Як уберегтися від глаукоми?

Як уберегтися від глаукоми?

Наталія Пустовіт, завідувач офтальмологічного відділення Черкаської обласної лікарні:

Як уберегтися від глаукоми?

– Глаукома – це хронічне захворювання очей, при якому підвищується внутрішньоочний тиск і пошкоджується зоровий нерв. При цьому зір може знизитись до настання повної сліпоти. Втрата зору, спричинена глаукомою, незворотня, тому що гине зоровий нерв.
Імовірність захворіти на глаукому збільшується з віком. У віковій категорії 40-49 років на глаукому нездужають 0,1 % населення України, а в 60-69 років – майже 3 % українців мають такий діагноз. Серед тих, кому більше 80 років – майже 15 % хворіють на глаукому.

– Які є ознаки і фактори розвитку глаукоми?
– Про розвиток глаукоми можуть свідчити такі ознаки: затуманювання зору перед одним оком, погіршення зору в сутінках, біль у певному боці голови, у зоні брови або скроні, можливе звуження поля зору, райдужні кола довкола джерела світла. У більшості випадків глаукома починається і розвивається безсимптомно. Більшість людей не помічають початку захворювання. Усі вище названі ознаки мають стати причиною для того, щоб пройти перевірку в офтальмолога й перевірити внутрішньоочний тиск.
Внутрішньоочний тиск прямо не пов’язаний із артеріальним тиском. Глаукома може бути як у гіпертоніка, так і в людини, в якої майже все життя низький артеріальний тиск. Ніхто не застрахований від розвитку цієї недуги.
Фактори ризику розвитку глаукоми: сімейний анамнез (сліпота або втрата зору внаслідок глаукоми), цукровий діабет, гіпертонія, міопія. Тривалий прийом кортикостероїдних ліків теж може стати причиною глаукоми. Зазвичай глаукому діагностують у людей, яким більше 45 років, але бувають випадки глаукоми і в молодих людей, хоч і досить рідко.

– Яке лікування проходять люди, в яких виявлена глаукома?
– Люди, які хворіють на глаукому, насамперед повинні обстежуватися огляди в офтальмолога. 4 рази на рік мають бути проведені перевірки внутрішньоочного тиску, гостроти й ширини поля зору.
Найбільш поширене лікування глаукоми – медикаментозне, за допомогою очних крапель, що призначає лікар. Пацієнт не зможе самостійно визначити, які ліки йому потрібні, тому що в кожному випадку фахівець визначає конкретно, які препарати, у якій комбінації і в якій кількості їх слід застосовувати.
Важливо наголосити, що ліки від глаукоми приймають на постійній основі. Буває так, що лікар призначив пацієнту краплі, він купив одну баночку, прокапав, і забув. Так робити не можна. Краплі від глаукоми потрібно приймати постійно. Щойно пацієнт не закапав засіб – тиск підвищився. Якщо тривалий час нехтувати лікуванням, утратиться частина поля зору.
Якщо краплі не допомагають, або ж перестали бути ефективними, тоді проводять лазерне або хірургічне лікування. Лазерне (трабекулопластика) – це лише етап у лікуванні глаукоми. Ефект від нього є, але тимчасовий – на півроку, може трохи більше. За допомогою лазера роблять маленькі отвори в зонах, у яких циркулює рідина. Таким чином знижується внутрішньоочний тиск. Але згодом ці отвори закриваються.
Є також багато хірургічних способів лікування – проникаючі й непроникаючі операції, або із застосуванням різноманітних дренажів. Спосіб лікування визначають фахівці залежно від стану пацієнта.

– Чи є лікарські застереження для тих, у кого глаукома?
– Змінювати своє життя кардинально пацієнтам, у яких глаукома, потреби немає. Людина може жити активним життям, зокрема й займатися фізкультурою, що навіть корисно для нормалізації тиску в очному яблуці. Раціон міняти теж немає потреби, однак слід врахувати, що кава і чай можуть спричинити незначне підвищення внутрішньоочного тиску через годину після споживання. Споживання великої кількості рідини за короткий проміжок часу теж може мати такий ефект. Краще бути обережними й з алкоголем – не пийте більше келиха сухого вина на добу.
Працювати людина з глаукомою може стільки, скільки їй дозволяє вік і загальний стан здоров’я. Звісно, краще уникати фізичних та розумових перенавантажень.
Якщо людина втратила зір від глаукоми, це назавжди. Саме тому важливо якомога раніше виявити підвищення тиску в очному яблуці. Почавши лікувати глаукому на ранніх стадіях, можна призупинити її розвиток на роки або й десятиріччя.
Якщо людині виповнилося 40 років, потрібно перевірити свій внутрішньоочний тиск. І потім щодва роки проходити цю перевірку. Щойно лікар зафіксує суттєве підвищення тиску порівняно із попередніми показниками, можливо потрібно буде почати лікування.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x