У Черкасах без технічного обслуговування залишилося понад 700 ліфтів

У Черкасах без технічного обслуговування залишилося понад 700 ліфтів

Термін експлуатації понад 500 ліфтів закінчився в Черкасах. Проблему технічного стану й обслуговування всіх підйомників міста обговорили під час пресконференції 15 липня. Про це повідомляють журналісти «Нової Доби».

Договір на обслуговування ліфтів у багатоквартирних будинках із підприємством «Черкасиліфт» закінчився ще 21 травня 2021 року. Відповідно до  рішення Верховного Суду України, «Черкасиліфт» повинні були передати технічну документацію та ключі від ліфтових приміщень. Але компанія проігнорувала вимоги, у результаті без технічного обслуговування залишилося понад 700 ліфтів у 845 будинках. Про це зауважив засновник груп компаній «Нова якість» Андрій Бортник.

– Ми одразу проінформували про це правоохоронні органи, звернулися до обласної прокуратури, до міськвиконкому та обласної держаної адміністрації. Збоку правоохоронних органів зараз відбувається повне ігнорування процесу. Спочатку вони порушили кримінальну справу, розпочали розслідування, навіть допитали свідків, які підтвердили, що документація зберігається у «Черкасиліфт», але на цьому все завершилось, – зазначив Бортник.

За його словами, компанія спробувала вирішити це питання у судовому порядку, отримали рішення Верховного Суду. Водночас прокуратура порушила  кримінальну справу проти «Нової якості», ніби ті не сплачують гроші підприємству «Черкасиліфт» за обслуговування, хоча між ними немає жодних договірних зобов’язань. Окрім того, більше, ніж у 500 ліфтів закінчився термін експлуатації і їх би мали негайно вимкнути. Таким чином, мешканці щодня наражаються на небезпеку, адже останнє обстеження ліфтових приміщень проводили понад рік тому.

Адвокат Максим Підгорний наголосив, що 13 справ уже набрали законної сили із висновками про те, що «Черкасиліфт» зобов’язані повернути технічну документацію «Новій якості».

– 20 травня 2020 року закінчилися договори з «Черкасиліфт» щодо технічного обслуговування ліфтів у Черкасах. Після проведення кількох переписок та нарад з «Черкасиліфт» ми зрозуміли, що вони не збираються нам повертати документацію. Тоді ми звернулися до Головного управління національної поліції в Черкаській області, Обласної прокуратури, Суду безпеки України. На жаль, ніхто не відреагував, через тривалий час порушили кримінальну справу проти «Черкасиліфт». Нам довелося звернутися до Господарського суду та до Верховного суду України. 15 червня 2021 року Верховний суд визнав, що ми маємо право на отримання технічної документації, – зауважив Максим Підгорний.

Адвокат додав: «Під час судової тяганини ми дізналися, що під час розгляду справи на технічну документацію наклали арешт. Ми тричі намагалися його зняти. Проте, двічі за день прокуратура приходить на засідання і каже, що підсудність змінилася і тепер справу потрібно розглядати в іншому відділі».

Як розповів експерт із технічної та промислової безпеки Валерій Цебро, проблема полягає в тому, що компанія без цих паспортів не знає, в яких ліфтів закінчився термін експлуатації та де потрібно провести ремонтні роботи. Користуватися ліфтами, в яких міг закінчитися термін експлуатації, небезпечно.

– Ліфти, що відпрацювали нормативний термін експлуатації, повинні бути зупинені. До того всього, що договір не заключений, ще й більше ніж у 500 ліфтів закінчений термін експлуатації. Чим це може бути небезпечно? Якщо не проводилося експертне обстеження та позачерговий технічний огляд, то там можуть бути будь-які пошкодження. Треба провести огляд та зробити відповідні записи в журналі. Вирішити чи треба ліфтам капремонт, чи вони можуть працювати далі, – зауважив Валерій Цебро.

Понад тиждень тому в мешканців будинку за адресою Сергія Амброса, 47  ліфт вийшов з ладу. Олена Шадловська сказала, що в ньому згорів мотор та виникло задимлення. Мешканці будинку звернулися до «Черкасиліфт», їхні представники приїхали та забрали мотор на ремонт. Проте невідомо коли ліфт запрацює.

Інша мешканка будинку Олена Марченко розповіла, що в її чоловіка інвалідність І групи і підійматися на п’ятий поверх складно.

–  У нашому будинку живе багато мам з колясками. Їм дуже важко виходити на прогулянки з дітьми та навіть просто в магазин. Ще є пенсіонери, які мешкають на верхніх поверхах. Зараз вони взагалі не виходять на вулицю, – сказала Марченко.

 

Підготувала Анастасія Бут

 

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x