. Якщо проводка погана, вона може перегоріти при використанні потужного бойлера. Для монтажу настінного бойлера обов’язково потрібно вибрати міцну несучу стіну, яка зможе витримати наповнений водою бак.

 

Чим зручніше користуватися

Якщо в будинку живе кілька людей, які звикли користуватися ванною, то пальник дозволить не чекати потрібної кількості води та видасть її відразу. У випадку з душем кращим варіантом стане саме бойлер, так як температура води на виході з нього не залежить від кількості одночасно відкритих точок забору.

Людині, яка живе одна й не дуже часто користується водою у великому обсязі підійде невеликий накопичувальний електричний бойлер. А ось велика родина, яка не хоче встановлювати величезний накопичувальний бак, може вирішити питання газовою колонкою. Крім того, газова колонка займає набагато менше місця, ніж бойлер, її можна повісити на будь-яку стіну. Це набагато зручніше, ніж шукати місце для великого циліндра, який буде віднімати простір в санвузлі.

 

Висновки

 

 

Вибір газового та електричного водонагрівача

 

Вибір бойлера або колонки буде залежати від ваших потреб в воді, наявності хорошої проводки або газової магістралі, а також наявності вільного простору. У будь-якому випадку, слід вибирати тільки якісні моделі від перевірених виробників. Виробник Gorenje пропонує як газові, так і електричні моделі. Ви можете підібрати собі ефективну колонку або віддати перевагу електронагрівачі. Один з універсальних варіантів − бойлер Gorenje з сухим теном. Купити обладнання цього бренду можна в інтернет-магазині Венкон. Тут представлені якісні водонагрівачі з тривалим терміном експлуатації та офіційною гарантією.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x