Заїдаємо стрес правильно

Заїдаємо стрес правильно

Від стресу організм слабшає, втрачає сили й здатність розв’язувати проблеми. Гострі стреси навіть знижують імунітет і є причиною багатьох захворювань. У декого є звичка «заїдати» хвилювання солодким або смаженою і жирною їжею. Заспокоєння від цього сумнівне, а от зайві сантиметри на талії і порушення роботи органів травлення так цілком можливо «заробити». Ось деякі з продуктів, які допомагають боротися зі стресом і зміцнюють організм у цілому.

Океанічна риба
В океанічної риби з холодних морів, такої, наприклад, як лосось і тунець, у м’ясі яких відсутня ртуть, містяться омега-3 жирні кислоти, що полегшують симптоми депресії. Останні дослідження школи медицини університету Піттсбурга засвідчили, що учасники клінічних досліджень з більш високим рівнем омега-3 жирних кислот у крові мали меншу кількість симптомів депресії та більш позитивний світогляд.

Яскраві овочі та фрукти
Морква, буряки, солодкий перець, баклажани, апельсини, мандарини, хурма та інші овочі й фрукти яскравого кольору теж здатні підняти настрій. І не тільки своїм веселим забарвленням. Яскраві овочі та фрукти містять біофлавоноїди, що поліпшують мозковий кровообіг. Як наслідок, до мозку надходить більше кисню, людина ліпше почувається, відповідно, має гарний настрій.

Курячий бульйон
Якщо вам пошарпали нерви – поїжте курячого бульйону. У м’ясі курки містяться білки, що підвищують настрій: з білками наш організм отримує амінокислоту триптофан, яка своєю чергою сприяє виробленню організмом «гормону щастя» – серотоніну. А є серотонін – буде й настрій.

Гострий перець
Виявляється, що більше перцю ви їсте, то спокійніше почуваєтеся. А все завдяки натуральному інгредієнту капсаїцину, який надає стравам гостроти, стимулює нервові закінчення в роті й зумовлює печіння. У відповідь на подібне подразнення мозок дбайливо виділяє ендорфіни, що знімають біль і підвищують настрій.

Сир
Будь-які види сирів здатні підняти настрій, завдяки вмісту в них антистресових амінокислот: тираміну, триктаміну та фенілетиламіну. Також у сирі міститься величезна кількість білка (у різних сортах він досягає 22 %), який активізує обмін речовин і допомагає відновлювати сили.

Морська капуста
Морська капуста багата на вітаміни групи В, що регулюють роботу надниркових залоз, і гормону адреналіну – його брак спричиняє хронічну втому й псує настрій. Морську капусту краще купувати не в консервах (у них часто є шкідливі смакові добавки), а на вагу – у кулінарних відділах чи на ринку. А згодом самому додавати в неї спеції та інші інгредієнти (моркву, гриби, насіння кунжуту тощо) – так буде навіть смачніше.

Банани
У них, крім серотоніну, міститься вітамін В6, який вкрай потрібний для підняття настрою. Більше того, банани мають у своєму складі алкалоїд харман, здатний викликати відчуття ейфорії, активно виробляючи серотонін. Тому ці фрукти корисні в разі хронічної втоми та нудьги.

Горіхи
Усі горіхи – джерело поліненасичених жирних кислот (омега-3). Вони забезпечують нормальну роботу клітин мозку та допомагають усунути симптоми депресії. Також горіхи містять уже згадуваний вітамін настрою В6 і амінокислоту триптофан.
Крім того, в горіхах є селен – мінерал, потрібний для доброго самопочуття. Слід відзначити, що рівень селену в крові знижується в міру старіння організму: на 7 % після 60 років та на 25 % після 75. Тому горіхи корисні людям похилого віку. За день можна з’їдати 30 г горіхів.

Цільнозернові продукти
Вони багаті на незамінну фолієву кислоту, яка добре бореться з депресією. Також їжа з цільнозернових культур прискорює обмін речовин і сприяє зниженню рівня цукру в крові. Тому, поснідавши банальною вівсянкою, можна зарядитися гарним настроєм на весь день.

Шоколад
Один із найвідоміших продуктів-антидепресантів – це шоколад. У какао-бобах, з яких роблять шоколад, міститься речовина фенілетиламін. Вона сприяє виробленню в організмі ендорфінів – «гормонів щастя». Також какао-боби містять магній, що знімає стрес. Крім того, кажуть, що шоколад сприяє відчуттю закоханості. А закохані люди як діти: постійно ходять щасливі. Слід пам’ятати, що всі перелічені вище прекрасні якості має тільки чорний шоколад, що містить у собі максимальний відсоток какао.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x