«Участь у чемпіонатах для тих, хто лише починає працювати тілоохоронцем, це ніби іспит на професійність»

«Участь у чемпіонатах для тих, хто лише починає працювати тілоохоронцем, це ніби іспит на професійність»

У неділю в межах чемпіонатів із багатоборства тілоохоронців команди змагалися із дисциплін «Пошук вибухових пристроїв в автомобілі» та «Подолання смуги перешкод на автомобілі».

 

 

Перший етап змагань відбувався на паркінгу готелю «Україна». У змаганні взяли участь 27 команд.

Інспектор роти тактико-оперативного реагування полку патрульної поліції міста Кривий Ріг Андрій Голосенко оцінює виступ  команди на «відмінно».  Розповідає, що колега,  який шукав вибуховий пристрій, коли йшов на завдання, сказав, що має передчуття, що вибухівка буде десь біля керма, і там її й знайшов. Команда виконала вправу трошки більше, ніж за 12 хвилин.

− Це хороший результат, адже не всі команди взагалі знайшли вибуховий пристрій. Завдання на чемпіонатах дуже цікаві, до них треба ретельно готуватися. Особливо це стосується фізичних навантажень, смуги перешкод рукопашного бою та стрільби. У таких завданнях як пошук вибухових пристрої потрібна концентрація та вміння абстрагуватися від навколишнього середовища. Ми готувалися півтора місяця, майже щодня були тренування. Конкуренти дуже сильні, особливо команди державної охорони. Але в них великий досвід і ми намагаємося його перейняти. Ми спостерігаємо, вивчаємо і хочемо надалі бути кращими, − розповідає Андрій Голосенко. 

Важливо тілоохоронцям уміти оперативно працювати, бачити, знаходити ознаки. Усе треба робити швидко, чітко, з розумінням тактики, щоб не виконувати ту саму роботу двічі, вважає Тімур Кудлай, співробітник служби безпеки в банку.

− Пересічна людина не зможе одразу виявити вибуховий пристрій, для цього потрібні навички, тренування. Тому необхідні правильні навички та досвід роботи. Ознаками можуть бути пакувальний папір від боєприпасів, залишки дротів, ізоляційна стрічка, скріпки, скотч – усі матеріали для кріплення. Потрібно звертати увагу на ознаки і знати, які штатні чи саморобні пристрої можуть використовувати зловмисники. Треба себе ставити на місце терориста, думати, куди швидко можна покласти вибуховий пристрій, знати добре машину. Саморобний вибуховий пристрій – найнебезпечніший, тому що в ньому як правило використовується вибухова речовина промислових вибухових пристроїв. Вибуховий пристрій може мати вигляд звичайної дитячої іграшки, коробки, що залишена на вулиці біля магазину або на дитячому майданчику. Тому в жодному разі, якщо людина бачить незнайомий предмет, не підходити і не відкривати, краще викликати професіоналів або поліцію, аби вони фахово перевірили предмет, і в такому випадку уникнути проблем із життям, − зазначив Тімур Кудлай.

Ветеран управління державної охорони Ігор Даурцев розповідає, що існують різні датчики у вибухових пристроях, що можуть реагувати на рухи, голос і таке інше.

− Інколи достатньо підійти до предмету, навіть не торкатися його і він може спрацювати на вагу вашого тіла й вибухнути. Є випадки, коли до предмета тягнешся рукою, на якій є годинник чи інші прикраси, які стають магнітом, і вибухівка здетонує. Є вибухові пристрої, що працюють від голосу, саме тому собаки, які їх знаходять, не подають голос, а сідають поруч і таким чином показують, що є вибухівка є, − розповідає пан Ігор.

Наступний етап змагання з дисципліни «Подолання смуги перешкод на автомобілі» відбувався на території Черкаського міжнародного аеропорту.

Тут учасники демонстрували стандартні вправи: «змійка», «велика змійка», поліцейський поворот. Це, за словами Миколая Мороза із Дніпропетровської федерація тілоохоронців, елементарні речі для досвідчених учасників.

− Для новачків ці завдання дають можливість отримати хорошу професійну кваліфікацію. За учасниками спостерігають глядачі, судді, вони відчувають морально-психологічне навантаження, тому на чудово облаштованому майданчику можуть показати те, на що здатні. Хто вперше – для них найкраща школа, бо вони зможуть проаналізувати помилки та вдосконалити вміння. А для тих, хто має досвід, зможе підтвердити кваліфікацію, показати майстер-клас молоді. Участь у цих чемпіонатах для тих, хто лише починає працювати тілоохоронцем, це ніби іспит на професійність. Учасники продемонстрували високий рівень водіння. Помилки допускали здебільшого ті, хто приїхав без своїх машин. Будь-яка нестандартна ситуація для тілоохоронця означає, що потрібно відвести об’єкт, який охороняють, у безпечну зону. Тому такі навички як водіння автомобіля – дуже потрібні.

Черкаську команду тілоохоронців тренував керівник автомобільного клубу «Черкаси» Андрій Яроменко.

− Ми познайомилися із черкаською командою тілоохоронців два тижні тому. У нас було кілька занять, відпрацьовували основні елементи, які були сьогодні. Бачив виступ, результат міг бути краще, аби більше тренувань. Над цим треба працювати, аби вдосконалити вміння. Бо є завдання – перемогти.
Учасники виконували елементи, які будь-який водій повинен вміти, проїзд перешкод і маневрування у вузькому коридорі заднім ходом. Усі їхали на межі можливостей і намагалися зробити якомога швидше. У когось вийшло краще, комусь ще треба потренуватися. Уміння керувати автомобілем, базові навички, маневреність, уміння розподілити увагу під час пересування заднім ходом, робота з кермом, досить базові навички, які мають бути притаманні кожному водієві, − прокоментував Андрій Яроменко.

 

 

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x